שיתוף הסתדרות המורים
לא בכל יום מורה לגיל הרך זוכה באוסקר. זה קרה לימית אסרף, גננת עם ותק של 27 שנים בשכונת יד מרדכי בגבעתי: "לפני ארבע שנים", היא מספרת, "זכיתי באוסקר בחינוך של עיריית ירושלים. מדובר על אירוע חגיגי של אנשי חינוך שבוחרים בכל קטגוריה דמות אחת, ומכל הגננות זכיתי להיבחר". אסרף מספרת גם כי "זכיתי לפני מספר שנים בפרס על שיפוץ הגן, שהפך אותו למקום נעים שכיף להיות בו".
"הכרתי חלק מהילדים בגן כבר מגיל יום"
לפני 6 שנים הצטרפה אסרף ליוזמת 'גננות פורצות דרך', שם בחרה לאמץ את ערך הקהילתיות – מאז ועד היום: "בתור גננת, החיים בגן לא נגמרים ב-14:00. יש לי קשר טוב מאוד עם המשפחות, הקהילה מסביב, השכנים. הגן משמש כגן בקהילה וגם קהילה בפני עצמו".
"וכך, במשך שנים, אסרף יישמה יוזמות לחיזוק הקשר בין הגן לקהילה: אירוח אזרחים ותיקים, שימוש בגן כבית כנסת בשבתות, ואירוח ילדים עם מוגבלויות ראייה. יש לכך גם ערך חינוכי, מספרת אסרף: "הילדים חשופים לקשת של אנשים מכל מיני סוגים".
הגן של ימית הפך לעוגן לקהילה בימים קשים. בתקופת הקורונה, היא משתפת, "פתחתי ספריה קהילתית בגן – כל התושבים הביאו ספרים ומשחקים, גייסתי צעירים מקהילה לבוא ולסדר הכל, וכולם יכלו לבוא, לקרוא ולשחק".
כחלק מהשמירה על קשר הדוק עם המשפחות של הגן, "הצוות מגיע לבקר כל אמא שיולדת בחדר הלידה. חלק מהילדים בגן הם ילדים שהכרתי כבר מגיל יום. אצלנו זה קשר שמתחיל בחבל הטבור", היא אומרת בחיוך.
2 צפייה בגלריה
הגננת ימית אסרף
הגננת ימית אסרף
הגננת ימית אסרף
(באדיבות המצולמת)
"היו מקרים שממש הרגשתי שזו הסיבה שנשלחתי להיות גננת"
במהלך עבודתה כגננת, אסרף מספרת כי היו מקרים בהם "הרגשתי שזו הסיבה שנשלחתי להיות גננת. למשל, הייתה שנה שבה זיהיתי ילדה שרצה בדילוגים וקצת בצליעה. פניתי לאמא, שאמרה שזה מלידה. דחפתי שיבדקו את זה, ובסוף התגלה שזו בעיה בכליה שמשחררת נוזל שמגיע לרגל וגורם לצליעה. היום אותה ילדה היא כבר בחורה צעירה ואני עדיין בקשר עם האמא".
במקרה אחר "זיהיתי אצל ילדה ריקוד מוזר, ומהשיח איתה הבנתי שיש משהו חריג. פניתי לגורמים הרלוונטיים ואחרי חקירה גילו שיש שם מקרה של הטרדה מינית במשפחה".
"אמא מהגן אמרה לי שהגן נתן למשפחה שלה הרבה חוסן"
בשנה האחרונה, על רקע המלחמה, אסרף זיהתה כי בעקבות העובדה כי אבות רבים היו מגויסים, "היו אימהות שנותרו במצוקה, חלק מהמשפחות עם הרבה ילדים. העליתי את זה במשפחה שלי, והבנות שלי אמרו – בואי נפתח את הגן אחר הצהריים". הגן נפתח, הבנות של אסרף היו אחראיות לעזור לשיעורי בית עם האחים של ילדי הגן, "הכנו ארוחת ערב משותפת. גם המפעילות של החוגים שלנו התגייסו לעניין, הריתמיקאית הגיעה לנגן בהתנדבות".
במהלך הזמן, אסרף מספרת, "ממש הפכנו להיות משפחה". גם האימהות תרמו מהיכולות שלהן - "הייתה אמא שעשתה סדנה לקשירת מטפחות, אחת עשתה סדנת בלונים. זה חיבר בין כולם". כשהאבות הגיעו בהפתעה לחופשה מהצבא, "הם הגיעו ישירות לגן כי ידעו ששם נמצאים הילדים והמשפחה כולה, ושם הפעילות. הם הצטרפו לארוחות וזה היה מדהים ומרגש".
אסרף מספרת על הורים מהגן - אלוף משנה בקבע ואחות בבית חולים ומרצה, שבתקופת המלחמה התמודדו עם עומס גדול: "נתתי פינוק לילדי המשפחה עם מאפים ומתוקים שהכנתי".
הסיוע הזה למשפחות התבטא במגוון פעילויות, בהן גם מפגש של נשות המגויסים עם הילדים ואחים בגן, שם תמיד חיכתה להם ארוחת ערב עם הפעלה או הצגה. נפתחה עבור האימהות קבוצת וואסטאפ – ואסרף מספרת בהתרגשות על תגובה של אמא שריגשה אותה במיוחד: "היא אמרה לי שזה נתן לה ולמשפחה שלה הרבה חוסן. זה הדבר הכי חשוב".
"לא נותרה עין יבשה": ערב ההצדעה המרגש להורים המגויסים
השנה המורכבת והיוזמות הקהילתיות של הגן הולידו את מסיבת הסיום, "אותה חגגנו סביב ההורים המגויסים", מספרת אסרף. "עשינו יום הצדעה והוקרה עבורם, בימין משה. יש אבא בגן שהוא רב צבאי, שחילק לכל אב מגויס מתנה, הילדים שרו להם שירי להקת הנח"ל".
"אחת האמהות פנתה אליי כדי להגיד תודה על כך שהתקשרתי למפקדים כדי לשחרר את האבות למסיבת הסיום, והתרגשה מאוד מתעודת ההוקרה שהגן העניק לכל אב מגויס. היא מספרת שלא נותרה עין יבשה בקהל, כולל שלי", היא אומרת בחיוך.
במבט לעתיד, אסרף אומרת כי "בשנה הנוכחית יש פחות אבות מגויסים, ומרגישים את זה אצל הילדים. ממש מרגישים ששני ההורים נמצאים בבית, וכולי תקווה שכאשר הילדים של היום יתגייסו, יחפשו להם תפקידים כי לא יהיו מלחמות. וגם שישמרו על קשר! אני פוגשת חיילים שהייתי גננת שלהם וזה מרגש עד דמעות".
2 צפייה בגלריה
מי תהיה "הגננת של המדינה"? ספרו לננו על הגננת המיוחדת שלכם
מי תהיה "הגננת של המדינה"? ספרו לננו על הגננת המיוחדת שלכם
מי תהיה "הגננת של המדינה"? ספרו לננו על הגננת המיוחדת שלכם
(צילום: shutterstock)

עכשיו תורכם להמליץ: מי תהיה 'הגננת של המדינה'?

הסתדרות המורים, "ידיעות אחרונות" ו-ynet מזמינים אתכם להמליץ על הגננות הטובות והאהובות ביותר. מורות לגיל הרך שהיו אלה ששינו את חיי ילדיכם והניחו את היסודות הראשונים והחשובים בחינוכם, ולהעניק להן את הכבוד וההערכה הראויים להן.
הורים, צוותי גן, מפקחות ואנשי חינוך - המליצו לנו על המועמדות המצטיינות שלכם, ואולי הן יהיו חלק מהנבחרת של תחרות "הגננת של המדינה".
המורות לגיל הרך תעבורנה תהליך הערכה ומיון ובסיומו ועדה ציבורית, המורכבת מאנשי ציבור מובילים תבחר את 5 הגננות המצטיינות של ישראל לשנת 2024. לכל 10 הגננות שיגיעו לגמר יוענקו תעודות הוקרה ומחשבים נישאים מתנת בנק מסד – ול-5 הגננות הזוכות תוענק חופשה זוגית בארץ על בסיס פנסיון מלא, מתנת אשמורת.
בין חברי הוועדה המיוחדת: ד"ר יפעת שאשא ביטון, שרת החינוך לשעבר, דלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, אסף זמיר, סגן ומ"מ ראש העיר תל אביב- יפו, מיריק שניר, סופרת ואשת חינוך, סימה חדד, לשעבר מנהלת אגף בכיר לחינוך קדם יסודי במשרד החינוך, סמדר שיר, סופרת ועיתונאית וגבי טייטל, מנכ"ל בנק מסד.
בשיתוף הסתדרות המורים
פורסם לראשונה: 10:00, 22.12.24