בשיתוף מפעל הפיס
למרות היותה מדינה צפופה, מוקפת אויבים ורווית איומים ביטחוניים, ישראל מדורגת כבר כמה שנים גבוה במדד האושר העולמי. רובנו חיים בתחושה של ביטחון ושל סיפוק, אבל יש ביננו גם אנשים, שמראות קשים של מלחמה, קרבות ומוות רודפים אותם יום יום. קולות הנפץ, הזעקות וריחות השריפה לא נותנים להם מרגוע. הם סובלים מנדודי שינה, חרדות, דיכאון ואיכות חיים ירודה.
תהליך הריפוי של אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה הוא ארוך ומתמשך, במהלכו הם צריכים לעבד ולהחיות את הרגשות וללמוד להתמודד עם הפגיעה. אחד הכלים החזקים לטיפול בניצולי טראומה הוא אמנות, כיוון שהיא מאפשרת לתקשר באופן לא מילולי רגשות שקשה לדבר עליהם.
כוחה המרפא של האמנות לא נעלם מעיניה של היזמית הדס אלעד, מנהלת מרכז הצעירים של המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל בגליל התחתון, שעבדה בעבר עם נכי צה"ל. בשנה שעברה היא יזמה את פרויקט "מראות", שמחבר בין סטודנטים לבין לפוסט-טראומתיים באמצעות אמנות.
יצאנו לפגוש את המיזם החברתי-קהילתי המרגש ואת המשתתפים בו. צפו בכתבה בראש העמוד.
"פרויקט 'מראות' הוא תהליך של חיבור בין צעירים סטודנטים לפוסט-טראומתיים, שמוכרים על ידי משרד הביטחון, דרך תהליך חווייתי יצירתי", מספרת אלעד עם המיזם. "לשמחתנו הרבה, משרד הביטחון חיבק את הפרויקט. מפעל הפיס תמך במלגות עבור אותם סטודנטים דרך פרויקט 'פיס רווחה וקהילה', המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל שמתקצבים את הפעילות של מרכז הצעירים והמשרד לשוויון חברתי שגם הוא היה שותף מלא״
לכל מתמודד פוסט טראומה מצוות סטודנט מלגאי וביחד הם עוברים תהליך עבודה משותף, הכולל ליווי והנחיה מקצועית במעשה יצירה. מטרת התהליך היא לעבד ולשתף תכנים, שיקדמו החלמה, שיקום והתפתחות.
במסגרת הפרויקט המשתתפים עוברים תהליך בו הם מעבדים את הטראומה באמצעות חמש דרכי יצירה שונות, הכולל ליווי והנחיה מקצועית: יצירת פודקאסט, כתיבה והקלטת שיר באולפן מקצועי, יצירה באומנות פלסטית, כתיבת יצירה ספרותית ובניית הרצאה בסגנון טד.
"אני מצייר מילדות, כך שההתעסקות שלי לא התחילה בעקבות פוסט טראומה, אבל הלם הקרב בהחלט שינה את הדרך שבה אני יוצר", מספר שלי זינה על התמודדותו ועל החוויות שלו בפרויקט 'מראות'. "זה הפך להיות משהו שאני עושה בהתבודדות. זה מן מקום לברוח אליו, לעזוב רגע את המציאות ולהיכנס לעולם דמיוני, שבסופו של דבר מצליח לקחת אותך משם. גם אם זה לשעה, זה נותן לך הפוגה. זו פעם ראשונה שאני מציג ציור שלי בתערוכה".
שמעון פרינטה, הלום קרב שנוטל חלק בפרויקט מספר שהסטודנטית רז וידר ליוותה אותו בתוך התהליך שנוצר -עד כדי כך שהחברות המשיכה הרבה מעבר לפרויקט עצמו. "שיתפתי על החיים האישיים שלי, היא שיתפה אותי, וזה משהו שהפך את זה להכי מיוחד כי הלומי קרב בדרך כלל נוטים להישאר במעגל כזה מאוד סגור, עם אנשים שהם מאוד אוהבים. ועטופים בסביבה מאוד קבועה. אז כן כנראה שבתוך התהליך הזה גילינו דברים שאני לא יודע אם החבאנו אותם. פשוט, עזרנו לנו לראות איפה הם נמצאים. בתוך פרויקט מראות", הוא אומר.
"הערך המשמעותי של המיזם טמון בקשרים האישיים שנרקמו בין המשתתפים, סטודנטים ונכי צה"ל", מסביר שלומי גרופר, מנהל מחוז טבריה באגף השיקום של משרד הביטחון, את חשיבותו של הפרויקט. "ראינו אותם פורחים ומתחזקים, ואנו שמחים על הזכות שניתנה לנו לתרום ולסייע".
"מפעל הפיס גאה בעשרות אלפי המלגאים שלו שניצבים בחוד החנית של העשייה החברתית בישראל", מוסיף רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס. "מדובר בפרויקט ייחודי ומרגש העונה על צורך מהותי, שעלה מן השטח. אני מברך על שיתוף הפעולה בין הגורמים שאפשרו את הפעלתו. מפעל הפיס ימשיך להעמיק את השקעתו במערך המלגאים, על מנת שנוכל להמשיך לתת מענה מיטבי למגוון צרכי הקהילה והחברה בישראל".
בשיתוף מפעל הפיס
פורסם לראשונה: 18:30, 24.02.21