בשיתוף מפעל הפיס ועמותת "שווים"
כשפרויקט "שווים בתעסוקה" יצא לדרך במטרה לחולל שינוי דרמטי בעולם התעסוקה ולעזור לאנשים עם מוגבלויות לקבל את חלקם הראוי בתוכו, מיקרוסופט הייתה הראשונה להצטרף אליו, ובאופן הכי נדיב. בחברה לא הסתפקו בשמירת מקומות עבודה עבור אותה אוכלוסייה, אלא ייסדו קורס הכשרה מתקדם שנועד לסלול את הדרך לבוגריו למשרות בעולם ההייטק. מעבר להשקעה הכספית במיזם, במיקרוסופט הקפידו לחשוב על כל פרט בתוכנית הלימודים, כולל מציאת שם מחמם לב: "ברוכים השווים".
12 משתתפים הגיעו לקורס אחרי תהליך סינון קפדני. אחת מהן היא עדי פינק, שמתניידת בכיסא גלגלים. "הכיסא הולך לפנייך – בעולם באופן כללי וגם במציאת עבודה", היא אומרת, "כשאת עם כיסא גלגלים, זה הדבר הראשון שרואים, והמחשבה הראשונה היא – אז יש לך א', ב', ג' בעיות – עוד לפני שמכירים אותך".
עדי מור־בירן, מובילת תחום אנשים עם מוגבלויות במיקרוסופט, מחזקת את הטענה: "מטרת הקורס היא לתת פוש לאנשים עם מוגבלויות, כי הם נתקלים בקשיים בכל השלבים. החל מתנאי הסף – רף הכניסה לתעשייה הזאת גבוה יחסית, ולאנשים עם מוגבלויות יש פחות הזדמנויות ללמוד באוניברסיטאות, לעבוד במקומות עבודה ולצבור ניסיון – אז מלכתחילה הם לא עומדים בתנאי הסף וקשה להם יותר להתקבל; בשלב הבא, בתהליך הקבלה עצמו, אם הוא לא מותאם יהיה להם קשה יותר לעבור אותו. אם הראיונות נעשים בצורה שאינה מותאמת ומונגשת לסוג המוגבלות שיש להם – הסיכוי שלהם להתקבל מצטמצם; ובסופו של דבר, גם בעבודה עצמה: אם מקום העבודה לא מונגש, לא מקבל, לא מכיל – יהיה שם יותר קושי".
דביר ג'רבי, משתתף נוסף ב"ברוכים השווים", מקווה כי הקורס יקנה לו כלים מעשיים להשתלבות בתעשייה. "הקושי העיקרי שלי במציאת עבודה הוא שאין לי ניסיון – לא בעבודה ולא בחיפוש עבודה. כשמוסיפים לזה את העובדה שאני על הרצף האוטיסטי, ברור שהדינמיקה ויחסי הכוחות הם מראש קשים יותר עבורי". כמוהו, גם פינק,
מקווה שהקורס יהיה הגשר בין הידע התיאורטי שרכשה בלימודי התואר לבין הידע המעשי הנדרש לטובת מציאת עבודה.
וזו באמת ה־בעיה של אנשים עם מוגבלויות במציאת עבודה. פעמים רבות יש להם את כל הכישורים המקצועיים למשרה, אך בשל דעות קדומות הם תמיד יידחקו לסוף רשימת המועמדים. וכדי לצאת משם, עליהם להבריק בכל "המסביב": כתיבת קורות החיים, ראיונות העבודה, נטוורקינג וכולי. ואכן, מור־בירן מספרת כי לצד התכנים המקצועיים בתחום הטכנולוגיה והסייבר ניתנו לחניכים גם כלים המכשירים אותם להתמודדות עם ראיונות קבלה, לבניית פרופיל בלינקדאין וליצירת נטוורקינג. במיקרוסופט אף הביאו את צלם העל רונן אקרמן, שהכין תמונות מקצועיות שכל משתתף יוכל לשים בפרופילים שלו ובקורות החיים. תלמידי הקורס נפגשו במהלכו עם עם אנשים עם מוגבלויות העובדים במיקרוסופט כדי לשמוע על האפשרויות הפתוחות לפניהם ולקבל טיפים כיצד אפשר להשתלב ולהתקדם.
"החשיבות של החלק הזה בהכשרה, ההעצמה, היא אין־סופית", אומרת מור־בירן, "הם שומעים מאיתנו שיש צורך גדול מאוד בעובדים בעולם ההייטק ושאם לא נמצה את הפוטנציאל שקיים בכל המגזרים באוכלוסייה – לא נקבל מענה לצורך הזה. בעלי עסקים צריכים להבין שגם להם יש אינטרס גדול מאוד להעסיק את העובדים האלה. זה כמובן גם תורם לעובדים עצמם, שנעשים גורם פורה ותורם בקהילה, וידוע שהתוצרים, בכל מקום עבודה, טובים יותר ככל שאוכלוסיית העובדים מגוונת יותר. אנשים שונים מביאים לעסק דעות שונות, יכולות שונות, נקודות מבט שונות על המוצרים. לכן – גם המעסיקים וגם העובדים מרוויחים מהעסקה מגוונת".
מיכל ברוורמן בלומנשטיק, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, מוסיפה: "שמנו לעצמנו למטרה לפעול לקידום והכלה של אנשים עם מוגבלויות. זו לא רק חובה מוסרית, אלא גם צורך אמיתי של ההייטק הישראלי. לאנשים מוכשרים עם ידע טכנולוגי מעמיק מגיע למצוא עבודה שתואמת את כישוריהם ואנחנו רוצים לעזור להם לממש את היכולות הגבוהות שלהם ולא לתת למגבלה כזו או אחרת למנוע מהם להגשים את עצמם. אין לי ספק שהקורס יתרום רבות לא רק למשתתפים, אלא גם למעסיקים העתידיים שלהם ולהייטק הישראלי כולו".
פינק מספרת שההכשרה המגוונת שקיבלה לא רק "הנגישה את עולם ההייטק והגדילה את הסיכוי למצוא עבודה בתחום, אלא גם הפגישה בין אנשים עם מוגבלויות מכל הסוגים – דבר שמאפשר לך לראות שיש עוד אנשים עם מוגבלות שנמצאים בתחום שלך, שגם הם רוצים להגיע למקום שאליו את שואפת להגיע. מעבר לפן החברתי, זה נותן את ההבנה שכולנו באותה סירה, שכולנו רוצים אותו דבר, כולנו מתמודדים עם קשיים כאלה ואחרים וכולנו זקוקים להתאמות כדי להשתלב בעולם התעסוקה. היחס במיקרוסופט לעובדים עם מוגבלות, לאנשים עם מוגבלות בכלל, הוא יחס שלא הכרתי. זה לא 'טוב, יש אנשים עם מוגבלות, גם הם יכולים להיכנס', אלא, 'יש אנשים עם מוגבלות והם יכולים לעשות הכל, כל דבר שהם רוצים'. זה משמעותי מאוד, הרבה מעבר לידע המקצועי שהקורס מציע".
מור־בירן מספרת שהגיעה לתחום מסיבה אישית מאוד. "הבן שלי הוא על הספקטרום האוטיסטי, ומהמקום הזה של לראות אותו גדל ומתפתח, ולרצות לייצר עבורו חברה שתקבל אותו כשיהיה גדול, הגעתי לתחום האנשים עם המוגבלויות", היא אומרת, "לראות איך נקלטו אצלנו בשנה האחרונה כמה עובדים על הספקטרום, שנמצאים ממש בתפקידי הליבה שלנו – זה מעורר בי השראה ותקווה. כמו שדניאל שלי אמר כשנשאל מה היה רוצה שכולם יידעו על אנשים על הספקטרום או על אנשים עם מוגבלות בכלל: 'הייתי רוצה שלא יתייחסו אלינו כמו אל חייזרים, אבל גם שלא יתייחסו אלינו כמו אל אנשים רגילים'".
הקורס במיקרוסופט הסתיים השבוע. קורס נוסף, הכשרה למקצועות העיתונות והיח"צ, מתקיים במסגרת פרויקט "שווים בתעסוקה" – המשותף לקבוצת "ידיעות אחרונות", מפעל הפיס ועמותת "שווים" – ועומד להסתיים בקרוב. עכשיו הנטל עובר למעסיקים: חברות הייטק, כלי תקשורת, משרדי ממשלה או משרדי יח"צ. עשרות אנשים מוכשרים ביותר, שזכו להכשרה, מחכים שתקלטו אותם. זה יהיה הרווח שלהם, אבל בעיקר שלכם.
בואו לראות את כל המשרות שמציעות החברות שהצטרפו לפרויקט שלנו: https://shavimbataasukajobs.ynet.co.il/
מעסיקים המעוניינים לקיים קורסי הכשרה ייעודיים לאנשים עם מוגבלויות או להציע להם משרות אטרקטיביות מוזמנים לפנות אל: idan@shavim.co.il
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף מפעל הפיס ועמותת "שווים"