בשיתוף מוז״א - מוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב
הטלפון החכם הפך את כולנו לצלמים מדולפמים - אנחנו יודעים מהי הזווית המושלמת לסלפי מדהים, מומחים בצילום של שקיעות מרהיבות ומנות מגרות במסעדות. כולנו שולפים את המצלמות שלנו לפחות פעם אחת ביום. אבל מה הופך צילום ליצירת אמנות שמקומה במוזיאון?
בימים אלו מקדיש מוזיאון מוז"א ארץ ישראל, בין המוזיאונים המובילים בארץ, את כל חלליו לצילום, מדיום שנחשב במונחים של אמנות צעיר למדי - טכניקת הצילום הראשונה הומצאה בשנת 1839.
שתי תערוכות הצילום המקיפות המוצגות במוז"א 'פוטומנטה' ועדות מקומית, מבקשות לתת תמונה מקיפה ומרתקת על המציאות ועל החיים שלנו כאן ועכשיו באמצעות מדיום הצילום. "צילום היא שפה בינלאומית, לא צריך להיות מבין גדול כדי להנות מצילום. זה מדיום שמחבר בין כל האנשים", מסביר מנכ"ל מוזיאון ארץ ישראל, עמי כץ.
תערוכת עדות מקומית, שהפכה ב-18 שנים מאז היווסדה לאבן דרך ולמסורת שנתית בתחום צילום העיתונות והצילום התיעודי בישראל, עומדת השנה בסימן גודש האירועים שהתרחשו בשנה החולפת: ממחאות, אסונות ומבצע צבאי ועד החלפת השלטון ומגפת הקורונה המתמשכת. התערוכה מתפקדת כמעין אלבום מרהיב שמסכם את אירועי השנה באמצעות רגע ייחודי אחד או דימוי בלתי נשכח.
לתחרות של עדות מקומיות הגישו השנה מועמדות מאות צלמים מקצועיים עם אלפי צילומים, מתוכם נבחרו 165 תצלומים, חמש עבודות וידאו וכן "תמונת השנה" ו"סדרת השנה". בתואר תמונת השנה זכה השנה צילומו של נתן דביר, המתאר זוג קשישים מאשקלון אחרי פגיעת רקטה בביתם. בקטגוריית "חדשות, סדרות" זכה אלכס קולומויסקי, צלם "ידיעות אחרונות", שצילם את הממשלה החדשה במהלך מערכת הבחירות האחרונה.
"עדות מקומית עוסקת בפרשנות. לעבודות המוצגות בתערוכה יש אמירה חדה ולא מתייפייפת", אומר כץ. "זו אמירה סובייקטיבית של הצלם, לא דיווח. זהו למעשה תפקידו של הצילום העיתונאי והתיעודי היום. אני לא צריך שיספרו לי מה קורה, בשביל זה אני יכול להיכנס לאתרים כמו ynet. הצלמים התיעודיים הופכים בשנים האחרונות יותר ויותר לפרשנים של המציאות".
עבודת פרשנות כזו היא למשל, הווידאו "הכרזת הממשלה" שמוצגת בכניסה לתערוכה. עבודה, שלדברי כץ, אי אפשר להישאר אדישים אליה. לא פעם, הוא מספר, מתקבצים סביב העבודה מבקרים ומתווכחים בלהט על המשמעויות שלה.
"הכרזת הממשלה" היא תיעוד של הצלמת חן ליאופולד של החלפת השלטון בחודש יוני האחרון. ליאופולד העניקה לרגעי ההצבעה במליאת הכנסת נופך היסטורי מלא רגש, שמהדהד את הכרזת העצמאות ב-1948. בעבודת הווידאו נראים שני מוקדים במקביל – מליאת הכנסת בעת ספירת ההצבעות לממשלה החדשה והמוני האנשים שהתקבצו בכיכר ההפגנות ליד בלפור. הווידאו נע בין המתרחש באולם לעיניים הצופות בדאגה בשידור והאווירה הדרוכה, ששררה בחוץ עד לשיא של ההכרזה.
במקביל לתערוכת עדות מקומית, מוצגת תערוכת הצילום פוטומנטה, שמקבצת עשרות צלמים מאזור המזרח התיכון. התערוכה פזורה על פני 13 ביתנים במוזיאון ומציגה 300 עבודות צילום ווידיאו של אמנים מובילים מאיטליה, מרוקו, תוניסיה, תורכיה וישראל. "הרעיון הוא ליצור מעין שיט בנמלי הים התיכון. כל ביתן עוסק בנושא אחר כמו אדם, דת ועוד. אוצר התערוכה חיפש קצב ים תיכוני, מאפיינים משותפים לאמנות מהאזור הזה".
אחת העבודות העוצמתיות בתערוכה היא סדרת תצלומים של האמנית האיטלקייה החלוצה לטיציה בטאליה, שנחשבת לצלמת העיתונות הראשונה באיטליה. במשך 20 שנים בטאליה הקדישה את חייה לתיעוד נועז ונדיר של רחובות פאלרמו שנשלטו במשך כמה עשורים על ידי ארגון הפשיעה קוזה נוסטרה. באטליה הייתה נוכחת בכל אותן שנים בלא מעט זירות פשע, רצח וטבח, היא לא הפסיקה לצלם תוך סיכון ממשי לחייה.
בזכות פרסום צילומיה המטלטלים של באטליה בשנות ה-90, עלה לראשונה לשיח הציבורי נושא השלטון הרצחני של המאפיה בסיציליה. בשנה שעברה יצא לאקרנים סרט תיעודי על באטליה "לצלם את המאפיה", שמספר את סיפורה הנועז ויוצא הדופן של הצלמת פורצת הדרך.
לפתוח את המוזיאון לעיר
מוזיאון ארץ ישראל נוסד בשנת 1958 בתור מוזיאון מדעי במטרה לספר את סיפורה ולהציג את תרבותה של מדינת ישראל. בשנים האחרונות, המוזיאון מזקק את הדנ"א שלו כמוזיאון רב-תחומי המתרכז בתרבות חומרית מקומית שבאה לידי ביטוי בביאנלה לאומנויות ולעיצוב, תל-אביב.
בשנים הקרובות צפוי לעבור מוזיאון מוז"א ארץ ישראל שינוי נוסף שיהפוך אותו, לדברי כץ, למוזיאון פתוח ונגיש יותר. לפני שנתיים יזם מנכ"ל מוז"א תחרות בין שבעה משרדי אדריכלים, שהציעו תוכנית התחדשות מקיפה למוזיאון. קימל אשכולות אדריכלים וסטודיו דה לנגה שזכו בתחרות מתעתדים לשנות את פני המוזיאון על ידי יצירת זרימת מבקרים יותר נוחה, פתיחת המוזיאון לעיר, שדרוג את חללי המוזיאון ופיתוח את פארק הבוסתן בשטח של 90 דונם בחלק המערבי של המוזיאון.
"היום המוזיאון סגור בגדרות שבנה גנדי. זה לא נכון, זה מנותק ומנוכר. אנחנו רוצים להתחבר למרחב העירוני, להפוך להיות מקום שבו אפשר להנות מאמנות, תרבות וריאות ירוקות. הזוכים בתחרות הציעו תוכניות יפות שמתרגמות את החזון שלנו למציאות".
בשיתוף מוז״א - מוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב
פורסם לראשונה: 17:33, 14.12.21