תערוכה מיוחדת במינה, ביוזמת מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל, תפתח מחר (חמישי, 10.12.20) בתאטרון הסראיא ביפו, תחת הכותרת "האמנות שבסולידריות והסולידריות שבאמנות".
התערוכה מציגה את תוצאות המפגש בין קבוצת אמנים ערבים ישראלים עם קבוצת אמנים מקרב עולי בריה"מ שנפגשו בכפר הערבי ג'סר א-זרקא וציירו יחד את חיי היום יום במקום.
מטרת הפרויקט, הכולל את התערוכה שתושק בחמישי (10.12) וכנס שייערך למחרת (11.12), היא להראות שניתן לקיים סולידריות גם בין קבוצות מיעוט שסובלות, כל אחת בעצמה, מאפליה ומגזענות.
לאמנים ממוצא רוסי זו הייתה הפעם הראשונה בכפר ערבי. הם שהו בג'סר במשך שלושה ימים, ובמהלכם התאהבו במקום ובאנשים וציירו את חוף הים, הסירות, המסגד, האנשים, בית ההארחה "ג'וחא" ונהינו מקבלת הפנים של משפחת אבו/אום אניס שהכינה להם ארוחת דגים בחצר הבקתה שעל חוף הים.
במהלך שהותם הם יצרו לצד אמנים בני ובנות הכפר, תוך שהם נדהמים מהתנאים הקשים ביישוב שנמצא ממש צמוד לקיסריה, ואת הרשמים שצברו הביעו בציורים שלהם.
התערוכה היא חלק משיתוף פעולה מיוחד ומעניין שבין מרכז מוסאוא ואומנים יוצאי בריה"מ לשעבר, שבמסגרתו התארחו האמנים לשלושה ימים בג'סר א-זרקא, במטרה לפגוש את תושבי הכפר, להתרשם מהנופים ולצייר ביחד עם האמנים המקומיים.
לעשרת האמנים המשתתפים בתערוכה ניתנה הזדמנות לשפוך אור על הכפר שנמצא על כביש החוף, סמוך לביתו של ראש הממשלה, אך נחשב לאחד המוזנחים בארץ.
"היה לנו הכבוד להכיר כפר שלא נכנסנו אליו", סיפר הצייר סלבה אילייב, ממשתפי התערוכה, על החוויה. "בסוף אנחנו, הציירים הרוסים, הענקנו לבתי הספר מתנות מהיצירות שלנו. מבחינתנו זה סוג של סולידריות שמגיעה מעמדה פוליטית פרוגרסיבית".
ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל, הוסיף: "מטרת הפרויקט היא להראות לציבור הרחב שאתה לא חייב להיות אתיופי כדי להתנגד לגזענות ואתה לא חייב להיות רוסי כדי להתנגד לאפליה.
"הפרויקט מראה שאפשר לבנות דגם אחר של יחסים בין קהילות שהופרדו, אפשר לדבר ולשמוע שפות שונות ובכל זאת לתקשר ולכבד את זכויות האדם הבסיסיות של האחר", הוסיף פרח. "אפשר לחיות בלי פחד, בלי גדרות ובלי ניצול, וצריך תמיד לזכור שאפשר להיות שכנים ולוודא שגם לשכן שלך טוב".
מרכז מוסאוא (مساواة – "שוויון" בערבית) לזכויות האזרחים הערבים בישראל הוא עמותה שמטרתה להשיג שוויון מלא בין אזרחי ישראל היהודים והערבים. המרכז פועל לקדם זכויות פוליטיות, חברתיות, כלכליות ותרבותיות של האזרחים הערבים בישראל. הארגון הוקם בשנת 1997 ומשרדיו שוכנים בחיפה.
המנהלת השותפה של מרכז מוסאוא, סוהא סלמאן מוסא, הרחיבה: "פתיחת התערוכה מהווה גם אירוע פתיחה לכנס 'מסולדיריות לשינוי פוליטי' שנקיים בשישי הקרוב. לצד הצגת העבודות, נקיים באירוע הפתיחה גם פאנל תחת אותו השם ובו נמקד את השיח על יכולתה של אמנות, כשפה של ייצוגים, לייצר ולשמר סולידריות בין קהילות אתניות שונות ואמנים".
סלמאן מוסא הוסיפה: "התערוכה תתייחס לאומן ולאומנות כסוכני שינוי פעילים במאבק נגד אפליה וגזענות ולמען זכויות, צדק ושוויון כלפי מיעוטים וקבוצות אתניות".
בתום המפגש, בטקס צנוע, בהתאם להנחיות הקורונה, העניקו הציירים המבקרים במקום את הציורים שהכינו כמתנות לבתי הספר ולמוסדות החינוך בכפר.
את אירוע חנוכת התערוכה, שיוגבל בהתאם להנחיות משרד הבריאות אך ישודר ברשתות החברתיות, תפתח שגרירת גרמניה ושייח' מוראד עמאש, ראש המועצה המקומית של הכפר ג'סר א-זרקא.
כמו כן, האמנית והאוצרת, הגב' שולה קשת מארגון "אחותי" תדבר בכנס על העבודה הרב-תרבותית שהארגון מקדם, בין השאר באמצעות פרסום ספרים המציגים את המקורות התרבותיים והפוליטיים של קבוצות שונות בישראל.
שמות האומנים שיציגו בתערוכה: הצייר סלבה אילייב, הצייר בוריס גיימן, הציירת טטיאנה בליאקוב, הצייר איאד ג'ורבן, הצלמת ראמיה ג'ורבן ענבר, הציירת חמידה ג'ורבן, הציירת מונירה עלי טורקמאן, הציירת דרה אילייב, הציירת לודמילה ברנשטיין, הציירת אלכסנדרה אילייב והצלם עיסאם תלחמי.