הצורך במחשבים ניידים הולך וגדל לאחרונה, לצד הילדים שצריכים להשתלב בלימודי ביה"ס באמצעות למידה מרחוק, נמצאים הקשישים שצמאים לקשר עם בני משפחתם אותם אינם יכולים לפגוש בימים אלה, וזקוקים לעיסוק קוגניטיבי שניתן להשיג באמצעות המחשב.
בימים אלה, קשישים רבים מבודדים בבית או בבתי האבות מחשש לשלומם, והביקורים המשפחתיים שנותנים אור לחייהם לא מתקיימים כעת. הפעילויות במועדונים החברתיים גם הן בוטלו, ובני משפחתם לא יכולים לבקרם בגלל הסגר.
קשישים רבים החלו להשתמש במחשבים ניידים או טאבלטים כדי לקיים קשר עם הקרובים להם ולהפיג את הבדידות.
שיחה וקשר ויזואלי לקשישים שחוויים בדידות קשה ביותר בתקופה זו, מעוררת אותם, מאירה את עולמם ומשמחת אותם. היכולת לתקשר באמצעות שיחות וידאו משמעותית מאוד ומקלה על הבדידות שהקשישים חווים.
לצערנו לא כל קשיש מסוגל לרכוש מחשב או טאבלט, וזו הסיבה שהוקם פרויקט "ניידים בקהילה" המושתת על תורמים ומתנדבים.
הפרויקט, שהוקם על ידי עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון בשיתוף פעולה עם ערוץ המעורבות של ynet, נותן מענה לצורך ההולך ועולה של אזרחים למחשבים וטאבלטים, והוא מבוסס על ערבות הדדית בתוך הקהילה. במסגרתו אזרחים תורמים מחשב או טאבלט, תקין שאין להם צורך בו, מתנדבים מהקהילה משנעים את המחשב, ומתנדבים אחרים בודקים שהמחשבים תקינים ומבצעים הדרכה למי שצריך. המחשבים מועברים לילדים, לקשישים ולכל מי שזקוק בקהילה.
הטאבלטים הם ממש הצלה
התורמים בפרויקט מגיעים מכל חלקי הארץ ומכל הגילאים. אחת התורמות היא דיתה סנה, המתגוררת בדיור מוגן של "מגדלי הים התיכון" בכפר סבא, ומנהלת בהתנדבות את פעילות הספרייה במקום.
"ראיתי ב-ynet את הבקשה לתרום מחשבים שכבר אין בהם צורך למי שזקוק, ורציתי לעזור", היא מספרת. "לפני כשבעה חודשים בעלי עבר אירוע מוחי ולפני כן טאבלטים היו חלק גדול מהעיסוק שלו. הצטברו אצלנו כמה טאבלטים שכיום הוא כבר לא יכול להשתמש בהם. החלטתי לתרום שבעה טאבלטים שלנו למי שזקוק".
סנה רצתה להגדיל את התרומה, והצליחה לגייס תרומה של עשרה טאבלטים נוספים מ"ספריית מגדלי הים התיכון" שבעבר רכשה טאבלטים עבור הדיירים.
"הטאבלטים הם ממש הצלה לכבדי ראייה, זה מקל עליהם את הקריאה. במשך השנים התחלפו הדיירים ולרובם יש טאבלט משלהם".
בסופו של דבר בזכות היוזמה של סנה נתרמו לפרויקט "ניידים בקהילה" 17 טאבלטים שהועברו לדיירי "בית האבות רחל ליצ'ק" באחווה.
"זה מאוד משמח אותי לדעת שהטאבלטים הגיעו למי שזקוק להם, ואני מאוד מעריכה את יוזמי הפרויקט", מסכמת סנה. אני קוראת לכל מי שיש לו בבית מכשירים שלא בשימוש שיכולים להיות לעזר לאנשים אחרים - תתרמו אותם לאנשים שזקוקים להם".
צפו בריאיון באולפן ynet המסביר את הפרויקט וחשיבותו:
לכל דייר צרכים אחרים שהטאבלט עונה עליהם
"בית האבות רחל ליצ'ק" באחווה, אליו הגיעו הטאבלטים מאכלס קשישים סעודיים וקשישים תשושי נפש.
דפנה ורטהיימר, מנהלת התפעול של בית האבות מספרת כיצד תרומת הטאבלטים תשפיע באופן ישיר על הדיירים. "זה יעזור לנו להנגיש להם את התקשורת עם בני משפחתם שלא יכולים לבקרם כיום בגלל המצב. הדיירים שלנו הם בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר ואנחנו מאוד שומרים עליהם. השיחות האלה משפיעות לטובה על הרווחה הנפשית שלהם", היא מרחיבה.
"לפני תרומת הטאבלטים רכשנו טלפון נייד לכל מחלקה כדי שהקשישים יוכלו לתקשר עם בני משפחתם. כעת נוכל להכניס שני טאבלטים לכל מחלקה וזה לא יגביל אותם בזמן כמו בעבר, והם יוכלו לראות במסך גדול יותר", מוסיפה ורטהיימר.
"המרפאות בעיסוק שלנו התאימו תוכנות לאנשים עם פרקינסון ובעיות גפיים, והם משחקים במשחקים מיוחדים שגורמים להם לגירוי חושי. לדיירים שפחות מתקשרים עם הסביבה, אנחנו משמיעים ביו-טיוב את המוזיקה שהם אוהבים לפי מה שמשפחתם בוחרת. הדיירים שלנו הם מעל הכל והטאבלטים יעזרו לנו לטפל בכל אחד מהם באופן המתאים לו", היא מסכמת.
עידו לוטן, מנכ"ל עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון המחברת בין מתנדבים לעמותות וארגונים מסכם: "היוזמה פועלת ב-18 רשויות מקומיות בארץ ובינתיים נתרמו למעלה מאלף מחשבים ע"י תושבים בכל הארץ, וחולקו לילדים, קשישים, מאושפזים בבתי חולים ולכל מי שזקוק.
הפרויקט בעיצומו ומי שרוצה לתרום מחשב תקין או להתנדב בפרויקט מוזמן להיכנס לאתר רוח טובה ולהצטרף לעשייה החיובית שמקיפה אותנו".