מרדכי אטלי (49) מירושלים, נדבק בקורונה יחד עם אשתו וששת ילדיו. לאחר עשרה ימים של בידוד בביתו הוא החל להרגיש רע ופונה למחלקת הכתר לחולי קורונה במרכז הרפואי שערי צדק. מצבו הלך והידרדר והוא עבר למחלקה לטיפול נמרץ כתר שם הורדם והונשם לשלושה ימים.
"עליתי לארץ לפני שבע שנים מצרפת, ואינני דובר טוב את השפה העברית", הוא מספר. "אחרי שהתעוררתי חשתי בדידות רבה, התגעגעתי לבית ולילדים, ואז הופיעו ליד מיטתי ליצנים בשירה מיוחדת לחודש אדר באווירת חג הפורים".
"הם שרו לי 'כשמרדכי יצא מלפני המלך' והחוויה הזאת מילאה לי את הלב וריגשה אותי מאוד, היא הפיחה בי תחושה של אופטימיות ונתנה לי את הכוח להשתפר עוד ועוד", מוסיף ארטל. "אני מוכרח להודות לצוות בשערי צדק שנלחם על חיי ודאג שאצא מפה על הרגליים, אחרי שבועיים של אשפוז קשה במהלכו כמעט איבדתי את חיי".
הליצנים הרפואיים של "רופאי חלום" במרכז הרפואי שערי צדק, עובדים כבר 18 שנים לאורך כל השנה בבי"ח ילדים ומסייעים לילדים ולמשפחות במהלך הטיפולים והאשפוזים. הם מסייעים בהפגת כאב, מלווים לניתוחים ופותחים פתח לעולם הדמיון וההומור בעזרת טיפול רגשי מותאם.
בחודשים האחרונים, מטופלי מחלקות הכתר בשערי צדק ששרויים לעיתים בבדידות זוכים לביקורים תדירים של הליצנים ומסייעים רבות למהלך הטיפולי המורכב והמאתגר.
"התגייסנו למילואים, למלחמה על הרוח"
עמיחי עזר, המכונה 'שפכטל', ליצן רפואי מפרויקט 'רופאי חלום' במרכז הרפואי שערי צדק, משתף: "חז"ל מדברים על מושג של שמחה וששון. ששון זה רגעי, שמחה היא פנימית ולאורך זמן. במלחמה הנוכחית - הקורונה, צריך להחזיק ביתר שאת את השמחה, פנימית וחיצונית, קודם לעצמי לליצן שאני - שפכטל, כדי שאהיה מסוגל לתת ולהעביר אותה למי שנלחם ונשאר בקרב", הוא מסביר ומצטט את הבעל שם טוב "על ידי צחוק באים מעולם קטן לעולם גדול, מנפש צרה לנפש רחבה".
הקולגה שלו בפרויקט, הליצנית הרפואית לאה וייס, המכונה רוזי, מוסיפה: "הקורונה באה ושטפה את כולנו. רוזי הליצנית שבי, החזיקה אותי עם הראש מעל המים. הביאה קלילות ואופטימיות. מתבקש שנביא את זה גם למחלקות הקורונה. התגייסנו למילואים. למלחמה על הרוח. הליצן בא חשוף כנה ומלא רגש", מסבירה וייס.
"כל כניסה למחלקה נדמית כרכבת הרים. מלהטטים ברגשות. רגעים של צחוק, פחד, חמלה, געגוע. מאפשרים מקום לריפוי ותקווה. כמו שאמר פעם סנצ'ו, קולגה: 'כשהכול בסדר הליצן יעשה בלאגן, כשיש בלאגן הליצן יעשה סדר'. זהו אי של שפיות. וזכות גדולה".
צפו בראיון באולפן ynet עם ליצניות רפואיות במחלקת הקורונה בבית חולים פוריה:
חרדים לבריאות הציבור
חדוה ויונתן מונסונגו הם זוג חרדים מבני ברק שהחלים לאחרונה מקורונה. השניים הם חלק מצוות מתנדבי מחלקות הקורונה שפועלים מטעם עמותות "עזר מציון" ו"עזר לחיים" והחליטו להתחפש לליצנים ולהגיע כדי לשמח את המאושפזים במקום.
"בהיותנו הורים לילדה שנולדה עם מום לבבי נדיר, מחלקת טיפול נמרץ לב ילדים בשיבא היא הבית השני שלנו", הם מספרים. "מזה כחמש שנים שאנו חשים על בשרנו מהו כוחו של חיוך או מילה טובה שממלאים את כל הלב ונותנים תקווה לימים טובים יותר".
"כזוג אנחנו מאד אוהבים לעשות דברים ביחד ומכיוון ששנינו החלמנו מקורונה נקרתה בפנינו ההזדמנות לתת כתף ולהיות חלק מאותם מתנדבים שעוזבים את ביתם ובאים להתנדב במחלקות הקורונה בבית החולים שיבא וזאת מבלי לקבל תמורה", הם מוסיפים. "סתם, כי מדובר באנשים הזקוקים למישהו שיחייך אליהם, יתעניין בשלומם יכין להם כוס תה, יפיג את בדידותם ואפילו יעז לשוחח איתם על הפחדים החבויים בלבם".
רק מי שפוגש את החוסר אונים בו שרויים החולים מבין את משמעות העשייה. מבחינתנו, לא פחות ממה שאנחנו נותנים מעצמנו לזולת, אנחנו מעניקים לעצמנו", מסכם הזוג מונסונגו.
צילומי הליצנים הרפואיים והמתנדבים הם מתוך פרויקט הצילומים של זיו קורן.
ממחלקת ילדים לממלכת ממתקים
במקביל, מתנדבי עמותת "נותנים תקווה" העלו חיוך על פניהם של הילדים המאושפזים בבית החולים תל השומר. כדי להכניס את הילדים המתוקים לאווירת חג פורים בנות השירות של העמותה הפכו את המחלקה לממלכת ממתקים ענקית וצבעונית שמח ומבדח.
כבר 16 שנה שהעמותה פועלת כדי לטעת מעט תקווה בילדים המאושפזים ובבני משפחותיהם הנמצאים באחת התקופות הקשות בחייהן. העמותה משמשת כטיפול משלים לשירות הרפואי המקצועי המוענק על- ידי צוות בית החולים ודואגת לחזק את הפן הנפשי החשוב לא פחות.