בשיתוף ועידת הצעירים והצעירות
הצעירים והסטודנטים בישראל עברו שנה מורכבת - היכו בהם משבר בריאותי, חברתי וכלכלי. דווקא עכשיו, עם סיומו של המשבר בישראל וכינונה של ממשלה חדשה, ישנה חשיבות עליונה בגישות עקרונות ומהלכים משותפים למען עתידו של הדור הצעיר, תוך ראייה רחבה של צורכי החברה הישראלית כולה.
התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, בשיתוף מפעל הפיס, עיריית ירושלים והמשרד לשוויון חברתי מקיימים היום (חמישי) את ועידת הצעירים והצעירות בבנייני האומה בירושלים במטרה לגבש מהלכים אסטרטגיים לפתרון סוגיות העומק בישראל. צפו בפאנל באולפן עם הדוברים המרכזיים בוועידה.
אחד הנושאים המרכזיים שהעסיקו בשנה האחרונה את צעירי ישראל הוא כמובן מגפת הקורונה והמשבר הכלכלי והתעסוקתי שהגיע בעקבותיה. "הדור הצעיר עבר שנה מאוד קשה במדינה", אומר שלומי יחיאב, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית. "עבורנו, הדור הצעיר, המשבר לא נגמר. יש עשרות אלפי צעירים שנמצאים בבית מובטלים, שמה שהם למדו במהלך התואר כבר אולי לא יהיה רלוונטי עבורם. גם בזירה החברתית חווינו שבועות מאוד קשים במדינה ונשאלת שאלה גדולה לא 'מה קורה מחר בבוקר', אלא 'איך נראה העתיד שלנו'. ועם השאלה הזו אנחנו הולכים להתמודד היום בוועידה".
בר יוקר, ראש צוות תעסוקה בתנועת "ישראל 2050", טוענת כי משבר הקורונה הוא לא בהכרח הסיבה ליצירת הפערים החברתיים בישראל, הוא רק העמיד אותם בקדמת הבמה. "בשוק התעסוקה בישראל יש עובדים בעלי מיומנויות מאוד נמוכות, שלא מצליחים להשתלב במקצועות של העולם החדש. הם לא מוצאים את עצמם, ונשארים במקצועות עם משכורות מאוד מאוד נמוכות. אנחנו כתנועת 'ישראל 2050' קוראים למדינה לפעולה, וגם רוצים ליצור שיח".
עוד נושא בוער שיקבל מקום מרכזי בוועידה הוא משבר האקלים. "משבר האקלים מאוד מטריד אותנו כדור צעיר", מציין יחיאב. "הטיימר מתקתק, ואם לא יקרו עכשיו דברים גדולים, אז יהיה לנו אתגר גלובלי ענק. מאוד מטריד אותנו איך אנחנו מונעים את המשבר הגלובלי הבא".
גם בזירה המקומית, בכל הקשור לשסעים החברתיים שהלכו והתעמקו בשנה וחצי האחרונות, יש לצעירים מה לומר ולעשות. "המוקד המרכזי של הוועידה היום היא הניסיון להיות אקטיביים ולקחת אחריות", מסבירה אתי זלצמן, אחת הדוברות בפאנל במסלול "אחריות משותפת" בוועידה. "אנחנו גדלים במדינה שכל התשתיות בה הוקמו על ידי הדור הקודם, שראה בנו את העתיד. עכשיו זה הזמן שלנו. כדי שבאמת תהיה פה תשתית, צריך שכולם ישלבו ידיים וייתנו את התרומה שלהם".
חיזוק הנגב והגליל וחיבורם לעשייה של קהילות צעירות, הוא נושא נוסף שיעלה בוועידה. "30 אלף סטודנטים וסטודנטיות לומדים מידי שנה בבאר שבע - מעטים מהם נשארים לגור באזור", אומר אבי בוחבוט, יושב ראש אגודת הסטודנטים במכללת קיי ויליד דימונה. "סקרים שנערכו לאחרונה הראו שמעל 90 אחוזים מהסטודנטים עוזבים חזרה למרכז אחרי סיום הלימודים, וגם לוקחים איתם חבר'ה בני המקום. הצעירים בפריפריה לא באמת רואים את העתיד שלהם שם".
לסיכום הוועידה תוצג "אג'נדת הצעירים והצעירות בישראל", אותה יגבשו המשתתפים והמשתתפות במהלך היום, והיא תאגד בתוכה את אסופת ההמלצות למהלכי שינוי בתחומים השונים. "המטרה שלנו היא לבנות חזון של 30 שנה קדימה", מסביר שלומי יחיאב. "מגיעים היום לוועידה כמעט 2,500 סטודנטיות וסטודנטים מכל הארץ, ואנחנו הולכים לקחת את כל אחד מהנושאים ולבנות את זה ביחד. עוד 30 שנה אנחנו נצטרך לחיות פה יחד על אותה פיסת קרקע, וזו נקודת העוצמה שלנו. אם אנחנו ניקח את השונות בינינו ונהפוך אותה למרכיב כוח, אני חושב שיהיה הרבה יותר טוב לחיות כאן, ולא רק, גם מבחינת ההזדמנויות. לא משנה איפה נולדת וגדלת, צריכה להיות לך הזדמנות להצליח, וזה מה שאנחנו באים לבנות כאן היום".
בשיתוף ועידת הצעירים והצעירות