בשיתוף רוח טובה
חוץ משיעול, חום וחולשה, גלי הקורונה שבאים והולכים מייצרים גם תחושת סולידריות חזקה שמידבקת לא פחות מווריאנט חדש. תחום ההתנדבות מקבל בשנתיים האחרונות פרשנויות חדשות ונוספות שמייצרות חיבור משמעותי של המתנדבים אל המקום שאליו הם בוחרים להגיע.
עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון מסכמת את השנה האחרונה עם נתון מחמם לב: 46,603 ישראלים מצאו מקום להתנדבות דרך פעילות העמותה בשנת 2021, מדובר בעלייה משמחת במספר האנשים שמבקשים. לרגל שדרוג מנוע חיפוש ההתנדבות באתר החדש של העמותה, לפניכם שלושה סיפורים מעוררי השראה של אנשים שחיפשו אחר הדרך המתאימה להם לעשות טוב, ודרך מנוע החיפוש של אתר רוח טובה מצאו אותה.
התנדבות בעלת ערך
סער טל (25) סטודנט בתל חי במסלול משולב של פילוסופיה, מדעי הרוח, מדעי ההתנהגות וצורפות, בחר לשלב התנדבות בחייו, ואחרי שהתחיל לא רצה להפסיק. אחרי הצבא הוא טס במסגרת פרויקט "תן" לשלושה חודשים באוגנדה מטעם הסוכנות היהודית והתנדב בתחום החינוך הבלתי פורמלי, בין השאר גם בבתי יתומים ובמוסדות לאנשים עם צרכים מיוחדים.
כמה חודשים אחרי שחזר משם, התחיל טל להרגיש שהתרבות והאנרגיה שפגש באוגנדה חסרות לו, ושהוא רוצה להתנדב עם קהילה אפריקנית כלשהי. הוא מצא שבכפר ביתא ישראל - מרכז חווייתי אותנטי לשימור והנחלת מורשת יהודי אתיופיה שנמצא בקריית גת, מחפשים אחר מתנדבים לעבודות תחזוקה ושיפוץ. טל עזר לאיש התחזוקה במקום ובמשך מספר חודשים הגיע אחת לשבוע לסייע בשיקום החממה שנפגעה בעקבות משבר הקורונה, בשיפוץ המבנים, בהתקנת צינורות ההשקיה והתחזוקה השוטפת של המקום.
"כשנכנסתי בשער הגעתי לתוך מרחב קסום של אותנטיות, חיבור בין הרוח לאדמה, תרבות ומלאכות עתיקות יומין בהנגשה פשוטה ונעימה שאין כמותה", מספר טל.
"המפגש עם אנשי הצוות, שמתפעלים את המקום הנפלא הזה ומעניקים פלטפורמה לזקני השבט ולתרבות שלהם היה מאוד מיוחד בשבילי. הם הזכירו לי איך כל כך קל לנו בעולם המערבי לשכוח את המאמץ שהשקיעו אבותינו כדי להתקיים. היה לי לעונג להעניק למקום המדהים הזה, קיבלתי כל כך הרבה".
טל חיפש ומצא את הדרך המדויקת שלו לעשות טוב, הוא הביא את הגעגוע שלו למקום שבו הוא התנדב ותרם לאנשים בקצה העולם, ביבשת אחרת ובשפה זרה לתוך המקום הכל כך שורשי כאן בארץ.
"לא משנה כמה אני עמוס בחיים שלי ובא לי ללכת עד סוף העולם ולהתנתק לטיול או מסע, חוויה שכרוכה בנתינה מחברת אותי להרגשה שאני יכול לתפוס אותה וזה ממלא אותי", הוא מסכם.
"זו התנדבות דו-צדדית"
דפנה לובוכינסקי (63) מתל אביב, היא פנסיונרית שעסקה שנים בתחום החינוך כגננת, ובשל תאונת עבודה בגן איבדה את היכולת להשתמש ביד ימין. כשדפנה נחשפה דרך אתר "רוח טובה" לפרויקט "מתלבשות על זה", בזאר ההתרמה שמתקיים אחת לשנה עבור הפעילות של מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בת"א, היא רצתה לקחת חלק ולהשתלב כמתנדבת. כשגילתה שלמרכז הסיוע הגיעו רק בשנה האחרונה כ- 11,500 פניות של נפגעות ונפגעי תקיפה מינית, היא הצטרפה ללמעלה מ-900 נשים, גברים, חיילות, חיילים ונוער שעזרו לנו להרים את האירוע הענק הזה.
לבזאר תרמו מעל 600 מהמעצבות, המעצבים והמותגים המובילים בישראל עשרות אלפי פריטים שווים – בגדים, נעליים, תכשיטים, אקססוריז, כלי בית ועוד.
"הציעו לי לעזור במיון, סידור ואיסוף. אלו דברים שאין ביכולתי לעשות בשל המגבלה שלי", מספרת דפנה. "כשהסברתי על המוגבלות שלי התקבלתי בפתיחות, קיבלו אותי וחיפשו עבורי תפקיד שאוכל גם להרגיש בו משמעותית. זה עשה לי טוב להרגיש שאני חיונית באירוע הזה, היו סביבי מלא נוער, אנשים ונשים שתרמו מעצמם והתחושה שגם אני, למרות הקושי יכולה לתרום יחד איתם הייתה מאדירה, אני קוראת לזה התנדבות דו-צדדית".
ממרכז הסיוע מסרו: "הבזאר מהווה רבע מהתקציב השנתי של המרכז והוא מתקיים בזכות קהילה שלמה שמתגייסת כדי לתמוך בפעילות שלנו. כל ההכנסות הולכות לפעילות שלנו למען נפגעות ונפגעי תקיפה מינית, בעוד הקונות והקונים נהנים ממחירים אטרקטיביים ויש להם את ההזדמנות לקחת חלק במאבק החשוב באלימות מינית ולפעול למען חברה טובה וצודקת יותר. בפעילות לוקחים חלק נשים, גברים, חיילות, חיילים ונוער שעוזרים לנו להרים את האירוע הענק הזה. ההתנדבויות בבזאר הן מגוונות ולא הייתה לנו בעיה למצוא תפקיד גם עבור דפנה, כל אחת ואחד יכולים לעזור".
"הנתינה מספקת יותר מהקבלה כי היא אינסופית ולא רגעית"
בעז חיאק (61) ממודיעין התנדב במהלך חייו במקומות ובתפקידים מגוונים והרגיש שבתקופה הזאת של חייו את ההתנדבות שלו הוא רוצה לעשות במרכז לגמילה "מכורים לחיים" שבבית שמש.
חיאק מגיע עם רקע, ניסיון ותארים ברפואה סינית ותפיסות מעולם הבודהיזם. את סט הכלים הטיפולי שלו הוא מביא למפגשים עם המכורים ומצליח לעורר בהם חשיבה אחרת ולהעצים אותם.
"התנדבתי בעבר עם ילדים חולי סרטן, חולי איידס ובמקומות מורכבים נוספים, הפעם בחרתי בהתנדבות עם אנשים שמתמודדים עם בעיות התמכרות. בהתחלה היה לי קשה, נכנסתי לעולם שאני לא מכיר והמצוקה בו היא מטורפת. אנשים שתוכם טוב ונסיבות החיים, לרוב, הביאו אותם ליפול ל"בורות חשוכים". דרך שיחות פרטניות וקבוצתיות נוצרו אמון ושיח משמעותיים שלהערכתי תורמים לתהליך הגמילה המורכב. מהניסיון שלי הנתינה מספקת יותר מהקבלה כי היא אינסופית ולא רגעית".
"לכל אותם א/נשים שרוצים להתנדב ולא יודעים היכן ובאיזה תחום, מנוע חיפוש ההתנדבות באתר החדש של 'רוח טובה', מציע מעל ל-2,000 הזדמנויות מעניינות ומגוונות להתנדבות בכל הארץ. בין אם זו התנדבות לאדם יחיד, משפחה, קבוצה או חברה עסקית", מסבירה טל יקים פרידמן, מנהלת מחלקת התנדבות לפרטיים, קבוצות ומשפחות ברוח טובה.
"כל מה שצריך הוא לבחור באזור גיאוגרפי מתאים ובאוכלוסייה שעבורה רוצים להתנדב, והמנוע ידע להציג את הפרויקטים הרלוונטיים לחיפוש", היא מסבירה. "אם לא יודעים בדיוק מה רוצים או אין זמן או סבלנות, משאירים פרטים ב'טופס ייעוץ להתנדבות' בעמוד הבית באתר.
"בשני המקרים האלה, תחזור אליהם בתוך 72 שעות יועצת להתנדבות שתדייק את הצרכים והרצונות ותעשה את ההתאמה להתנדבות המיטבית ביותר עבור כל אחד ואחת מהפונים", מוסיפה יקים פרידמן.
"מדי יום פנים אלינו מאות מתנדבים וכל אחד ואחת מהם מוצאים, בעזרת מענה מקצועי את ההתנדבות המדויקת עבורם", היא מסכמת.
בשיתוף רוח טובה