בשיתוף הביטחוניסטים
מלחמת עזה גובה בארבעת החודשים האחרונים מחירים כבדים מידי יום. מאז ה-7 באוקטובר נרצחו 884 אזרחים ונפלו 556 חיילי צה"ל. בשבי החמאס עדיין נמצאים נכון להיום 136 חטופים וחטופות. רק השבוע, במהלך יממה אחת, נפלו 24 חיילים באירוע קריסת המבנה במרכז הרצועה.
השבוע (25.1) התקיימה וועידת הביטחון של ישראל באשקלון בהובלת תנועת 'הביטחוניסטים' ובשיתוף המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה (JCPA). הוועידה ביקשה לשרטט תמונת מצב מקיפה ולדון בזירות הרבות בהן מתקיימת המלחמה – הזירה הצבאית, המדינית, החברתית והבינלאומית.
בפתח הכנס, סיפר תא"ל במיל' אמיר אביבי, יו"ר ומייסד הביטחוניסטים, כי לפני שנתיים קבוצה של בכירי התנועה ניסחה מסמך הערכת מצב בן 300 עמודים, אשר התריעה על מלחמה מסתמנת.
"הבנו שיש שינויים גלובליים ואזוריים שמובילים לשינוי המציאות. כרגע אנחנו נמצאים בצומת מכריעה. ההחלטות שתקבל מדינת ישראל בשנה הקרובה ישפיעו למאה השנים הבאות, ולכן חשוב שנבין את המציאות נכון. חשוב לעסוק בביטחון ישראל בטווח הארוך".
בנאום מוקלט נשא דברים ראש הממשלה בנימין נתניהו: "רק באמצעות ניצחון מוחלט נחסל את החמאס, נחזיר את כל החטופים ונבטיח שעזה לא תהווה עוד איום על ישראל. אלו יעדי המלחמה ואסור להתפשר בהשגתם. מי שאומר שאי אפשר להשיג את היעדים הללו ושאי אפשר לחסל את החמאס – אפשר גם אפשר".
להוכיח לסינוואר שישראל מלוכדת
צילום: מזמור | הפקה: A Team
הוועידה נפתחה בשיחה שקיים עופר חדד מחדשות 12 עם ח"כ בצלאל סמוטריץ', אשר טען כי אין סתירה בין המשך הלחימה לשחרור החטופים. "מבחינת סינוואר, החטופים הם לא תעודת ביטוח לשרידותו, אלא תעודת ביטוח לפירוק החברה הישראלית. המשימה הלאומית שלנו היא להוכיח לסינוואר ולנסראללה שהם טועים ושהחברה הישראלית מלוכדת. צריך להישיר מבט למשפחות החטופים ולהגיד להם את האמת".
אורחת מיוחדת בכנס הייתה איריס חיים, אימו השכולה של החטוף יותם חיים ז"ל. בנאום שנשאה, אמרה חיים כי כבר ב-7 באוקטובר, ביום חטיפת בנה, בחרה לחיות באור "ולא בבור", לדבריה.
צילום: מזמור | הפקה: A Team
"אני לא מוכנה שחמאס יחטוף לי גם את הלב. אני לא מורידה את הראש, כי זה מה שהחמאס מנסה לעשות. הוא מנסה לעשות לנו בעורף טרור פסיכולוגי. אני לא הסכמתי להתמוטט מסיפורי העינויים ששמעתי. החזקתי ואני עדיין מחזיקה בסיפור הגבורה של יותם שהוא שורד".
"מטרות המלחמה מאוד ברורות"
ועידת הביטחון של ישראל כללה 5 פאנלים שעסקו בסוגיות ובאתגרים שניצבים בימים אלו. בפאנל הראשון, "ממשבר להכרעה: כיצד מנצחים את הטרור?״, דנו אנשי ביטחון בכירים במטרות המלחמה ובשאלה האם ישראל מתקרבת להשגתן.
"מטרות המלחמה הן מאוד ברורות, וכל מי שאומר אחרת – טועה, מטעה ופועל מאינטרסים זרים", אמר בפאנל סא"ל במיל' ירון בוסקילה, מזכ"ל 'הביטחוניסטים' וקצין אג"מ במיל' אוגדת עזה. "מעולם הדרג המדיני לא הציג מטרות כל כך ברורות: הכרעת החמאס, החזרת החטופים והשבת הביטחון לתושבי הדרום".
על סוגיית עתידה של רצועת עזה ביום שאחרי, אמר אלוף במיל' יפתח רון טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה: "הרצועה חייבת להיות מפורזת. תצטרך להתפתח מנהיגות מדינית-אזרחית שאנחנו עדיין לא יודעים איך היא תיראה. אני הצעתי פתרון שקראתי לו 'פילדפי צפון'. הכוונה היא לבנות סוגר בין רפיח לחאן יונס עם גדר בצפון".
הפאנל השני בוועידה, "מה עושים עם רצועת עזה"?, המשיך את הדיון על היום שאחרי ועל עתידה של רצועת עזה ושל ביטחון מדינת ישראל.
ח"כ לשעבר רות וסרמן לנדה, מומחית למרחב הערבי ועמיתת מחקר במכון משגב, הדגישה בפאנל את תפקידה של מערכת החינוך ברצועת עזה וביהודה ושומרון: "זו מערכת העברת מסרים שממומנת ומתאפשרת על ידי גורמים מערביים כמו האו"ם וארצות הברית. לכן כשמסתכלים על היום שאחרי, צריך להסתכל גם על המערכת הזו ולשנות אותה מהקצה לקצה. זו בהחלט מטרה בת השגה".
עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, מנהלת ארגון "שורת הדין", ביקשה להזכיר כי מחבלי טרור אפשר לחסל, אך הרעיון שעומד מאחוריהם יכול להדהד ולהתפשט ברחבי העולם. "גם לדאעש אין היום היררכיה ואין מפקדים, אבל יש אנשים שספגו את הרעיון והם מוציאים אותו לפועל בצורות שונות. ככה יהיה גם עם החמאס, אלא אם כן נילחם במימון הטרור, כפי שעשינו בהצלחה באינתיפאדה".
האם מיטוט החמאס ישנה את פני המזרח התיכון?
בפאנל השלישי בוועידה, "זירה להכיר: המערכה הרב-זירתית נגד הציר האיראני", ביקשו המשתתפים להתבונן על המלחמה במבט רחב, כאל מערכה אזורית בעלת שני צירים – הציר המערבי והציר האיראני שמגובה על ידי סין ורוסיה.
"אנחנו נמצאים בעיצומו של ניסיון איראני לעצב את המציאות במזרח התיכון ולשנות את המפה הגלובלית", הבהיר תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, חוקר ב- JCPA. "אם נצליח להכניע את החמאס, אנחנו נשנה את תנועת המטוטלת ונחליש את הציר האיראני. לשם כך אנחנו צריכים אחדות פנימית ושיתוף פעולה מערבי, בייחוד אמריקאי".
לפאנל הצטרף מרחוק מהרדאד יוספאני, אסטרטג פוליטי איראני-אמריקאי, נשיא ומנכ"ל Group Balestra Caspian, אשר שרטט תמונת מצב על האווירה הציבורית באיראן בימים אלו: "העם האיראני נלחם למען שינוי השלטון שלו. חשוב לתמוך באזרחים האיראניים ובתנועות ההתנגדות על מנת שהם יוכלו לבצע את העבודה. יש היום סדקים במשטר האיראני והאזרחים מבחינים בזה היטב".
"השהות במלונות היא הרסנית"
הפאנל הרביעי בהנחייתה של אלכסנדרה לוקץ', הפגיש בין ארבעה ראשי רשויות ומועצות באזור העוטף והצפון, אשר עומדים בימים אלו בחזית העורף.
צילום: מזמור | הפקה: A Team
הארבעה תיארו את הסבל והמצוקה שעוברים תושביהם במשך שנים רבות בעקבות גלי הטרור והמערכות הצבאיות. "אנחנו השכפ"ץ של מדינת ישראל", פסק אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, והוסיף: "תמונת הניצחון היחידה שאנחנו רוצים לראות זה חמאס מושמד ומובס".
איתמר רביבו, ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, אמר: "אני שומע על כל הלחצים הבינלאומיים, אבל האירופאיים והאמריקאיים לא יודעים מה זה לחיות פה. אני מוכן לשלם מחיר בינלאומי ולרדת באיכות החיים, כל עוד יהיה ניצחון מוחלט".
תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון, ביקש להזכיר כי גם אם החמאס יוכרע ברצועת עזה, חשוב להמשיך בפרויקט ההתמגנות בעוטף. "מדובר במיגון בהיקף של 22 מיליארד שקלים. אפשר לעשות את זה אם המדינה תגדע את הקשיים הבירוקרטיים. אם הכסף להתחדשות העירונית היה עובר לרשויות, היינו כבר מזמן בונים 17 אלף יחידות דיור".
אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה, אמר בדבריו כי העיר הצפונית חשופה לטילים וקטיושות כבר מסוף שנות ה-60. "אין עיר בעולם שספגה נפילות טילים רבות לאורך כל כך הרבה שנים".
ראשי הערים העלו לדיון גם את הקשיים והמצוקות שחווים תושביהם שכבר כמעט ארבעה חודשים מפונים מבתיהם. "השהות במלונות היא הרסנית. האחריות של המדינה היא שיהיה בית לחזור אליו", הבהיר גלאם.
שטרן הוסיף כי מדינת ישראל לא פינתה מעולם כל כך הרבה תושבים מבתיהם. "המפונים מבינים את גודל השעה, אבל אנחנו נחזור כשהמציאות תשתנה. אנחנו לא נחזור לבתינו אם עוד שנתיים יגידו לנו שוב להתפנות".
אנשי ה-6 באוקטובר מול דור הניצחון
הפאנל החמישי והמסכם בוועידת הביטחון של ישראל, "יחד ננצח: חוסן לאומי כמרכיב ביטחוני", אירח פעילים חברתיים שדנו בסוגיית האחדות והחוסן הלאומי בחברה הישראלית.
המשתתפים שוחחו על התגייסות החברה האזרחית עם פרוץ המלחמה ועל התקווה לאחדות בעם על רקע הפילוג והשסעים העמוקים שנפערו בשנים האחרונות בישראל.
אביב חיים עזרא, מילואימניק, מפקד במיל׳ בחטיבת הצנחנים ומייסד תנועת 'תקומה' שרטט קווים לדמותה של החברה הישראלית שלאחר ה-7 באוקטובר: "יש את אנשי ה-6 לאוקטובר, שלמרות מה שקרה ב-7.10, פועלים ומקדמים מדיניות כאילו לא טבחו ורצחו אותנו. ויש את דור הניצחון – אלו אנשים שנלחמים כדי להביא את הניצחון. לנו יש חובה ואחריות לאומית להיות דור הניצחון, לזכר האחים שלנו שנרצחו ונפלו בקרב".
בשיתוף הביטחוניסטים
פורסם לראשונה: 18:52, 25.01.24