בשיתוף מסע
"אחד הדברים שמחממים את הלב זה לראות ילד משתפר, בעיקר כשזה בזכותך. לימדתי את הילדים על מזג האוויר, וכמה שבועות אחר כך הם באו אליי ואמרו לי 'מזג האוויר שמשי בחוץ' באנגלית. אפילו לא שאלתי על כך, הם פשוט רצו להשתמש באנגלית שהם למדו, והתרגשו לדבר בה - ולשם כך אנחנו כאן". קרוליין סמית' היא עמיתת הוראה בבי"ס ציפורי בבת ים, שהגיעה לארץ במסגרת תכנית מסע מורים, יחד עם 160 משתתפים נוספים. התכנית מאפשרת לעמיתים לקחת חלק בהוויה הישראלית וללמד את הדור הישראלי הצעיר לדבר אנגלית.
התוכנית, שחוגגת כעת עשור, היא אחת מתוכניות הדגל של ארגון מסע, שהוקם לפני 16 שנים על ידי הסוכנות היהודית וממשלת ישראל, במטרה לחבר צעירים יהודים מהעולם לישראל. "הצעירים מגיעים לכאן לתקופה בת מספר חודשים עד שנה, וחיים כאן כמו ישראלים, כמו מקומיים", מסביר עופר גוטמן, מנכ"ל ארגון מסע.
חנה ברטל, גם היא עמיתת הוראה בתכנית מסע מורים בבי"ס ציפורי בבת ים, מספרת שהחליטה לחזור לישראל כי היו לה חוויות טובות מביקורה הקודם. "עשיתי הפסקה מלימודי התואר כדי להגיע לישראל ולעבוד עם ילדים. למדתי חינוך, אז זה מתאים לי".
סמית' מספרת שהחליטה לבוא לכאן כדי להתנסות במשהו שונה. "אני מטקסס, וזו חווית תרבות שונה. אני גם צוברת ניסיון לעתיד שלי כפסיכולוגית בבית ספר. במסגרת הלימודים אנחנו יושבים עם התלמידים בספריה בקבוצות קטנות, עושים שיעורים כיפיים, לפעמים משחקים, לפעמים לומדים איתם למבחן. אנחנו נותנות להם עזרה אישית יותר באנגלית, של אחד על אחד."
"משתתפי מסע מורים מגיעים ללמד בחמש עשרה ערים ברחבי הארץ, בבתי ספר שנבחרו על ידי משרד החינוך, ששותף איתנו לפרויקט", מסביר גוטמן. "המשתתפים מגיעים לכאן ממדינות דוברות אנגלית כמו ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, אנגליה ועוד ובמשך התקופה בה הם נמצאים כאן, עשרה חודשים, הם מהווים חלק מצוות בית הספר".
ברטל מוסיפה: "ההתרגשות מהילדים והחיבור אליהם מתרחשים מדי יום, למשל כאשר הילדים פונים אלינו באנגלית כשאנחנו הולכים במסדרון; במקום שיתחילו שיחה בעברית כמו עם המורים האחרים, הם באים אלינו ואומרים 'היי חנה מה נשמע? מה שלומך?' באנגלית, ממש מתאמנים בשאלות שלימדנו אותם לאורך השנה. או שהם אומרים לנו, יום אחרי השיעור שלמדנו, 'גזר זה carrot!' ומילים רנדומליות אחרות, רק כדי לוודא שאנחנו יודעות שהם יודעים", היא צוחקת.
"מאז הקמתו, ארגון מסע הביא לארץ 160 אלף צעירים שהגיעו משישים מדינות שונות לחוות כאן את החברה הישראלית ולהיות חלק ממנה", אומר גוטמן. "זה לא סתם עוד טיול, זה מסע. הם באים לכאן ומתערים בחברה. ישראל תמיד תהיה חלק מהם, גם מאלה שבוחרים להישאר ולעלות, וגם מאלה שחוזרים לארצותיהם. האחרונים הופכים להיות השגרירים הכי טובים של ישראל – הם הוכיחו את זה במבצע 'שומר החומות'. 30% ממשתתפי התכנית נשארים בארץ, וחלקם גם ממשיכים לעבוד במערכת החינוך הישראלית".
ברטל מספרת שהייתה לה חוויה מאוד טובה. "בין כל מה שקרה, הקורונה והטילים, היתה לי שנה טובה ורכשתי חברים מדהימים."
"אני מרגישה את התמיכה של מסע שעשה את המעבר והמגורים במדינה זרה להרבה יותר קלים. הם רשת התמיכה שלי - אם אני צריכה משהו, אני יודעת שאני יכולה לסמוך עליהם. מסע הם המשפחה כשאנחנו רחוקים מהמשפחה", מסכמת סמית'.
בשיתוף מסע