בשיתוף עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון
חגיגות בת מצווה עם מסר חשוב
חגיגות בת המצווה מקבלות בשנים האחרונות יותר משמעות והופכות לציון דרך חשוב בחיי מתבגרות וגם מתבגרים, כשהאירוע הופך לשנה שבה מבקשים ההורים לתת עוד טעם לצומת החשובה הזו בחיי ילדיהם.
ברחבי הארץ התפתחה מסורת אלטרנטיבית בקרב ועדי ההורים של תלמידי כיתות ו' - תכנון לוח אירועים משמעותיים ויצירת חוויות בעלות ערך בקרב המתבגרים והמתבגרות במהלך שנת הלימודים האחרונה שלהם בבית הספר היסודי.
בכל בית ספר וכיתה נבנית תוכנית ייחודית שכוללת שלל פעילויות: הרצאות מעצימות, סדנאות חווייתיות עם ערך להמשך החיים, פעילויות מגבשות וטיולים ברחבי הארץ. את התוכן בוחרים יחד ועד כיתתי שתפקידו לערוך את התוכן, לבחור את הערכים והרעיונות שחשוב להעביר למתבגרים והמתבגרות ולהוציא לפועל את האירועים השונים.
מיכל לוי (37), מתגוררת בתל אביב ואם ל-3 בנות, במקצועה מומחית ברפואת נשים ומתמחה בגנטיקה רפואית בבלינסון, לקחה גם היא חלק בוועד שתכנן את אירועי בנות המצווה בבית הספר היובל בתל אביב בו לומדת בתה.
מיכל מחוברת מאוד לעשיית הטוב ובין יתר הקימה יחד עם קולגה מרפאה לאמצעי מניעה לנשים ממעגל הזנות שאין להם מעמד משפטי בארץ או מעמד רפואי בארץ. פעילות חשובה זו זכתה באות הנשיא לאחרונה. בנוסף היא מתנדבת ב"לא עומדות מנגד", עמותה המעניקה סיוע חומרי ונפשי לנפגעות מינית המבקשות להשיב לעצמן את השליטה על גופן וחייהן.
כהמשך לפעולותיה, בחרה לעלות – באחת מישיבות ועד ההורים - רעיון לפעילות התנדבותית. "משום שהן ילדות מתבגרות, חיפשנו התנדבות שתפגיש אותן עם ערך בצורה אטרקטיבית שתשאיר זיכרון משמעותי. המטרה הייתה להשאיר להם טעם של עוד", היא מסבירה.
במאגר החיפוש של רוח טובה היא מצאה פעילות מתאימה במרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית ת״א שקראה לעזרה לקראת פעילות השיא של המרכז: בזאר "מתלבשות על זה".
הבאר מתרחש אחת לשנה ומהווה רבע מהתקציב השנתי של המרכז שפועל רבות כדי לסייע במהלך כל השנה לנפגעות ולנפגעים. הקונות והקונים נהנים מסחורה איכותית במחירים אטרקטיביים, ויש להם הזדמנות לקחת חלק במאבק החשוב באלימות מינית ולפעול למען חברה טובה וצודקת יותר.
בנות המצווה הגיעו למרכז ושם הן עבדו בשלוש תחנות: מיינו את הבגדים, תייגו מחיר, וארזו את הבגדים. "הפעילות הייתה כל כך מוצלחת שקיבלתי טלפונים מהורים מכיתות מקבילות שרצו לשחזר את הפעילות שלנו", מספרת מיכל.
במסגרת הפעילות המגבשת שוחחו אנשי מרכז סיוע עם התלמידות על הנושא לשמו הגיעו להתנדבות. "סביר להניח שבנות בגיל הזה כבר נחשפות לחולי ותחלואות החברה ובכל זאת זה נושא קשה וצריך להקדיש מחשבה על הדרך בה מציגים אותו לנערות בנות 12, שיזף מהמרכז עשתה את זה בצורה מדהימה והבנות יצאו מלאות בתחושת משמעות", מסכמת מיכל.
הרמוניה של נתינה
ליטל פלח, גננת גן הגפן בשכונת רמות בירושלים, מנכיחה כבר עשור, במסגרת הגן ומחוצה לו בשכונה, את עשיית הטוב בחשיבה משותפת עם ילדי הגן.
הילדים נחשפים לשונות ולומדים להכיר ולקבל את האחר, כך שמה שמחבר בין כולם הוא ערך הנתינה שמעצים אותם, לא משנה מאיזה זרם הם מגיעים.
בכל שנה גן הגפן, בשיתוף עם המנהל הקהילתי של השכונה, מציינים את יום המעשים הטובים בהפנינג חגיגי שאותו יוזמים ומארגנים הילדים והתושבים, וכל ההכנסות נתרמות לעמותה לפי החלטת הילדים שבוחרים למי לעזור השנה. "אנחנו מעודדים את הילדים לחלימה ורוצים לעודד אותם לחשוב על דברים גדולים שביכולתם לעשות", מספרת ליטל.
השיח בגן סביב ההחלטה למי ירצו לעזור מחזק את מסר וערך הנתינה בכל שנה, ובכך הילדים מכירים בשונה ובחלש יותר, מתוך מקום שמעצים אותם. "לפני ההחלטה למי לתרום, אנחנו מבקשים מהילדים לשוחח עם ההורים בבית ולהתייעץ איתם, כך נוצר שיח סביב המושג בן אדם זקוק, ההורים מסבירים לילדים שיש משפחות שאין להם כסף לבגדים ואוכל, והשיח ממשיך גם בבית", מסבירה ליאל.
הילדים בגן לוקחים חלק בפרויקטים במהלך כל השנה, ומקיימים הלכה למעשה את הנתינה בגן ובקהילה. במסגרת הפרויקטים הכינו הילדים תחנת ברכות ומילים טובות לתושבים שממתינים בתחנת האוטובוס, ביקרו ושימחו את באי קופת החולים הקרובה, שם הופיעו מול הצוות הרפואי, פצחו בשיר וחילקו שוקולדים לחולים.
באחת ההתכנסויות שהתקיימו בגן, כשנשאלו הילדים למי הם היו רוצים להגיד תודה, בין שלל התשובות נאמר כי היו רוצים להגיד תודה לשומר בכניסה לגן. "הילדים הכינו לניסים השומר בכניסה לגן כתר לראש וכינו אותו 'שומר מספר אחת', העניקו לו מדליה וההורים אפו לו עוגה והביאו חטיפים ושוקולדים אותם הכנסנו למארזים שהעברנו לשומרים נוספים", מספרת ליטל. המחשבה הזאת התגלגלה והפכה להיות יוזמה נהדרת בעוד כמה מוסדות בירושלים שהוקירו תודה לצוותי השמירה והסיירים.
"כל אחד שנכנס היום לגן מרגיש ורואה את הקהילתיות שנוצרה פה, גם ילדים שהם בוגרי הגן חוזרים וממשיכים לקחת חלק בכל מיני פעילויות", אומרת ליטל ומדגישה את חשיבות ההבנה של הילדים מאחורי היוזמות שנעשות.
לקראת חנוכה בכל שנה, ילדי הגן יוצאים יחד עם כלי נגינה ושירים למכור קופסאות של נרות לתושבי האזור, התרומות כולן נשלחות לעמותת "קרן אור" שמסייעת לילדים עם צרכים מיוחדים ברכישת מכשור ועזרים. "אם תכנסו היום לגן ותשאלו את הילדים מי הם ילדי 'קרן אור' הם ממש ידעו להסביר מי הם, מה הקושי שלהם ואיך ניתן לעזור להם", מספרת ליטל.
דוגמה אישית היא המפתח לכל שינוי, בעיקר אם מדובר בשינויים שנעשים מרצון לעזור ובחפץ לב. רוצים גם לקחת חלק בפעילויות טובות ומשמחות? יש לכם הזדמנות.
יום מעשים טובים חוזר ב-29 במרץ, עם כל הדרכים לעשות טוב וגם השנה יתקיים בסימן FAMING# ממשיכים להאיר את הטוב, כשהמטרה היא לשמש "קונטרה" לתופעת השיימינג שהפכה שכיחה ברשתות החברתיות. היכנסו לאתר יום מעשים טובים, הצטרפו לאתגר ה-FAMING# תנו במה לסיפורים טובים ויחד נמשיך לשנות את השיח. הפרויקט מנוהל ע"י עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון המציעה התנדבות בהתאמה אישית כל השנה
בשיתוף עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון