בשיתוף עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון
"אני זוכרת את עצמי רצה מהאוטו לבית, מרגישה את הקור חודר לעצמות וחושבת מה האנשים שנמצאים במקום שאין בו חימום או לאן לברוח עושים" – כך התחיל המיזם המרגש של שני קצלניק, בת 33 מרעננה, מעצבת אירועים במקצועה, שעומדת מאחורי פרויקט העץ הנדיב שאולי חלקכם נתקלתם בו ברחוב או ברחבי הרשת.
שני החלה לאסוף פריטי לבוש מחממים בלי לדעת איך ומתי תמסור אותם לאנשים שידם אינה משגת. היא פרסמה בפייסבוק ופנתה לקרובים ולמשפחה במטרה לאסוף כמה שיותר מעילים, צעיפים וכובעים. תחילה הסתובבה ברעננה ותל אביב וניסתה לזהות את האנשים שזקוקים לאותם פריטים, אך מגבלות הזמן והמרחק אותתו לה שעליה לחשוב על פתרון אחר.
תמונה אחת מהקצה השני של עולם, בה נראה ילד מלביש עצים במעילים לטובת אנשים שזקוקים להם, עזרה לשני להבין כיצד המעילים ימסרו. במקום להלביש את העצים במעיל, היא הגיעה למסקנה שתלייתם תועיל יותר ותזמין את העוברים והשבים "לקטוף" אותם במידת הצורך. שני פנתה למחלקת הרווחה בעיריית רעננה שם הרעיון התקבל בהתלהבות רבה ויחד העץ הראשון הוקם לאחר מחשבה על מיקום אסטרטגי.
סביב העץ הראשון שנוצר ברעננה נכרך חוט ושרשרת תאורה עם סוללות. המעילים, שכובסו ונוקו היטב, נתלו על החוט באמצעות קולב ועל כל מעיל הוצמד פתק קטן ועליו כתוב: "אני לא כאן ליופי, אם קר לך, קח/י אותי". עוברי אורח סקרנים, עצרו ושאלו במה מדובר. אחד מהם היה ניצול שואה בן 94 שעמד שם והסתכל עליה - כשהוא הבין במה מדובר הוא סיפר לה שהוא ישמח לקבל את אחד המעילים ושהוא חוגג באותו יום יום הולדת. "כל כך מרגש לחשוב שזה היה המעיל הראשון שנתרם דרך המיזם", מספרת שני.
העץ הראשון יצר תהודה גדולה וכבר אחרי שבוע נפתחו עוד ועוד עצים נדיבים ברחבי הארץ. שני פתחה עמוד פייסבוק ייעודי ובחרה שם לפרויקט – "בחרתי את השם העץ הנדיב משום שרציתי שאנשים יבינו אותו וישר יתחברו אליו". עמוד הפייסבוק זכה לעוקבים רבים ותגובות נלהבות על הרעיון המקסים שמוציא מהקופסה את כל מה שהכרנו על תרומת בגדים ועזרה לנזקקים.
"התקשרו אליי הרבה אנשים והסברתי להם מה עליהם לעשות כדי שזה יצליח – 'להגיע עם פריטים נקיים ובמצב טוב, לתלות בימים שאין בהם גשם, להצמיד את הפתק עם המסר לאותם נזקקים, להשתמש בחוט, אך לא להדק אותו מידי כדי לא לפגוע בעץ, ולשמור שסביבת העץ תהיה נקייה תמיד'", היא מספרת. אין ספק שהטיפים של שני רגישים גם כלפי הסביבה ולא רק כלפי בני האדם סביבה. עשרות עצים נפתחו ועבדו והצליחו לחמם רבים ולעורר השראה בקרב הרבה מעוברי האורח.
במרבית המקרים שני לא פוגשת את אותם אנשים שהמעילים מגיעים אליהם, אבל מפגש מקרי אחד עם אדם שהיה קולגה שלה בעבודה, ולא ידע שעומדת מולו הבחורה מאחורי המיזם, ריגש אותה מאד.
כשהוא פגש בסטנד המעילים במקום העבודה של שני עם שלט שעליו כתוב העץ הנדיב, הוא שאל אותה מה הקשר למיזם. כשהבין את הקשר, סיפר לה שלפני שנתיים נקלע למצב כלכלי מאד לא טוב וכששמע מחבר על העץ הנדיב בכפר סבא, הוא חיפש לו ולבנו מעילים ואפילו מצא אותם על העץ. "לא חשבתי שבמקום העבודה שלי זה ייקרה, יש סביבנו המון אנשים שחווים עליות ומורדות", אומרת שני.
"מדובר במיזם שמושך את העין ואת הלב – בנראות שלו הוא מקרב אליו אנשים שאז מבינים במה מדובר ומצטרפים לתרומה. העצים הנדיבים שתתקלו בהם ברחוב הם עצים שתוכלו גם אתם לתלות עליהם את המעילים שלא תרצו לשמור איתכם לחורף הבא, למעשה כל אחד יכול לקחת בו חלק והתרומה שלו לקהילה גדולה ומרגשת", מסבירה שני.
"החלום שלי הוא לזכות לשמח כמה שיותר אנשים, ולזכור תמיד להיות שמחה בחלקי. אני מאמינה שהרבה מזה מגיע מהערך שיש בנתינה והיכולת לקבל בחזרה, הלוואי שבכל עיר יהיה עץ אחד ושהמיזם יחמם עוד מלא אנשים", היא מסכמת.
בעמוד הפייסבוק "העץ הנדיב", תוכלו להתעדכן אודות עצים נדיבים חדשים ומתי הם מופעלים. שני גם קוראת לעוד אנשים לתרום ולהעביר פריטים נוספים: https://www.facebook.com/העץ-הנדיב-107641094097408/
רוצים גם אתם לפתוח עץ נדיב או לעשות טוב בדרך אחרת?
יום מעשים טובים חוזר ב-29 במרץ, עם כל הדרכים לעשות טוב וגם השנה יתקיים בסימן #FAMING ממשיכים להאיר את הטוב, כשהמטרה היא לשמש "קונטרה" לתופעת השיימינג שהפכה שכיחה ברשתות החברתיות. היכנסו לאתר, הצטרפו לאתגר הFAMING-# תנו במה לסיפורים טובים ויחד נמשיך לשנות את השיח. הפרויקט מנוהל ע"י עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון המציעה התנדבות בהתאמה אישית כל השנה
בשיתוף עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון