משפחת ביבס, ענבר הימן ונועה ארגמני: אתמול (חמישי) נפתחה תערוכת "הסתכלו להם בעיניים" המציגה עשרות פורטרטים של קורבנות הטבח בעוטף, חיילים שנהרגו במהלך הקרבות וחטופים - ולצידם סיפורם האישי. מאחורי התערוכה המרגשת, שתוצג במכללת עמק יזרעאל לאורך כל החודש הקרוב, עומד אמן הגרפיטי הישראלי בנצי ברופמן, שכבר כמה חודשים עוסק בהנצחה ובהעלאת המודעות לטבח 7 באוקטובר.
"רוב העבודות שלי עד היום היו פרויקטים אמנותיים-מסחריים, וחלקם פרויקטים יזומים כמו הפרויקט של מכבי חיפה בכדורגל והפרויקט נגד חרמות בבתי ספר", הוא מספר. "אני לא עוסק בגרפיטי מחתרתי, אלא רק בציורי קיר מאושרים מראש. המטרה המרכזית שלי היא לעניין ולשמח אנשים בעזרת הציורים שלי".
אולם, בדומה לרוב הציבור הישראלי, בימים הראשונים שלאחר 7 באוקטובר, ברופמן התקשה להתאושש מההלם והיכולת לייצר שמחה הייתה נראית כמעט בלתי אפשרית בזמנו. בניסיון להפיג את הלחץ ואת המצוקה הנפשית של ילדי המפונים מהדרום, ואולי גם קצת את זו שלו, הוא החל לפקוד את מלונות המפונים ברחבי הארץ והעביר שם סדנאות גרפיטי בהתנדבות.
ואז, ארבעה ימים אחרי מתקפת הטרור הרצחנית, הוא קיבל שיחת טלפון שהשפיעה עליו יותר משיכול היה לדמיין. "החברים של ויטלי סקיפקביץ' ז"ל, לוחם ביחידת אגוז שנהרג בקרב מול מחבלים בקיבוץ כיסופים, התקשרו אליי וביקשו שאצייר את ויטלי", הוא משחזר. "הם שלחו לי תמונה שלו, ציירתי אותו על קנבס, ובתוך שלוש שעות הבאתי את הציור המוכן להורים שלו שגרים באריאל".
באותו רגע נפל לברופמן האסימון, והוא הבין שדרך כישרון הציור שלו - הוא יכול לתרום לטובת מבצע הנצחה של קורבנות הטבח והמלחמה. "בשלב הזה הנחתי את כל העיסוקים האחרים בצד, והקדשתי את כל כולי למיזם", הוא אומר.
"הציור השני שציירתי היה של ענבר הימן ז"ל. אבא של בן זוגה פנה אליי באחד הלילות, וסיפר לי שהיא חטופה. הוא ביקש שנעורר מודעות לעניין, ורצה שאצייר פורטרט שלה על קיר של בניין. הסברתי לו שזה מסובך, והצעתי שנתחיל עם ציור על קנבס, נעלה סרטון לרשת וניצור חשיפה לנושא", מתאר ברופמן.
והוא צדק. אלפי אנשים נחשפו לציור ולסרטון של הימן, ומשפחות של נרצחים, חללים וחטופים החלו לפנות אליו בבקשה שיצייר גם את יקיריהם. "היו גם מקרים שבהם אני פניתי למשפחות בעצמי, והם התרגשו מאוד מהמחווה".
אילו תגובות קיבלת, באמת?
"כל התגובות היו חיוביות והמשפחות העריכו מאוד את המאמץ ואת ההירתמות לטובת הנצחת היקירים שלהם, או העלאת המודעות לכך שהם עדיין חטופים בשבי חמאס.
"עד היום ציירתי עשרה ציורי קיר ועוד 40 ציורי קנבס, ובמקביל גם יצאתי למסע הסברה בלונדון, ברלין ואמסטרדם, וציירתי את הפורטרטים על קירות ברחובות הראשיים שלהן".
גם שם התגובות היו חיוביות?
"חלק מהתגובות היו טובות וחלקן היו אנטישמיות. למשל, מישהו כתב על אחד הציורים שלי בלונדון - FREE PALESTINE. אוקי, אז כתב".
"הבנתי שקרה לי נס"
את דרכו בעולם הגרפיטי ברופמן (40), המתגורר במגדל העמק, החל לפני כעשור כשצייר גרפיטי על קירות ברחבי הארץ ובהמשך גם על קירות בבירות אירופאיות, ביניהן אמסטרדם, לונדון, וינה, מוסקבה, ברלין וברצלונה. במקביל, הוא החל להדריך סדנאות גרפיטי לילדים ולמבוגרים בארץ, וכל זה ללא רקע של לימודי אומנות או ציור - רק על סמך הכישרון האדיר שמלווה אותו מאז ילדותו.
ביום שלפני מתקפת הטרור הרצחנית, הוא הופיע בפסטיבל בחניון רעים - מטרים ספורים מהמקום שבו אירע הטבח האכזרי. "חזרתי מהעוטף ביום שישי בשעות הערב. בבוקר שבת, כשהדיווחים על מה שקורה שם רק התחילו להגיע, הייתי בטוח שמדובר באירוע קטן, אבל ככל שהגיעו יותר דיווחים והתחלתי לקבל הודעות וואטסאפ מודאגות מאנשים שידעו שהופעתי בפסטיבל - ירד לי האסימון שמדובר באסון כבד מאוד", הוא משחזר.
"אשתי ואני ישבנו על הספה מול הטלוויזיה, שנינו היינו בשוק, והיא שאלה אותי אם אני מבין שרק כמה שעות קודם לכן הייתי בדיוק שם. אשתי לא הסכימה להגיע איתי לפסטיבל בגלל המיקום שלו והעובדה שהוא נערך בסוכות והיא חששה מהסלמה ביטחונית", הוא מוסיף.
"למרות זאת הרגשתי בטוח לנסוע לשם, בעיקר בזכות העובדה שהפסטיבל אושר על ידי גורמי הביטחון. ככל שהיום התקדם והאסון התגלה במלוא עוצמתו - הבנתי שקרה לי נס ענק, ושאילו הייתי יוצא מהחניון כמה שעות מאוחר יותר - יכול להיות שלא היינו מדברים עכשיו".
פרופ' יצחק הרפז, נשיא המכללה "האקדמית עמק יזרעאל", ביקש להוסיף: "המכללה רואה גם בשגרה וגם בתקופה מאתגרת זו, חשיבות עצומה במעורבות חברתית לצד הלימודים האקדמיים.
"ב-7 באוקטובר, ה'אקדמית עמק יזרעאל' התגייסה לקלוט מיידית מאות מפונים ומפונות, ועוסקת לאורך כל התקופה בתמיכה בסטודנטים ובסטודנטים ובסגל המגויסים, בהתנדבויות מגוונות עבור הקהילה ובקידום המודעות לקריאה להחזרת החטופים והחטופות - ולכן היה עבורנו טבעי להזמין את בנצי ברופמן לקיים את התערוכה החשובה 'הסתכלו להם בעיניים' בקמפוס.
"כאקדמיה, כאזרחים וכאזרחיות, אנו עומדים לצד קרובי משפחות החטופים והחטופות ודורשים את החזרתם מהשבי ללא דיחוי".
תערוכת "הסתכלו להם בעיניים" נפתחה אתמול (28 במרץ) במכללת עמק יזרעאל ותהיה פתוחה לציבור הרחב ללא עלות בימים ראשון עד חמישי בין השעות 20:00-08:00 (כולל חול המועד פסח) עד סוף אפריל. התערוכה הוקמה בסיוע אוצרת התערוכה רונית דיין וישובסקי, איש הסאונד והתאורה יוגב דהן, ומאות מתנדבים ועסקים ישראלים מרחבי הארץ.