בשיתוף מרגלית סטארט אפ סיטי
זה קרה לפני קצת יותר מחודש בוועידת "האנשים של המדינה" של ynet ו"ידיעות אחרונות". בין שלל הדוברים בוועידה שהוזמנו לדבר בהם; ראש הממשלה בנט, והשרים גנץ, לפיד, ליברמן, שקד ושאשא ביטון, הוזמן גם יזם ההייטק אראל מרגלית שבחר להביא איתו לבמה ארבעה ילדים נרגשים מקרית שמונה וממג'דל שמס. הם בלטו במיוחד: הרבה יותר צעירים מהפוליטיקאים, מובילי דעת הקהל והידוענים, שגדשו את האירוע אבל במקביל גם מלאי ביטחון עצמי וידע.
על הבמה סיפרו הילדים כיצד הם עבדו יחד כדי לבנות סטארטאפ וכיצד זה מרגיש כשחווים הצלחה. כשכשאנג'לינה בת ה-14 ממג'דל שמס סיפרה באנגלית רהוטה כיצד הקבוצה שלה בחרה לנצל פסולת תפוחים שגדלים במטעים שלהם כדי לייצר מוצרים קוסמטיים או וופל בריאותי, וכשרואי דניאל ורותם בן זקן בני ה 12 מבית הספר מגינים בקריית שמונה סיפרו על מוס השוקולד שעשוי מנוזלים של חומוס שפיתחו במעבדת הפודטק של בית הספר, אי אפשר היה שלא להתפעל מהחזון של ילדי "מרגלית סטארטאפ סיטי מקריית שמונה, הגליל והגולן", דור היזמים הבא של מדינת ישראל.
לטובת כל ילדיה
"יום העצמאות הוא הזדמנות מצוינת לדבר על מגילת העצמאות, מסמך שהוא סמל של תקומה, מופת וחזון של מקימי המדינה וציווי לנו ולדורות הבאים" אומר אראל מרגלית. במגילת העצמאות נכתב "מדינת ישראל תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה".
"כאשר ילדי ישראל בכל רחבי הארץ הופכים יזמים ומתחברים לעולם ההייטק הישראלי ניתן להוסיף גם "לטובת כל ילדיה". כי לכל ילד מגיעה הזדמנות ובכל ילד קיים הפוטנציאל להביא את הדבר הגדול הבא. הילדים האלה הם העתיד שלנו" מוסיף מרגלית. "הם חכמים, יצירתיים ומלאי אמביציה ויש להם את כל הנתונים להוביל בעתיד את עולם ההייטק הישראלי ואת ישראל בכלל".
לפני כעשרים שנה הקימו דבי ואראל מרגלית את עמותת "בקהילה", שהחלה את דרכה בפעילות חינוכית בשכונות הקשות של ירושלים. מה שהחל כמרכז למידה אחד בשכונת קרית יובל, הפך ברבות השנים למיזם חברתי רחב היקף שמצמצם פערים, מפתח מנהיגות צעירה, ונותן לילדים הזדמנות להיות חלק מדור היזמים הבא של מדינת ישראל.
עד היום השתתפו בתוכנית כחמישים אלף ילדים מכל הארץ: ירושלים, חיפה, כרמיאל, קריית שמונה, אבו גוש, בית צפאפה, שלומי, פקיעין וראשון לציון. בפרויקט החינוכי פעילים בכל שנה עשרות מתנדבי שנת שירות, מיטב הנוער של ישראל, והם מעניקים סיוע לימודי בתוך בתי הספר כדי לאפשר לכל ילד הזדמנות למצות את הפוטנציאל שלו.
"מודל מרגלית סטארטאפ סיטי מתבסס על חיבור בין יזמות עסקית וטכנולוגית עם יזמות חברתית", מספר מרגלית. "ראינו איך מתנדבי שנת השירות של בקהילה משנים מציאות בכל מקום בו אליו הם מגיעים והבנו עד כמה חינוך הוא המפתח לשינוי. אי אפשר ואסור להתעלם מדור העתיד. לי ברור שההייטק יחולל את המפיכה החברתית הבאה של ישראל וזה יקרה דרך הילדים. יש כל כך הרבה ילדים מוכשרים ונפלאים שפשוט לא מקבלים הזדמנות כי הם גרים מחוץ לאזור המרכז. הם שומעים הייטק והם אוטומטית חושבים זה לא בשבילי, אני לא יכול, מה לי ולזה? ברגע שילד מרגיש ככה, בשניה שהוא לא מאמין שהוא יכול, משהו בו כבה. אף אחד לא יכול להצליח בלי להאמין".
לרגל יום העצמאות בחרנו להציג בפניכם כמה מהיזמים הצעירים המבטיחים "ילדי מרגלית סטאראפ סיטי מקריית שמונה, הגליל והגולן" – שמפתחים היום אפליקציות וטכנולוגיות שעשויות לשנות את המחר.
רותם בן זקן, בת 12, תלמידת כיתה ו בבית הספר ה"מגינים" בקרית שמונה
רותם משתתפת בנבחרת הרובוטיקה של בית הספר מזה מספר שנים. השנה היא לוקחת חלק בקבוצת תלמידים שמפתחת פתרון ניווט שמותאם לנהגי משאיות. "לנהגי משאיות אין אפליקציית ניווט מותאמת שתעזור שתיתן להם התראות על גשרים נמוכים, פניות חדות, מקומות שאין למשאית כניסה אליהם וכן הלאה", היא מסבירה.
במסגרת תהליך העבודה על הסטארט-אפ התייעצו רותם וחבריה עם מומחים ומהנדסי בטיחות, ביצעו סקר בקרב מעל 100 נהגי משאיות, פנו לווייז ולגוגל, ואף לוו על ידי חברת טאטהריי (Thetaray) של קרן JVP. בסופו של יום הם הצליחו לפתח פיצ'ר שיוטמע באפליקציית ווייז במיוחד לנהגי משאיות – כפי שיש פיצ'רים דומים לנהגי מוניות ואופנועים. לאחרונה הכינו טאטהריי ונציגי MSC גליל תוכנית עסקית לווייז, כדי להציג רווחיות וכדאיות של המוצר.
"המשפחה והחברים תומכים בנו וגאים בנו והמסר שלי לילדי ישראל הוא שחשוב להעז, לחלום ולהגשים והכי חשוב לא לפחד מכישלונות ואף לצמוח מהם", קובעת רותם.
רואי דניאל, בן 12, תלמיד כיתה ו' בבית הספר המגינים בקרית שמונה
רואי משתתף בפרויקט היזמות הטכנולוגית של בית הספר ובין יתר הפרויקטים בהם עסק היה חבר בצוות שפיתח אפליקצייה בשם Go Together המעודדת אנשים לפעילות גופנית. "כדי לייצר לאותם אנשים מוטיבציה יצרנו אפליקציה שנותנת תמריצים ופרסים כמו כניסה לסרטים והנחות למזון בריא, הוא מספר. "לאפליקציה יש גם ערך חברתי -היא עוזרת לאנשים עם צרכים מיוחדים שיוכלו להשתמש בה ולעשות פעילות ספורטיבית קבוצתית".
פרויקט זה לווה גם הוא על ידי חברת טאטהריי של קרן JVP והילדים יצרו קשר עם בעלי עסקים מהאזור במטרה לשלבם בתמריצים. "המשפחה והחברים תומכים בי ולמדתי להאמין בעצמי ולדעת שהכל אפשרי. חשוב שילדים יחשפו לטכנולוגיה כי היא נותנת ערכים ודרך לפתח דברים כך שמגיל קטן אפשר להבין יותר טוב איך דברים פועלים", הוא מסכם.
שרון צרפתי, בת 12, תלמידת כיתה ו' בבית הספר מצודות בקרית שמונה
שרון משתתפת בקבוצת היזמות והחדשנות של בית הספר, והקבוצה בה היא לוקחת חלק נערכת להשתתפות בתחרויות יזמות שונות, וביניהן גם תחרות ה-FLL בחולון, לקראתה הם התבקשו להציע פתרון לבעיה הקשורה בשינוע מזון. הילדים בחרו להתמקד באספקת מזון במסגרת ההזנה של בתי הספר וזיהו כי הבעיה המרכזית היא אוכל שנשפך מהכלים במהלך ההעברה של הארגזים מהמטבח של הספק ועד שהוא מגיע לכיתה (האוכל מגיע בכלי נירוסטה שסגורים במכסה שאינו הרמטי).
נוכח הבעיה פיתחו שרון וחבריה מכסים בעלי אטימה הרמטית לארגזי המזון וחברה אליהם לצורך כך חברת סנטריקל של JVP. "אנחנו מתכוונים להציע את הפיתרון שלנו למשרד החינוך" מספרת שרון, "כדי שהם יוכלו להטמיע אותו במכרזים שלהם עם הספקים שמספקים ארוחות לתלמידים בבתי הספר ברחבי הארץ." לדבריה, "להיות חלק מתוכנית היזמות נותן לי תחושה של הצלחה, קידום, תחושה של עשיה של משהו חשוב ומעורבות. המשפחה והחברים ומגיבים בהתלהבות ובסקרנות רבה".
אנג'לינה אברהים, בת 14, תלמידת כיתה ח' בחטיבת הביניים מג'דל שמס, רמת הגולן
עבור אנג'לינה היזמות והיצירתיות הם אמצעי שדרכו היא יכולה לעזור לעצמה להגשים חלומות, ולאחרים להמציא פתרונות לבעיה או מתן הזדמנות לעזרה. במסגרת התוכנית המדעית "גליליום" הפועלת בבית ספרה (פיתוח מוצר) בשיתוף מכללת תל חי ובית האריזה של מג'דל שמס, פיתחו הילדים מספר מוצרים העשויים מפחת (פסולת) התפוחים שבדרך כלל נזרקת.
"במסגרת התוכנית פיתחנו שמונה מוצרי פודטק שאחד מהם הוא ואפל העשוי מפחת התפוחים. זהו מוצר צמחוני ובריא וללא גלוטן ועבדו במשך שנה על הפיתוח שלו ושל המוצרים האחרים", היא מספרת.
לא לבד בתהליך
בכדי לאפשר לילדים להיחשף לעוד ועוד עשייה ואפשרויות, גם חברות הפרוטפוליו של קרן JVP נרתמות לטובת הפרויקט. כך, חברת ענק כמו Thetaray – חברה מובילה בתחום האבטחה של העברות כספים בין בנקים בכל העולם – אימצה את מגמת הרובוטיקה של בית ספר המגינים בקריית שמונה. חברת לידספייס Leadspace - הפועלת בשווקים בינלאומיים ושפיתחה פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית לניהול מידע ארגוני על לקוחות – אימצה את בית הספר "גבריאלי" בחיפה. חברת הסיבר OPORA - אימצה את כיתה ו' מבית הספר הדקל בכרמיאל והם מקיימים עם התלמידים סדנאות למגני סייבר צעירים", וחברת Innovopro – המפתחת תחליף תלבון מחומוס, אימצה את תלמידי בית הספר מאבו גוש.
כתוצאה מכך ילדים שמעולם לא ביקרו בחברות הייטק מקבלים גישה לעובדים הבכירים ביותר במערכת ומתוך הקשר האישי שנוצר החוויה הופכת נגישה הרבה יותר. פתאום אין מה לפחד מהייטק - הילדים מבינים שכל רעיון אותו הם מעלים במטרה לשנות את העולם ולהפוך אותו למקום טוב יותר הוא למעשה מהותו של עולם היזמות. הם מגלים כיצד רעיון יכול לגדול ולהתפתח ולהפוך למוצר שמשנה מציאות, ולפתע הם רואים את עצמם כחלק אינטגראלי מהעולם שעד לפני רגע היה, מבחינתם, זר ולא נגיש.
משנים את העולם
"עולם הייטק הישראלי הולך להשתנות" מסכם היזם אראל מרגלית. "הוא חייב להיות הרבה יותר מגוון כדי להמשיך ולהיות יצירתי. אנחנו רוצים לראות בעתיד חברות שיש בהן ילדים ממוצא אתיופי וילדים מהמגזר הערבי והרבה יותר נשים, פסיפס אנושי שמכיל בתוכו את כלל אזרחי ישראל. כשכולם אותו דבר זה משעמם, לא מאתגר. שוני וחיבורים בין קבוצות שונות יוצרים עולם טוב ומעניין יותר. יום העצמאות הוא הזדמנות נפלאה לא רק לספר ולדבר תקווה אלא גם להדביק בה כמה שיותר אנשים".
בשיתוף מרגלית סטארט אפ סיטי