עמותת "אל-סם" הודיעה היום (ד') על חידוש פעילותה, לאחר שש שנות הפסקה, בעקבות זינוק משמעותי בשימוש באופיאטים, אלכוהול וסמים בקרב בני נוער וצעירים בישראל, וכן כמענה לבעיית ההימורים בקרב צעירים.
חידוש פעילות העמותה מגיע על רקע נתונים מדאיגים שנחשפו בדיון הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ואלכוהול בכנסת. לפי מחקר של המרכז הישראלי להתמכרות בשיתוף אוניברסיטת רייכמן, נרשמה עלייה של כ-50% בשימוש בחומרים ממכרים בקרב בני נוער מאז תחילת המלחמה. המחקר, שנערך בקרב 2,700 בני 17-9 מהמרכז והדרום, מצא כי 28% מבני הנוער צרכו אלכוהול, 15% עסקו בהימורים ו-9% השתמשו בקנאביס.
"אנחנו עדיין בקצה הקרחון", אומרת קרן רוט-איטח, מנהלת אגף תוכניות סיוע ומניעה במשרד החינוך. לדבריה, סקר שנערך בפברואר השנה מצא כי 53% מבני הנוער דיווחו על סימפטומים פסיכוסומטיים, כשמעל מחצית מהנוער שחשו מצוקה נפשית לא פנו לקבלת עזרה.
המצב בשטח מחמיר
העמותה, הפועלת כעת באמצעות תרומות בלבד, מדווחת על פניות מדאיגות מהורים לילדים צעירים, חלקם אף בני 11. "מזה תקופה אנחנו מזהים כי גיל הפניות שמתקבלות מהורים הולך ויורד", אומר אסף כנען, מנכ"ל "אל-סם". "השימוש בחומרים ממכרים פוגע בתפקודם ובבריאותם של הצעירים, ואנחנו כאן כדי לסייע".
העמותה הפסיקה את פעילותה בשנת 2018, כשתקצובה ממשרד הרווחה הועבר לרשויות המקומיות. למרות זאת, הפניות המשיכו להגיע, במיוחד בשנה האחרונה, על רקע השפעות "חרבות ברזל" ומשבר הקורונה.
לדברי איתי כהן מהמרכז הישראלי להתמכרות, "קיים בור עמוק ולא מטופל בתחום הדיגיטלי. בני נוער מזמינים ומקבלים סמים עד גדר בית הספר". עמית פרלסון מעמותת על"ם מוסיף כי 30% מהנוער שפונה מביתו צורך אלכוהול, עלייה של יותר מ-10% מדצמבר אשתקד.
במסגרת חידוש פעילותה, גייסה העמותה מטפלים המתמחים בהתמכרויות בקרב בני נוער בפריסה ארצית. יתרון משמעותי של העמותה הוא האפשרות לפנייה אנונימית, ללא צורך ברישום במערכות הממשלתיות. "הורים רבים חוששים לפנות לעזרה בשל החשש מרישום שעלול להשפיע על עתיד ילדיהם, למשל בהקשר של גיוס לצה"ל", מסביר כנען.
לצד הטיפול הפרטני, העמותה מקיימת פעילות מניעה הכוללת ימי הסברה במוסדות חינוך, תנועות נוער ורשויות מקומיות. "לא תמיד הסכנות והסימנים המעידים על שימוש מופרז ברורים להורים ולמורים", מדגיש כנען.