בשיתוף ארגון ידידים ופז yellow
שכחת ילדים ברכב עלולה להתרחש לרוב בעת חריגה מהשגרה, ומושפעת מעייפות והסחת דעת. לפי נתוני מרכז המחקר והמידע של כנסת ישראל, בין השנים 2010-2022 התרחשו 45 מקרי תמותת ילדים בישראל על רקע שכחת/הילכדות ילדים ברכב. שכחת ילדים ברכב היא אחת התופעות המסוכנות והטרגיות ביותר אשר עלולה לקרות גם להורה הכי אוהב, מסור ואכפתי.
בחום הישראלי הכבד מדובר בסכנה גדולה אף יותר: הטמפרטורה ברכב סגור יכולה להגיע ל-70 מעלות צלזיוס והשהות ברכב עלולה להוביל לאסון. אף הורה לא חושב ולא רוצה להאמין שדבר כזה עלול לקרות לו – ובדיוק בגלל זה, ליעד, אמה של אוצר רוזנווסר ז"ל שהלכה לעולמה לאחר שנשכחה ברכב, בחרה לספר על האובדן האישי והכואב שלה.
אוצר הייתה ילדה של נחת, מחייכת בכל הזדמנות, מצחיקה ומוארת. הייתה לה הילה כזאת שאי אפשר להסביר. היא מיגנטה את כל מי שהיה מסתכל עליה", מספרת ליעד בגעגוע. הלידה ומסע ההיריון היו לא פשוטים – אבל מעל לכל עמדה ההתרגשות והציפיה לבואה: "אוצר התגלתה בחודש החמישי להיריון. היא הייתה חבויה כמטמון, כמו אוצר. היא נולדה אחרי המון שעות בחדר לידה. כל כך חיכיתי ללדת אותה".
בוקר שגרתי שהפך לגיהינום
זה היה בוקר רגיל לחלוטין. ליעד התארגנה יחד עם שתי בנותיה לעוד יום שגרתי והן יצאו לדרך למסלול הקבוע של הגעה לגן ולעבודה – אלא שאז הכל השתבש. לאחר שליעד הביאה את בתה הגדולה לגן כשאוצר בידיה, הגיעה למקום עבודתה אחרי ביקור במאפייה ללא צל של ספק שאוצר הגיעה בבטחה למעון. היא לא תיארה לעצמה שהותירה את בתה הפעוטה ברכב.
כשהבינה מה קרה התהפך עליה כל עולמה: "המנהל שלי אמר ׳מה שקורה למטה זה לא מחבל ולא קטטה. נשכח פעוט ברכב", היא מתארת את הדקות האיומות. "לא עלה בדעתי שזה קשור אליי". כשהבינה שהרכב המדובר הוא שלה מיד התמוטטה על הרצפה: "השם אמר לי 'תתעוררי נסיכה, זו הבת שלך'". היא ניגשה לרכב וראתה כיצד צוותי ההצלה מנסים לבצע פעולות החייאה ולהציל את אוצר, אולם ללא הצלחה. אוצר כבר לא הייתה בין החיים.
המסע שליעד עברה מאז האירוע הטרגי הוא כזה שאף הורה לא היה רוצה לעבור. ״בין האובדן, רגשות האשם והגעגועים רק האמונה עזרה לי לקום", היא מספרת ומודה לאנשים שמקיפים אותה בתקופה הקשה, ובעיקר לישראל אלמסי, מנכ"ל ארגון ידידים, שמלווה ותומך בה מתחילת הדרך. "לאט לאט אני מתחילה לקום על עצמי", היא מספרת. "לא חשבתי שאי פעם אצליח לקום מזה. זה נגד הטבע לאבד ילד".
כיצד ניתן למנוע את האסון הבא?
אחד המאבקים החשובים שארגון ידידים מנהל הוא המלחמה בתופעת שכחת ילדים ברכב. ישראל אלמסי, שעומד בראש הארגון, מספר על הפעילות החשובה – ועד כמה ערנות הציבור היא קריטית. "בשלוש השנים האחרונות חילצנו למעלה מ-5,000 ילדים מרכב נעול", אומר אלמסי. "עד תחילת ספטמבר, חילצנו למעלה מ-1,600 ילדים, כאשר מתוכם היו 43 מקרים בהם הילד נשכח ברכב לזמן ממושך".
מה עושים כשנתקלים במקרה כזה?
חשוב לפנות בהקדם למוקד ידידים במספר 1230. המוקד מעניק מענה מהיר שיכול להציל חיים. למתנדבי ידידים יש ערכת פתיחה מיוחדת שנועדה לפתוח רכבים נעולים בצורה מדויקת ומהירה ללא נזק לרכב והכי חשוב לילד.
גם לאנשים שאינם הורים לילדים יש תפקיד חשוב כאן. ישראל אלמסי פונה ומבקש מאזרחים לגלות ערנות: "הגעתם לעבודה? הביתה? תציצו לרכב לידכם. זה יכול להציל חיים". הארגון פועל מתוך הבנה שתופעת שכחת ילדים ברכב יכולה לקרות לכל אחד.
ליעד, שחוותה על בשרה את האסון הנורא של שכחת הילד שלה ברכב, מדברת בכאב עמוק על החשיבות של המודעות והמניעה. היא מבקשת להעביר מסר חד לכל הורה ואזרח: ״אם עוד אימא אחת תחווה את מה שאני חווה, זה יכאיב לי ברמות. אנשים לא מבינים שזה באמת יכול לקרות לכל אחד וזאת לא קלישאה. אם זה קרה לי, אין מישהו חסין".
אחריות משותפת
"זכיתי לעמוד בראש ארגון ידידים, ארגון המתנדבים הגדול במדינת ישראל היום, עם למעלה מ-65,000 מתנדבים ומתנדבות, מכל גווני הקשת בחברה הישראלית. כולם יחד למען מטרה אחת: ערבות הדדית ואהבת חינם אין סופית. המוטו שלנו הוא השירות כרוך בחיוך", מספר אלמסי.
נתקעתם עם הרכב? צריכים חילוץ? פז וארגון ידידים מסייעים לכם. הקליקו על לחצן החילוץ של ידידים במסך הבית באפליקציית yellow, בעזרתו ניתן לפתוח קריאת חילוץ או להתקשר למוקד, מתנדבי הארגון יגיעו אליכם בכל רחבי הארץ. האפליקציה זמינה להורדה ללא עלות. פז תרמה למתנדבי הארגון אלפי ערכות חילוץ ילדים, ערכות חילוץ לדרך וערכות ליחידת הג'יפים.
בשיתוף ארגון ידידים ופז yellow
פורסם לראשונה: 08:48, 12.09.24