סטודנטיות במרכז האקדמי לב פיתחו מערכת ליצירת מקלחת אוטומטית המיועדת לקטועי גפיים
"כשאנחנו שומעים בחדשות 'פצוע בינוני', אנחנו לא באמת מבינים את המשמעות לעומק", אומרת הודיה עמיר, סטודנטית לביואינפורמטיקה במרכז האקדמי לב. "בסופו של דבר מדובר באדם שכל החיים שלו ושל משפחתו השתנו מהיסוד, והכול למען העם והמדינה".
מלחמת "חרבות ברזל" הביאה עמה עלייה דרמטית במספר קטועי הגפיים בישראל, תופעה שהובילה לשינוי בשיח הציבורי ולצורך דחוף במציאת פתרונות יצירתיים. קמפיינים ציבוריים ומסחריים החלו להנכיח את קטועי הגפיים כחלק בלתי נפרד מחיינו, ולקדם מודעות להתמודדויות והקשיים שהם חווים.
2 צפייה בגלריה
קבוצת SelfShwer
קבוצת SelfShwer
קבוצת SelfShwer. "רצינו להחזיר להם את העצמאות"
(צילום: מיכאל ארנבורג)
בדיוק כאן נכנסת לתמונה קבוצה מיוחדת של שש סטודנטיות מהמרכז האקדמי לב, שפיתחו מערכת חדשנית שעשויה לשנות את חייהם של קטועי גפיים.

מאתגר טכנולוגי לפתרון אנושי

הפרויקט נולד במסגרת האקתון הנשים השנתי hack·her·it #7, אירוע ייחודי שבו השתתפו 120 סטודנטיות דתיות וחרדיות. המשתתפות התמודדו עם אתגרים טכנולוגיים מורכבים שהציבו בפניהן חברות מובילות במשק הישראלי, ביניהן רפאל ואלביט.
"הגפיים הם החלק בגוף שבו אנחנו עושים את השימוש האקטיבי ביותר", מסביר ערן יומטוביאן, מנהל מרכז היזמות שרייבר לב-טק. "חברנו לבית הלוחם בירושלים במטרה לייצר פתרונות טכנולוגיים שיקלו על ההתמודדות היומיומית של קטועי גפיים".
2 צפייה בגלריה
שליטה מלאה באמצעות פקודות קוליות. הדמיה של המערכת החדשה
שליטה מלאה באמצעות פקודות קוליות. הדמיה של המערכת החדשה
שליטה מלאה באמצעות פקודות קוליות. הדמיה של המערכת החדשה
(צילום: מתוך הווידאו)
"הקושי הגדול ביותר היה לפתח פתרון לבעיה שלא חווינו באופן אישי", משתפת הודיה. "הלכנו הביתה ודמיינו איך כל אחת מאיתנו הייתה מתמודדת אם חלילה זה היה קורה לה. ניסינו להיכנס לנעליים שלהם, וכך הגענו להחלטה להתמקד בחוויית המקלחת".
המערכת שפיתחו הסטודנטיות מאפשרת שליטה מלאה באמצעות פקודות קוליות פשוטות בעברית: ויסות עוצמת המים, כיוון הטמפרטורה, הוצאת סבון ושמפו, ואפילו מנגנון חירום למקרה הצורך. החידוש המשמעותי הוא מנגנון להעלאת והורדת ראש המקלחת, המותקן על דוש רגיל באמצעות תוכנה ייעודית.
שיראל באבאזדה, אחת ממפתחות המערכת, מדגישה את החשיבות הרגשית של הפרויקט: "מעבר לקשיים הפיזיים, ישנה תחושה קשה של אובדן עצמאות, במיוחד ברגעים אינטימיים כמו מקלחת. המטרה שלנו הייתה להחזיר להם את העצמאות הזו".

מהחזון למציאות: תהליך הפיתוח

"העבודה על המערכת החלה במסגרת ההאקתון", מספרת הודיה על תהליך הפיתוח. "לאחר מכן היא הושעתה לתקופת חופשת הסמסטר, ועכשיו חזרנו לעבוד עליה במלוא המרץ. בסך הכול אנחנו עובדות על הפרויקט מספר חודשים, ועדיין ממשיכות לשפר ולדייק את המערכת".
למרות שהמערכת עדיין בשלבי פיתוח, התגובות הראשוניות מהשטח מעודדות. קטועי גפיים שנחשפו לרעיון הגיבו בהתלהבות והציעו רעיונות לשיפור, כמו הוספת אפשרות לחיבור לספוטיפיי להשמעת מוזיקה במהלך המקלחת.
"גילינו שהצורך במערכת כזו גדול מאוד", מספרת הודיה. "אנחנו ממשיכות לעבוד על דיוק המכניקה כדי שהמערכת תהיה נוחה ומדויקת ככל האפשר".
הודיה: "הקושי הגדול ביותר היה לפתח פתרון לבעיה שלא חווינו באופן אישי. ניסינו להיכנס לנעליים שלהם, וכך הגענו להחלטה להתמקד בחוויית המקלחת"
צוות הפיתוח כולל את מיכל אלגאוי (מדעי המחשב), שירה בוגרד, מלכה שטיינברג, הודיה עמיר ופייגי הרטמן (ביואינפורמטיקה), ושיראל באבאזדה (מנהל עסקים). המערכת מיועדת להתקנה במרכזים רפואיים, בתי חולים, מרכזי שיקום ובתים פרטיים, ומבטיחה לא רק להקל על המטופלים - אלא גם לחסוך במשאבי כוח אדם רפואי וסיעודי.
"זו הזכות שלנו לתת משהו קטן בחזרה לאלה שמסרו כל כך הרבה למעננו", מסכמת הודיה. "אנחנו מקוות שהמערכת הזו תוכל להקל ולו במעט על ההתמודדות היומיומית שלהם".