לראשונה בישראל, כ-17 אלף תלמידי תיכון בסיכון יקבלו השנה ארוחה חמה מדי יום במסגרת מפעל ההזנה של משרד החינוך. מדובר במהלך היסטורי שנועד לספק ביטחון תזונתי לתלמידים הלומדים במרכזי חינוך טכנולוגיים, רובם מגיעים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך ונמצאים בסכנת נשירה ממסגרות החינוך.
עבור מרבית התלמידים הללו, זו תהיה הארוחה החמה היחידה ביום. רבים מהם הגיעו עד כה לבתי הספר רעבים, וכמחציתם עובדים במקביל ללימודים כדי לפרנס את עצמם ולסייע בפרנסת משפחותיהם.
שר החינוך, יואב קיש, הצהיר: "אני גאה לבשר על שינוי היסטורי, אותו הובלתי יחד עם שותפים נוספים, במדיניות ההזנה של מערכת החינוך. לראשונה, תלמידי החינוך הטכנולוגי יזכו לארוחה חמה, מאוזנת, מגוונת, הכוללת פירות וירקות טריים. ביטחון תזונתי אינו מותרות וילד רעב לא יצליח ללמוד גם בכיתה היפה ביותר. לכל ילד מגיעה הזדמנות שווה לממש את הפוטנציאל האדיר הטמון בו".
תוכנית ההזנה תכלול 125 מרכזים טכנולוגיים ברחבי הארץ, כשעד כה רק 25 מרכזים קיבלו ארוחה חמה מדי יום. עם זאת, משרד החינוך מציין כי מדי שנה מסופקת ארוחה חמה לכ-470 אלף תלמידים מהשכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות.
יקותיאל משי, מנהל קידום מדיניות וקשרי ממשל ב"עמותת 121" המובילה את שותפות "מתכון להצלחה" (הפורום לקידום הזנה בחינוך), בירך על הבשורה: "לאחר ארבע שנים של מאמצים מול הממשלה הקודמת וגם מול זו הנוכחית, אנחנו מברכים על החלטת משרד החינוך. ארוחות הצהריים הן חבל הצלה לנוער בסיכון, חיוניות להתמדתם ולהצלחתם בלימודים, וכן להתפתחותם התקינה ולבריאותם".
"המלחמה הכניסה אלפי משפחות למעגל העוני"
במקביל לתוכנית החדשה, עמותת "נבט" ממשיכה לספק כריכים לאלפי תלמידים ממשפחות במצוקה. בשנה שעברה חולקו 2.7 מיליון כריכים, והשנה בעקבות המצב הביטחוני העמותה הרחיבה את פעילותה גם לתלמידים מפונים מהדרום ומהצפון - וצפויה לחלק למעלה משלושה מיליון כריכים לתלמידים בכל הארץ.
רותם יוסף גלעדי, מנכ"לית "נבט", ציינה: "המציאות של מלחמה מתמשכת ומשפחות המפונות חודשים ארוכים מבתיהן, הכניסה עוד אלפי משפחות למעגל העוני והמצוקה. דווקא עכשיו, תזונה מזינה מחזקת את היכולות של התלמידים ומאפשרת להם להתמודד עם מצבים מורכבים".
מסקר שנערך לאחר פיילוט שקיימה העמותה, במסגרתו הוסיפה לתוכנית ההזנה גם פירות וירקות, עולה כי מעל 80% מהתלמידים הביעו שביעות רצון גבוהה מהארוחות, ו-90% מהמורים הרגישו שינוי משמעותי בתפקוד התלמידים. השינויים כללו פחות אירועי אלימות, נוכחות גבוהה יותר בשיעורים ותחושת שייכות מוגברת.
לדברי גלעד מסינג, מנהל בית ספר וראש הישיבה התורנית בטבריה, שקלט לבית ספרו תלמידים מפונים מקרית שמונה, שלומי ושתולה, "רוב המשפחות המפונות גרות בבתי מלון ובדירות שכורות בעיר, חלקן עלו ארצה לא מזמן ואחרות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, ובתחילת המלחמה רבות מהמשפחות הללו התקשו עם ההתארגנות בבוקר לבתי הספר. כתוצאה מכך, מספר התלמידים שהגיעו ללא ארוחת בוקר הלך וגדל - וכדי לסייע להם, צירפנו אותם מיד לתוכנית חלוקת ארוחת הבוקר שמפעילה עמותת 'נבט'.
"מהר מאוד הרגשתי שינוי בהתנהגותם ובמצב רוחם של התלמידים", הוסיף מסינג, "הם לא מרגישים נזקקים, בדיוק להיפך - הם מאושרים שיש מי שרואה אותם ודואג שיהיה להם טוב. השבוע קיבלנו עדכון שהתלמידים יישארו אצלנו עד סוף שנת 2025, ואני מברך ומוקיר תודה על הפעילות של 'נבט'".
"זוהי הגשמת החזון הכולל שלנו לחינוך לתזונה בריאה ומאוזנת והנגשת מזונות הכרחיים לאוכלוסיות מוחלשות", סיכמה יוסף גלעדי. "עליית מחירי הפירות והירקות שברה הקיץ שיאים חדשים, ואנחנו גאים שיש לנו את היכולת דווקא בתקופה כזו לספק את המצרך הבסיסי הזה לילדים. בשנת הלימודים הקרובה כלל תלמידי הפרויקט יתחילו לקבל בנוסף לכריך, גם פירות וירקות טריים מדי יום".