בג"ץ: הוגשו 2 עתירות נגד הארכת הפטור לחרדים
מגישי העתירות, ח"כ יוסף פריצקי ועו"ד יהודה רסלר, טוענים שהוראת השעה מנוגדת לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, כיוון שהיא פוגעת בשוויון
שתי עתירות הוגשו בצהריים (יום ג') לבג"צ נגד הוראת השעה שהכנסת אישרה אתמול, המאריכה את הפטור לתלמידי ישיבות מגיוס לצה"ל בארבעה חודשים. העתירות הוגשו על ידי עו"ד יהודה רסלר וח"כ יוסף פריצקי משינוי.
בעקבות עיגון חקיקתי במסגרת הוראת השעה של הארכת הפטור לתלמידי ישיבות, נסללה הדרך לבג"צ בנימוק שהחוק הנחקק 'אינו חוקתי', ומנוגד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, מאחר והוא פוגע בשיוויון.
הזכות לשיוויון אינה מעוגנת מפורשות בחוק היסוד, אולם פסיקת ביה"מ העליון בעבר הכירה בכך כי הזכות לשיוויון היא בעלת מעמד נורמטיבי, על-חוקתי. לטענת העותרים 'חוק הפטור' אינו עומד בתנאים המצטברים המאפשרים פגיעה בחוק יסוד כאשר נדרש שיהיה בחוק ההולם את ערכי מדינת ישראל, אשר נועד לתכלית ראויה, ומידת הפגיעה בו אינה עולה על הנדרש.
עוה"ד רסלר מבסס את טענתו בין היתר על דברים שכתב שופט ביה"מ העליון, מישאל חשין: "לא אכריע בשאלה אם אף בכוחו של חוק הכנסת לפטור בני ישיבה משירות בצבא, ימצאו מי שיאמרו - ולא נפרט - כי אף חוק הכנסת אין בו די. ויהיו מי שיוסיפו ויאמרו, כי גם חוק יסוד לא יסכון, גם לכוחה של הכנסת הושמו גבולות".
הוראת השעה: להאריך בארבעה חודשים
את הצעת חוק הוראת השעה שעברה אתמול בכנסת יזם ח"כ יצחק כהן (ש"ס), כדי לאפשר את המשך הפטור לחרדים מגיוס לצה"ל לעוד ארבעה חודשים. ההצעה עברה אתמול בקריאה שלישית, ברוב של 46 תומכים מול 27 מתנגדים ונמנע אחד. החוק הועבר ב"הליך מזורז", בשלוש הצבעות ובדיון בוועדה.
על פי הוראת השעה, לשר הביטחון ניתנת הסמכות להמשיך ולהעניק פטור מגיוס לבחורי הישיבות למשך ארבעת החודשים הקרובים.
ראש הממשלה, אהוד ברק, הצביע נגד החוק, אולם כמה מחברי סיעתו נעדרו מהאולם. צוות צילום של מטה הבחירות של ראש הממשלה תיעד את ברק מצביע נגד החוק, כחלק מהקמפיין המתגבש שלו. חברי הכנסת של הליכוד הצביעו בעד החוק.