בשיתוף הסוכנות היהודית
אירועי 7 באוקטובר ופרוץ המלחמה הובילו מצד אחד לגל של אנטישמיות ברחבי העולם, ומצד שני לפרץ של פטריוטיות, ציונות ורצון לתרום למדינת ישראל.
אחת ההזדמנויות הטובות ביותר להפצת הסיפור הישראלי בעולם הוא דרך שליחות של הסוכנות היהודית. בימים אלו מגויסים שליחים שייצאו בקיץ הקרוב לשנתיים בקהילות יהודיות בעשרות מדינות ושליחים שייצאו לתקופה קצרה של חודשיים במחנות הקיץ בצפון אמריקה. בכל שנה פועלים בחו"ל יותר מ-2,000 שליחות ושליחים של הסוכנות היהודית, אשר פועלים בקרב מאות קהילות יהודיות בכ-60 מדינות.
עצרות תמיכה מול גלי האנטישמיות
שליחי הסוכנות היהודית ברחבי העולם היו פעילים במיוחד מאז אירועי ה-7 באוקטובר ופרוץ המלחמה הנוכחית. בין היתר, השליחים הובילו עצרות תמיכה למען ישראל, גייסו תרומות למען נפגעי הטרור בארץ, התראיינו לעשרות גופי תקשורת בינלאומיים, פעלו לגיבוש מנהיגות יהודית בקמפוסים בתגובה לאנטישמיות הגואה, ואף יזמו את הגעתם של משלחות סולידריות לישראל ושל מתנדבים מהתפוצות.
המיונים למסלולים נפתחים בימים אלו
המיונים לשליחות ארוכה בת שנתיים נפתחים ממש בימים אלו, לשלושה מסלולים שונים: המסלול הראשון הוא שליחים לקמפוסים אשר מוצבים באוניברסיטאות מובילות בארצות הברית, אירופה ואוסטרליה. המסלול השני הוא שליחים בקהילה המשויכים לקהילות יהודיות בצפון אמריקה. המסלול השלישי הוא שליחים תנועתיים העובדים עם צעירים במרכזים העולמיים של תנועות הנוער השונות בשותפות עם הסוכנות היהודית ברחבי העולם.
בנוסף לכך, ההרשמה לשליחות קצרה של כחודשיים בכ 180 מחנות קיץ יהודיים בצפון אמריקה נמצאת כעת בעיצומה.
לפני היציאה לחו"ל, השליחים עוברים הכשרה מיוחדת של בית הספר לשליחות בסוכנות היהודית על שם אדלסון, שם הם מקבלים כלים והדרכה מקצועית, בין היתר באשר להתמודדות עם הזינוק החד בתקריות אנטישמיות בתפוצות. שוחחנו עם קרן, אליחי, עפרי ועמנואל- שליחים שנמצאים כעת בלב העשייה.
"השליחות היא הדבר הכי משמעותי שעשיתי בשביל עצמי"
קרן היא אחת מבין כ 100 שליחי קמפוסים (עמיתי ישראל) של הסוכנות היהודית המשרתים באוניברסיטאות מובילות בארה"ב ובמדינות נוספות בעולם. שליחי הקמפוסים עוסקים בהבאת הסיפור הישראלי לסטודנטים בחו"ל, בין השאר באמצעות גיבוש מנהיגות יהודית בקמפוסים, הבאת מרצים מישראל לקמפוס, הבאת סטודנטים לביקורים בארץ ועוד. אל השליחות הגיעה קרן אחרי שמשפחתה עלתה לישראל ואחרי שיצאה לשליחות במחנה קיץ.
קרן מספרת כי היא נפגשת עם סטודנטים, מתנהלת מול הקבוצות הפרו-ישראליות, מעבירה פעילויות ומארגנת הרצאות. "בעקבות המלחמה הבאנו את יוסף חדאד - מאוד עזר לסטודנטים לשמוע מערבי-ישראלי על המצב, והבאנו גם את אחד הניצולים ממסיבת נובה שמאות אנשים הגיעו לשמוע את הסיפור שלו".
לדבריה, "השליחות היא הדבר הכי משמעותי שעשיתי בשביל עצמי. אני נחשפת לאנשים מדהימים ומשכילים שעברו הרבה בחיים, ונמצאת במעגלים שגורמים לפתוח את המוח. זה שווה את זה. הכלים שקיבלתי בשליחות ישמשו אותי בכל דבר בחיים".
קרן אומרת כי לפני השליחות כדאי לחקור, לדבר עם אנשים שהיו בשליחות, ללמוד את האזור שמגיעים אליו. "קשה באמת להתכונן. ההתחלה היא סערת רגשות, אבל אז מתרגלים. הקהילה נותנת מעטפת. צריך לבוא עם מוטיבציה, רצון ללמוד והרבה אנרגיות חיוביות". בנוסף, ההכשרה של הסוכנות היהודית מספקת כלים מקצועיים במגוון תחומים לקראת השליחות.
"היה ברור לי שאני נשאר. צריך אותי כאן ועכשיו"
אליחי, שליח קהילתי ברוד איילנד, נמצא בשליחות השמינית שלו מהסוכנות היהודית ועדיין לא מרגיש שזה מספיק. "יש כל-כך הרבה דברים לעשות, כל-כך הרבה ללמוד וללמד", לדבריו. ביום-יום, אליחי עובד מול 30 ארגונים שונים, ביניהם בתי כנסת, אוניברסיטאות, Sunday Schools, הדסה ועוד.
לאחר פרוץ אירועי ה-7 באוקטובר, משפחתו פונתה מביתה באשקלון, מה שהפך את ההתמודדות להרבה יותר קשה. "כל סדר העדיפויות השתנה. הכל מתמקד במלחמה, במפגני תמיכה בישראל". אליחי מספר כי אחות של החברה הכי טובה שלו נרצחה במסיבת נובה, בת דודה של גיסתו נרצחה על ידי מחבלים, ורקטה נפלה בבית של אח שלו. "קשה מאוד להתמודד מרחוק אבל הקהילה מחבקת מאוד ומסייעת להתמודד". לדבריו, "שאלו אותי אם אני רוצה לחזור לישראל, אבל היה ברור לי שאני נשאר. כי עכשיו צריך אותי. יהודים שחיים בתפוצות רוצים לתמוך בישראל אבל הרבה פעמים מרגישים רחוקים ממש שקורה בארץ ואני יודע שאם לא אני - אין מי שידע לתווך את מה שישראל חווה כרגע".
על מנת להיות שליח טוב, אומר אליחי, צריך רצון טוב, משמעות ויכולת לספר את הסיפור שלך. "מי שרוצה מצד אחד לאתגר את עצמו ולצאת מאזור הנוחות ומצד שני להיות במקום שעוטף ונותן תנאים טובים – שליחות היא המקום הנכון. העבודה משמעותית, יוצרים קשרים שעוזרים גם ברמה האישית, גם לקהילה וגם למדינת ישראל".
"זכיתי בהרבה מובנים. באתי לחזק ויצאתי מחוזקת"
עופרי, בת 24 ממיתר, היא שליחה תנועתית של הסוכנות היהודית לתנועת הצופים בלונדון ולתנועת FZY המקומית. אחרי שגדלה בתנועת הצופים בישראל ועשתה בה שנת שירות, עופרי שמעה על השליחות בלונדון. "עבורי זו היתה הזדמנות להגשים את כל החלומות. גם לחוות מגורים בחו"ל, גם להיות מעורבת בקהילה היהודית ובחיבור לישראל, גם לעסוק בחינוך. כל הדברים שרציתי לעשות – חיכו לי מעבר לפינה".
התפקיד של השליחים, לדבריה, "הוא לחבר, לדייק ולחזק את הקשר של היהודים בבריטניה לישראל. האנטישמיות והאתגרים גוברים בתקופת המלחמה. אני עובדת על התדמית של ישראל – שהיא לא חוק מסוים שהממשלה מקדמת או כותרת מעוותת בחדשות, ולחלופין לא רק פלאפל או כותל או מלחמה".
בכל הנוגע להכנה לקראת השליחות, עופרי אומרת כי היא בעיקר שאלה את עצמה: מי אני ומה אני רוצה להביא איתי, ואת מי אני מייצגת. "חשובה ההבנה שאני באה פשוט להיות עפרי מישראל. אני מספרת את הסיפור שלי, את מי שאני". לדבריה, הקהילה היהודית מחבקת וצמאה לשיח. "הם צמאים לחוות את ישראל - דרכנו".
"אני מרגישה שנתתי לעצמי את המתנה הכי טובה - להיות כאן בזכות עצמי, להפיץ את הערכים שגדלתי עליהם, ולהבין למה אני כל-כך אוהבת את המדינה". בישראל, לדבריה, "ההגדרה העצמית שלי בתור יהודייה היתה non-issue אבל בבריטניה זכיתי בעצמי בהרבה מובנים, למדתי על היהדות בכלל, על היהדות שלי, על הקשר שלי עם ישראל. באתי לחזק ויצאתי מחוזקת".
"השליחים עושים עבודת קודש של ממש"
בצרפת נמצאת הקהילה היהודית הגדולה באירופה. שליחי הסוכנות היהודית שם עובדים עם ילדים, בני נוער, סטודנטים ובוגרים ופועלים לחיזוק הקהילה וליצירת מרחב בטוח בצל האנטישמיות הגואה. "התפקיד של השליחים הוא לחבר את הקהילות היהודיות בצרפת לישראל וללוות את כל מי ששוקל לעשות עלייה", אומר עמנואל ציון, ראש משלחת הסוכנות היהודית בצרפת.
לדבריו, ליהודים בצרפת תמיד היתה תחושת הזדהות עם ישראל, אך בזמן המלחמה זה בולט מתמיד והדרישה לשליחים דוברי צרפתית הולכת ועולה. "כל אחד שואל כיצד הוא יכול לעזור ולהתנדב. אנחנו לוקחים את החיבור הזה ושומרים עליו דרך מציאת מקום להתנדבות בישראל או בארגון משלחות סולידריות לארץ. הקהילה הצרפתית גם איבדה מספר מבניה, צעירים שעלו לישראל, התגייסו לצה"ל ונפלו בקרב".
במסר לצעירים אשר שוקלים האם לצאת לשליחות, עמנואל אומר כי "שליחות היא שירות למען העם. לא רק העם היושב בציון, אלא גם העם היושב בתפוצות. 'כל ישראל ערבים זה לזה' – ואם לצרפתים חשוב להיות חלק מישראל – חשוב לנו להתחבר לקהילות בתפוצות".
יו"ר הסוכנות היהודית, האלוף במיל' דורון אלמוג, מסכם ואומר כי ״שליחות ושליחי הסוכנות היהודית ניצבים בחוד החנית של העשייה והחיבור עם יהדות התפוצות. משימתם בימים אלה מתחדדת ומשמעותית היום יותר מתמיד - פיתוח הקשר והבאת הסיפור הישראלי לקהילות היהודיות בכל רחבי העולם".
בשיתוף הסוכנות היהודית
פורסם לראשונה: 16:30, 27.12.23