בשיתוף מפעל הפיס
כתבת: מור גורן-גבאי | צילום: ירון שרון | עריכה: קורל קוט
יותר משנה אחרי הטבח בפסטיבל נובה ובשאר מסיבות הדרום, שבהן נרצחו 364 צעירים, רבים מהשורדים עדיין מתקשים לחזור לשגרה. מתוך כ-3,500 המשתתפים במסיבות, רבים עדיין סובלים מהשלכות פוסט־טראומטיות.
"עברנו הרבה תלאות", מספר עומר לשם (23), שורד הטבח, "היום אנחנו שנה אחרי ועדיין מנסים לשקם את עצמנו. אנחנו מנסים למצוא דרך לחזור לעבודה, לחזור ללימודים, כי אלה באמת דברים שעוזרים לך לצאת מהדיכאון ומהבאסה".
"שווים בתעסוקה", פרויקט רב שנים של מפעל הפיס, אתר "שווים" וקבוצת "ידיעות אחרונות", מוקדש השנה לתמיכה בנפגעי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, בגוף ובנפש, חיילים, אזרחים ואנשי כוחות הביטחון. במסגרת הפרויקט נערך בשבוע שעבר יריד השכלה ותעסוקה שמטרתו לעזור לשורדים ולבני המשפחות השכולות לקבל סיוע כדי לחזור לשגרה. בין האפשרויות שהוצעו להם היו שני קורסים חדשים, שייפתחו כבר החודש: קורס סטוריטלינג בהובלת קבוצת "ידיעות אחרונות" וקורס ניהול תוכן ברשתות חברתיות בהובלת "הבצפר", בית הספר של חברות הפרסום והדיגיטל. בכל קורס יהיו כ־20 משתתפים. שני הקורסים האלה מהווים חלק ממערך רחב של הכשרות מקצועיות המיועדות לנפגעי המלחמה.
"זו הפעם שנייה שאנחנו עושים אצלנו קורס לקהילה שהיא חלק מנפגעי 7 באוקטובר", מסבירה טל לוין, מנהלת מחלקת קריאייטיב בקבוצת "ידיעות אחרונות" ואחת ממנחות הקורס, "ראינו שכשאנחנו עובדים עם אנשים שנפגעו במלחמה, אנחנו נותנים להם כלי שיש לו ערך שיקומי כי הם יכולים לספר את הסיפור שלהם טוב יותר בעזרתו".
את הקורס "מסיפור לסטוריטלינג" יעבירו בכירי הכתבים והעורכים של "ידיעות אחרונות", בשילוב צוותי הסושיאל והקריאייטיב של הקבוצה. "המטרה היא ללמד את המשתתפים איך לספר סיפור בשורה ארוכה של פלטפורמות, בעזרת המון כלים", מסבירה לוין, "הם ילמדו איך לעשות את זה כמו שצריך, ואחר כך יוכלו לספר גם את הסיפור שלהם וגם סיפור של אנשים אחרים".
התוכנית מציעה למשתתפים גם ליווי אישי לאורך הדרך וסיוע בהשתלבות בשוק העבודה בתום הקורס. "הפידבקים שקיבלנו מהאנשים היה שהקורס נתן ערך אדיר בשבילם", משתפת לוין, "חלק ממסע השיקום שלהם זה ללמוד ולצאת לעולם עם הידע שרכשו, להתחיל לעבוד בזה כבר בזמן הקורס".
"מאוד מסקרן אותי לנסות להבין איך הצד השני חווה את מה שאתה מספר", משתף לשם, שנרשם לקורס הסטוריטלינג, "זה משהו שמאוד מאפיין הרבה מהשורדים היום: חשוב לנו לשמור על הסיפורים האלה חיים".
יגאל בראון, מנכ"ל "הבצפר", מסביר כי הקורס שיועבר אצלו יתמקד ב"ניהול תוכן אורגני לעסקים ברשתות החברתיות. המטרה היא להביא את האנשים להיות בעלי יכולת מקצועית לנהל תוכן בסושיאל". גם בראון מדגיש את הערך הטיפולי: "ההתעסקות היומיומית היא התרופה הכי טובה".
מה הסוד לתוכן מצליח? "אנשים מתחברים לסיפורים אישיים. בקורס נלמד איך לנהל תוכן אורגני בצורה מקצועית, איך ליצור תוכן שמדבר לקהל היעד ואיך לבנות אסטרטגיית תוכן אפקטיבית".
עו"ד בני דרייפוס, מנכ"ל מפעל הפיס, רואה בפרויקט חשיבות לאומית. "אי אפשר לדבר על שיקום המדינה מבלי להתמקד בשיקום הצעירים ששרדו את אסון הנובה", הוא אומר, "מבחינתנו, במפעל הפיס, זו מלאכת קודש – חשובה ובעלת ערך כמו כל פעולה אחרת שתומכת במאמץ הלאומי. שורדי הנובה מייצגים פסיפס של החברה הישראלית – ימין, שמאל, מרכז, פריפריה, בתים חילוניים וגם לא מעט שמגיעים מבתים דתיים. מתוך ההבנה הזו החלטנו ללוות את שורדי המסיבות לאורך השנה כולה. כעת אנו נרגשים לתמוך בפרויקט ייחודי שיאפשר למשתקמים לרכוש מקצוע אשר יפתח עבורם דלתות להשתלבות במקומות עבודה איכותיים. בתום הקורסים יוענק לבוגרים סיוע נוסף במציאת עבודה, כדי להבטיח את דרכם להשתקמות מלאה".
לפי נתוני משרד הרווחה, 3,000 שורדים מהנובה עדיין מקבלים סיוע נפשי. היוזמה החדשה מצטרפת לשורת פרויקטים שיקומיים שהושקו בשנה האחרונה עבור השורדים, בני משפחותיהם והמשפחות השכולות. מפעל הפיס, כאמור, עסק בשנה האחרונה בעזרה מסיבית לקהילת הנובה, בשורה של יוזמות לטיפול ושיקום. הזרקור על עולם התעסוקה לוקח בחשבון את העובדה שאצל רבים מהם הטראומה הובילה לשינוי מסלול בחיים, ויצרה צורך ללמוד משהו חדש ולפתח אופציות מקצועיות חדשות. "אנחנו מקווים שהקורסים האלה גם יעצימו אותם וגם יאפשרו להם באמת להסתכל קדימה", אומר דרייפוס.
נעמה שמואלביץ', מנהלת קשרי ממשל והתקשרויות של קהילת "שבט הנובה", מסבירה כי היוזמה נולדה מתוך צרכי השטח. "מתוך הקשר עם הקהילה אנחנו מבינים ולומדים שזה הצורך שלהם וזה הרצון שלהם. יצרנו את הפלטפורמה הזאת כדי לאפשר להם את הצעדים הקטנים של הדחיפה קדימה, להתחיל לחזור למעגלים של תעסוקה והשכלה בצורה מדורגת", היא אומרת.
עומר לשם מסכם: "זה דבר שנותן לך מסגרת, נותן לך מטרה, וזה עוזר לך להתקדם הלאה".
מספר מקומות בודדים עדיין נשארו בקורס הסטוריטלינג. שורדי מסיבות הדרום ובני המשפחות השכולות מוזמנים לפנות במייל - storytelling@ynet.co.il
בשיתוף מפעל הפיס
פורסם לראשונה: 12:39, 23.12.24