בכל בוקר, כשהשמש מפציעה מעל מפרץ חיפה, קבוצה מיוחדת של צעירים צועדת בגאווה אל תוך בסיס שייטת 13. הם לא לוחמי סיירת או מפקדים בכירים - הם תלמידי כיתת "אופק" מבית הספר אליאנס, המתמודדים עם אתגרים נפשיים מורכבים. אבל בעיניהם בוערת אותה להבה של נחישות ורצון לתרום למדינה, שלא נופלת מזו של כל לוחם אחר ביחידה המובחרת.
"אני מתמודדת עם פוסט טראומה, חרדה ודיכאון", משתפת אביה מכלוף, בת 18, בכנות מעוררת השראה. "הומלץ שלא לגייס אותי, אבל היה לי חשוב לא לוותר על החוויה ועל התרומה למדינה". דווקא אירועי 7 באוקטובר, היא מספרת, רק חיזקו את ההחלטה שלה להתנדב.
בקצה האחר של הבסיס, אור דובין עסוק באריזת ציוד ללוחמי מילואים. נער מוכשר עם חוש טכני מפותח ואהבה למחשבים, שלא נתן ללקויות הלמידה המורכבות שלו להכתיב את גורלו. "אור רצה להיות כמו כולם", מספרת אמו, הילה דובין בלאט. "הוא מודע למגבלותיו, אבל השאיפה שלו להיות חלק מהמכלול ולתרום - חזקה יותר.
"הוא יוצא באוטובוס מבית הספר בשעות הבוקר וחוזר אחר הצהריים", מתארת הילה את שגרת יומו של בנה. "הם עובדים בקבוצות, והמפקדת מתייחסת אליהם בכבוד. הם נהנים מהאווירה הצבאית, מהמדים, מתחושת המסוגלות - ואפילו מהאוכל בחדר האוכל".
"הרצון לתרום חזק מכל אתגר אישי"
התוכנית שמאפשרת לאביה, אור וחבריהם להגשים את חלומם נקראת "גדולים במדים". זוהי יוזמה חברתית ייחודית בשיתוף הארגון האמריקני "Jewish National Fund", המשלבת בני נוער עם צרכים מיוחדים בצה"ל.
"אני גאה לראות את בני הנוער מגיעים למקומות משמעותיים כמו שייטת 13", אומר סא"ל (במיל') אליה אשל, מנכ"ל התוכנית. "הם מוכיחים שהרצון לתרום למדינה חזק יותר מכל אתגר אישי".
שילובם של תלמידי אופק בשייטת 13 הוא יותר מסיפור של התנדבות - זו עדות לשינוי חברתי עמוק. "לשת"פ הזה יש משמעות כפולה", מסביר רס"ן ק', מפל"ג לוגיסטיקה בשייטת. "אנחנו לא רק מאפשרים לתלמידים להשתלב במערכת הצבאית, אלא גם משמשים שער לשילוב אוכלוסיות בחברה הישראלית".
התמיכה בפרויקט מגיעה גם מהמגזר העסקי: קבוצת "טקג'ט אירופוילס" (techjet aerofoils), מתחום הטכנולוגיה התעופתית, אימצה את החיילים ומעניקה להם תמיכה כלכלית ומורלית, כולל פעילויות גיבוש וחונכות אישית.
"מרגישים רצויים ומועילים"
שייטת 13, יחידת הקומנדו הימי של צה"ל, היא מהיחידות המובחרות ביותר בצבא. מעבר למבצעי הקומנדו המיוחדים, פעולות סיכול של הברחות נשק בים ומשימות איסוף מודיעין - היחידה רואה חשיבות רבה בקשר עם הקהילה, ובשילוב אחריות חברתית בפעילותה.
ואכן, החוויה היומיומית בבסיס מעצימה את תחושת השייכות של המתנדבים. "אנחנו נהנים מאוד להכיר את החיילים ולהיות חלק מסדר היום שלהם", משתפת אביה בהתלהבות. "ללבוש מדים, לעזור באפסנאות ולקחת חלק באריזת תיקי הלוחמים - עבורנו זה מדהים וגורם לנו להרגיש שאנחנו רצויים ומועילים".
תת-אלוף (במיל') רם שמואלי, מנהל בית הספר אליאנס, מסכם בגאווה: "תלמידי 'אופק' י"ב אליאנס עולים על מדים ועוד ביחידה הכי מבצעית בצה"ל. יש בי גאווה גדולה בתלמידים שלנו שביחד עם הצוות המסור, לוקחים אחריות למשימת הגנת המדינה".