בשיתוף המכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי
התפתחותו של האדם בחברה מבוססת על כבוד האדם, איכות חייו וזכותו למימוש עצמי מתוך היענות למגוון ולצרכים. כנס 'הכלה וגיוון' של המכללה האקדמית ע"ש קיי בבאר שבע הוא יום השיא של החינוך המכיל בישראל - חינוך המכיר בשונות טבעית. הכנס שהתקיים השבוע (ד') נתן במה לקובעי מדיניות, מעצבי דעת ומציאות, אנשי חינוך ופדגוגיה, אשר דנו במגוון נושאים של היבטי הכלה וחינוך מכיל. הקריאה שיצאה ממשתתפי הכנס, במיוחד על רקע רוח התקופה, היתה להפגנה של 'זמישות', שילוב של זריזות וגמישות, בניסיון להגיב למציאות המשתנה סביבנו.
נשיא המכללה, פרופסור אריה רטנר, אמר בדברי הפתיחה לכנס כי "הפעילות החינוכית בהכשרה של מורות ומורים חדשים עם שימת דגש על ביחד, שותפות ודו-קיום, יום העיון העוסק בגיוון והכלה, חשוב פי כמה וכמה בתקופה הזו". פרופ' רטנר הוסיף כי "בניית סביבת למידה מיטבית היא אתגר חשוב ביותר למורה ולצוות החינוך בכל בית ספר, הקשורה בצורה הדוקה להתפתחות הלימודית, החברתית והרגשית של התלמידים. התייחסות שוויונות לכלל האוכלוסיות היא אחד הדברים החשובים ביותר בקידום תוצאות טובות של תלמידים בכיתה. הדברים והדיון בכנס נועדו להתוות את הדרך בה ניתן להוביל את המדיניות והפרקטיקה של גיוון והכלה".
ד"ר חפצי זוהר, סגנית ראש עיריית באר שבע ומחזיקת תיק החינוך, אמרה בדבריה כי "יש שני ערכים נוספים שמשלימים את ההכלה והמגוון הם: הזדמנות שווה ושותפות. שוויון הזדמנויות במובן העמוק שלו, כולל את המגוון. על מנת לתת לכל אחד ואחת, לא רק לילדות ולילדים אלא למנהיגות החינוכית כולה והמערך התומך והמלווה, כולם זקוקים להזדמנות שווה ולהבנה העמוקה שהיא יכולה להגיע אך ורק אם נדע להכיל את המגוון, להכיר בו, להתבונן בו בעיניים טובות ולייצר הזדמנויות אמיתיות ומקצועיות למימוש".
לדבריה, בשדה החינוכי, ישנה אמונה ותקווה להוביל שינוי. "מעגלי השותפות במקצוע החינוך צריכים לשלב ידיים בהתמודדות עם אתגר לא פשוט- הכנס מדגים את השילוב החיוני של האקדמיה, קובעי המדיניות והמחנכים והמחנכות המוציאים לפועל את הפרקטיקה".
ד"ר אסתי פיירסטין, ראש ביה"ס להכשרה (תואר ראשון ותעודת הוראה) אמרה בדבריה כי "הכנס של היום הוא חלק בלתי נפרד מהשאיפה של המכללה להכשיר מחנכים המסוגלים להתמודד עם שאלות חברתיות מרכזיות ולהוביל תהליכים של צמצום פערים וקידום סובלנות לשונות ולאחר. מטרת הכנס היא חשיפה למגוון והענקת כלים לעשייה פורצת דרך ומטמיעת שינויים".
כחלק מהשאיפה להכשיר את דור המחנכים הבא להכלה וגיוון, הכנס שאף לספק כלים וידע על הכרה בשונות טבעית הקיימת בכל מקום והיענות מיטבית אליה, עידוד המודעות לקבלה והכלה במעגלי החיים כגון מערכת החינוך, המשפחה והקהילה, חשיפה לכלים ומענים בתחום והצבת סטנדרטים של חינוך מכיל כבר מעצם החלתו בקמפוס המצמיח של המכללה.
הרצאות, מושבים ופאנלים מקצועיים מעוררי השראה
ההרצאות בכנס עסקו בנושאים מגוונים, ביניהם המקום של הורים לילדים בעלי הפרעות קשב, שילוב תלמידים עם צרכים חינוכיים והתפתחותיים ייחודיים, 'הזכות לגמגם', 'רואים אחרת' על תלמידים עם מוגבלות ראייה, הוראה מותאמת במתמטיקה, ניהול מערכת חינוכית דו-לשונית ועוד.
בפאנל שהיה חלק מהמליאה בכנס השתתפו בין היתר מירי נבון, מנהלת אגף בכיר הכלה והשתלבות במשרד החינוך אשר הרצתה על שילוב והכלה ועל העקרונות המנחים המובילים את תפיסת ההכלה כגון הוגנות בתור ערך יסוד, הסרת חסמים ועוד, אביה שיאון, האמונה על כתיבה ופיתוח של פרקטיקות מכילות במשרד החינוך, איריס סנדלר, יו"ר ועדת זכאות ואפיון של מחוז דרום במשרד החינוך וגורמים נוספים מעולם החינוך האחראים על יוזמות באגף הכלה והשתלבות וקידום והתפתחות מקצועית של פרחי הוראה, אשר ענו לשאלות מגוונות מהקהל.
אירוע נוסף בכנס היה סימולציה שנערכה על ידי שחקנים מקצועיים (אביבית שקד וסלמה אבו-גיאן), בהנחיית ד"ר רים אבו לאבן, מנחה במרכזת הסימולציה א.ד.מ ומרצה בתכנית שחף ובתוכנית יסודי מגזר במכללה. בסימולציה הוצגו סיטואציות מגוונות וניתנה במה לפידבק מהקהל.
לצד התכנים המקצועיים - הופעות ויריד עמותות מיוחד
משתתפי הכנס נהנו מהופעה של מקהלת ילדי בתי הספר 'יובלי הנגב' ו'דקלים', שהוכיחה עד כמה מוזיקה יכולה להוות מרחב למתן הזדמנות שווה.
בנוסף, נערך במקום יריד עמותות, בו השתתפות עמותת 'שיקום אחר' המובילה שינוי חברתי למימוש שאיפותיהם של אנשים המתמודדים עם מגבלות נפשיות בתחום התעסוקה, אלו"ט –האגודה לאומית לילדים ובוגרים עם אוטיזם, מיחא – מחנכי ילדים חרשים באר שבע, Tnx מתנות שעושות טוב, הרשת הקמעונאית-חברתית להכשרה תעסוקתית לאנשים המתמודדים עם חסמים תעסוקתיים וקווים ומחשבות – העמותה הישראלית להפרעת קשב (ADHD).
בשיתוף המכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי