תשעה חודשים לאחר פטירתו של ניקו ניתאי ז"ל, אבי תיאטרון הפרינג' בישראל, לוחם חלוצי אמיץ בשורות היצירה הישראלית ומייסד תיאטרון קרוב, בעיצומו של מאבק גלובלי בנגיף הקורונה, שהביא לשיתוק מוחלט של עולם התרבות בישראל, ייפתח ב-1 בדצמבר – פסטיבל "האזרח כאן" בתיאטרון שהקים.
הפסטיבל להצגות מקור בנושא זכויות אדם ואזרח, המציין עשור, ייערך לראשונה בגרסה מקוונת. במסגרת אירועי העשור, יתקיימו במקביל, לזכרו של ניקו ניתאי, שידורי אונליין של הצגות נבחרות שהפיק הפסטיבל לאורך השנים.
ניקו ניתאי היה סמן בשדה התרבות הישראלית. יוצר נטול מורא ובעל חותם אישי, שהשפיע על ושינה את פני התיאטרון בישראל. ניתאי היה גם הראשון בישראל שנתן במה להצגות מקור במסגרת פסטיבל ייעודי, זאת מתוך הכרה בערכה ואמונה בהכרחיותה של יצירה מקומית מקורית, ביקורתית ובועטת בחברה מתוקנת.
בתוך שנת האבל על מותו של ניתאי ולמרות האילוצים שנכפו על שדה התרבות במסגרת המאבק העולמי בנגיף הקורונה, החליט תיאטרון קרוב, בניהולה האמנותי של דורית ניתאי (בתו), לקיים את פסטיבל "האזרח כאן" כסדרו בגרסת אונליין.
צפו בכתבתה של שלומית שרביט ברזילי שביקרה בתיאטרון קרוב ב-2016 וראיינה שם את ניתאי ז"ל:
יצירה מקומית מקורית, ביקורתית ובועטת
"אנו חיים בתקופה חסרת אופק לעולם התרבות, אך דווקא כעת כשזכויות אדם ואזרח עומדות למבחן מדי יום, קיום הפסטיבל הזה, מבחינתנו, מהותי ביותר", אומרת דורית ניתאי נאמן.
לבריאות הנפש ושפיות כלל החברה
היא מדגישה: "זה לא הזמן לעצור. אם חפצי חיים אנחנו, חובתנו להמשיך בכל מחיר. בשנה שבה למען הבריאות הפיזית, עצר העולם מלכת, חובתנו לומר חזק וברור: המשכיות היצירה והאמנות הכרחי לא רק למעגלי היוצרים – שחקנים, במאים, אמנים, מאות אלפי בני אדם אזרחי המדינה, שמצאו את עצמם מהיום למחר 'לא חיוניים' והושלכו אל שולי השוליים - אלא לבריאות הנפש ולשפיותה של כלל החברה הישראלית".
הצגות הפסטיבל יצולמו באופן מותאם למדיה הדיגיטלית וישודרו אונליין. הקרנות הבכורה של ההצגות יועברו בזום והכרטיסים יימכרו במחיר סמלי באתר האינטרנט של התיאטרון.
במקביל יתקיימו מפגשים עם שחקנים ויוצרים לצד ראיונות מיוחדים שישודרו לייב בעמוד הפייסבוק של תיאטרון קרוב. במסגרת שנת העשור תתאפשר, כאמור, צפייה חינמית בהצגות שהפיק הפסטיבל לאורך השנים.
הפקות הפסטיבל
במסגרת פסטיבל "האזרח כאן" העשירי ייחשפו בבכורה שש הפקות תיאטרון חדשות שמהדהדות, כל אחת בדרכה, נושאים מהותיים שנמצאים או ראוי שיימצאו על סדר היום החברתי והציבורי אך נפקדים ממנו.
מאלימות במשפחה ועד עדויות מעולם הזנות, מתיוגם של אנשים עם מוגבלויות והדרת 'האחר' מהשיח הציבורי ומזירות מרכזיות בו ועד ליישור קו וצנזורה עצמית.
"מחר, ב-3 בדצמבר חל היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות. ההצגות שנבחרו השנה, כולל ההצגה 'אדון בקבוק' שתוצג במסגרת הרטרוספקטיבה לניקו ניתאי ועוסקת בגיל השלישי, נוגעות בבני אדם, יחידים וקבוצות, שנדחקו לשוליים ומודרים מהחברה ומהשיח המרכזי", אומרת מנהלת הפסטיבל, דורית ניתאי נאמן ומדגישה: "תיאטרון קרוב, בהווייתו ובתכניו, פועל מתוך אמונה שהשוליים מגדירים את המרכז ולכן מתפקידנו לשקף ולהאיר דווקא את אותם נושאים שביומיום כל כך מתעקשים להבליע, להשתיק ולהסתיר".
לחישות מעבר לדלת - תיאטרון קריאה + דיון: לאחר שנים רבות של התעללות מצד בעלה יֶרַח, יפעת סבורה שהצליחה להיחלץ ולהציל את בנם המשותף מידיו ומהשפעתו המזיקה. לאחר שאזרה אומץ להתלונן על האלימות ולהוציא צו הרחקה נגדו, היא משקמת אט אט את חייה. אלא שביום בו פג תוקפו של הצו, ירח חוזר לביתם המשותף, נחוש בדעתו להישאר.
ההצגה תוקפת את נושא האלימות במשפחה ובודקת האם ניתן לעצור את מעגל האלימות ללא שימוש באלימות.
מאת ובבימוי: איציק אלוני / מנחה: דורית ניתאי נאמן / משתתפת: רות עוזרי-מנהלת המחלקה לטיפול במניעת אלימות במשפחה בנעמת – 2/12 רביעי 20:00
שקופות: מבוסס על עדויות אמיתיות. ההצגה מגוללת את סיפורן האישי של ארבע נשים שנקלעו למעגל הזנות, ומתארת את תהליך הגעתן לתחתית, הפער בין התקווה לעזוב אל מול ההישרדות היומיומית הקודרת, ההשלכות הנפשיות והפניה לשימוש בסמים כדרך להשקיט את הנפש.
מאבקן במציאות היום יומית בחוקי הג'ונגל של הרחוב וכיצד יתמודדו עם כניסתו לתוקף של החוק להפללת לקוח משנת 2019 בישראל.
האם בעולם אפל ותחרותי זה ימצאו הנשים מפלט לפרוק את הכאב?
מאת: אורין יוסף, עדי אלדדי, אבי יוסף, קטיה קוסוי, שרית אדלשטיין / בימוי: אבי יוסף – 2/12 שלישי 20:30.
בגובה עיניים שווה, מופע פלייבק:
האם אי-פעם תייגו אתכן כ"אחרות" משאר הסביבה? האם אתם מוגדרים כנכים אך מרגישים ככל האדם? האם אתן מטפלות באנשים עם מוגבלויות, ורואות בהם לא את המוגבלות אלא את הנשמה שבפנים? האם נלחמתם כנגד מוסד ששאף להדגיש את השונות שלכם, ששאף לשים אתכם בתוך משבצת שלא התאימה?
המופע מתייחס לנושא של הדרה ותיוג ה"שונה" וה"נכה" בחברה.
אתם ואתן מוזמנים ומוזמנות למופע כדי לספר, לשמוע, לראות, לחוות, ובעיקר להיות שותפים ליצירתו.
תיאטרון פלייבק הוא תיאטרון אלתור שמבוסס על סיפורי חיים מהקהל, תוך שימוש במשחק דרמטי, מוזיקה חיה, ואמפטיה לסיפור ולמספר. קבוצת תיאטרון פלייבק 'מבט' משלבת בתוכה כבדי ראייה ואנשים רואים, הרואים מתוך נפש האדם כמו כל אחד אחר.
מוביל הקבוצה: מרט מיירוביץ' – 3/12 חמישי 20:00
הדיכאון על ספסל הנאשמים:
במחזה אבסורד נחשף הקהל לשיאו של דיון משפטי המתנהל כנגד "הדיכאון" - הלובש דמות אנושית. עו״ד ממולח בעל ניסיון, מתלמדת צעירה ואידאליסטית ושני עדים בגיל השלישי (ספורטאי לשעבר ומשוררת רוחנית), יוצאים למאבק אל מול הדיכאון בכבודו ובעצמו. בו מתבקשים שופטת מלומדת אחת וחבר מושבעים- הקהל, להגיע להכרעה ולהחליט האם הדיכאון אשם בתחלואות המין האנושי או שמא האחריות היא על האדם עצמו.
מאת: עומר ארד / עיבוד ובימוי: לירון לוי – 3/12 חמישי 20:30
נצורות: הצגה מוסיקלית אקטואלית, משולבת שירים חיים
קצינה בקבע, חיילת בסדיר וגולנצ'יק משוחרר מוצאים את עצמם במשימה צבאית בנקודה אסטרטגית במטרה לשמור על המקום, ללא אספקת ציוד, ללא מזון וללא סיבה ברורה לעין.
דמויות סטראוטיפיות רבות פוקדות המקום ומבטיחות מפלט שאינו מגיע. קומדיה אבסורדית מטורפת הצוחקת בלי הפסקה על הישראליות והצבאיות שלנו, אך בו-זמנית שולחת "אגרוף חזק לבטן", כשהיא מטפלת בנכונות האין-סופית שלנו להמשיך להילחם גם כשכבר ברור לכולם שמלחמות אלה הן חסרות תכלית.
המחזה נכתב בהשראת המחזה "בלב ים" של סלבומיר מרוז'אק.
מאת: רועי יבין / בימוי: דליה ריבר – 5/12 מוצ"ש 20:00
אדון בקבוק – הצגת מחווה ליצירתו של ניקו ניתאי.
ההצגה תפתח את שידורי הרטרוספקטיבה. קשיש בן 80 פלוס מנסה להמשיך לחיות את החיים שהוא מכיר מלאי השמחה והתוכן. משפחתו הדואגת לשלומו מנסה לשכן אותו ב"דיור מוגן" ולעצור אותו מלעשות פעולות פזיזות לגילו, אך הוא מצליח להתחמק בתחבולות משעשעות.
הוא אפילו מתקין בביתו סל של כדורסל על מנת לעודד את ביקורי נכדיו. בעזרת שחקנית תיאטרון רחוב והמטפלת שהביאו לו הוא יעשה הכל כדי להפוך את החיים למלאים ומצחיקים.
זוהי קומדיה מטורפת על זקנה ועל יחסנו אליה
הקהל שותף לתהליך התבגרותו של אדם בן 80 ולצחוק יש הדים של חמלה והבנה
מאת, בבימוי ובהשתתפות: ניקו ניתאי – 5/12 מוצ"ש 20:30
בין התאריכים 6-10 בדצמבר תיערך רטרוספקטיבה אונליין של הצגות נבחרות משנותיו הקודמות של הפסטיבל
ההצגות שישודרו:
2013 - אני ישראלי (מאת ובבימוי: אלכסיי טשייב)
2014 - רעידת אדמה- תיאטרון קריאה (מאת: עמרי יבין, בימוי: ערן בוהם)
2015 - הפרזיט (מאת ובבימוי: ורה ברזק)
2016 - תשלובת אבוטבול (מאת: ארז מיירנץ, בימוי: קיריל לבמן)
2017 - כדור הברזל (מאת: ישראל כחלון, בימוי: שי יצהר)
2018 - תלונה 001 (מאת: עידן גילת, בימוי: אנה מינייב)
- מחיר כרטיס בודד לשידורי האונליין של הצגות הפסטיבל: 30 שקלים.
- שידורי הרטרוספקטיבה יפתחו בחינם לקהל למשך שבוע.