בשיתוף מפעל הפיס
צפו בוידאו
טקס סיום וחלוקת תעודות - שווים בתעסוקה
(צילום: ליאור שרון)

בשני האחרון (4.11) התאספו בבית מפעל הפיס בתל אביב 16 תלמידים ותלמידות, שהגיעו כדי לחגוג סיום קורס. לא הייתה זאת עוד הכשרה רגילה, אלא מסגרת מיוחדת שאפשרה לנפגעים ונפגעות של המלחמה הנוכחית, ללמוד איך לספר את סיפורם האישי. תחת הכותרת "מסיפור לסטוריטלינג", קיבלו התלמידים כלים וידע בכתיבה עיתונאית, ניסוח ידיעה חדשותית וסיפור מגזיני, יצירת סיפור ברשתות החברתיות, עריכת וידאו וגם אפיון שפה למותג מסחרי. זאת כחלק ממסע השיקום שלהם, וגם מתוך כוונה לפתוח עבורם אופקים תעסוקתיים בעולם התקשורת והרשתות החברתיות.
"מדובר באנשים שחוו דברים מאוד מורכבים ב-7 באוקטובר", הסביר בני דרייפוס, מנכ"ל מפעל הפיס. "הורים שכולים, אח שכול, ניצולי נובה, מפונים, מגוון מאוד מאוד רחב של אנשים שבאמת חייהם השתנו".
"זה פרויקט מאוד מרגש קודם כל כי הוא חלק מפרויקט רחב יותר שנקרא שווים בתעסוקה, שאנחנו עושים בקבוצת ידיעות אחרונות כבר כמה שנים בשיתוף מפעל הפיס ואתר "שווים", מסבירה טל לוין, מנהלת מחלקת הקריאייטיב של קבוצת ידיעות אחרונות, ואחת ממנחות הקורס. "השנה גם נוספו אלינו המרכז הרפואי איכילוב ויחד עם עוד חברות במשק, דוגמת סיסקו ישראל, אנחנו בעצם מציעים הכשרות מקצועיות כדי לעזור לאנשים שנפגעו במלחמה להשתלב בחזרה בשוק התעסוקה".
סלעית מבטח, מנהלת תוכן בכירה בקבוצת ידיעות, ומי שהובילה את החטיבה העיתונאית בקורס, הסבירה כי עבורה הקורס העניק לא פחות מאשר הידע שהעבירה לתלמידים. "בשבילי זה היה ממש ממלא ריאות, ונתן הרבה אוויר. לחזור הביתה אחרי שיעור נתן לי הרבה כוח ותעצומות נפש, ומילא אותי באנרגיה לשבוע שלם".

ניצן ליפשיץ איבד את בנו לביא, שנהרג ברצועת עזה בסוף אוקטובר 2023. אחת הסיבות שבגללן רצה להגיע לקורס היה כדי לקדם מיזם שהוא עובד עליו, ושעוסק בשינוי השיח בחברה הישראלית. תוך כדי המפגשים מצא גם נחמה בלימודים. "בארבעת החודשים האלה היה לנו מקום, שלוש שעות של מפגש שבהן אתה יוצא מהשגרה, אתה מתנתק, אתה נכנס לזון אחר. זה גם משחרר, וזה גם מחייב אותך לעשות דברים שהם אחרים".
1 צפייה בגלריה
קורס נפגעי המלחמה - שווים בתעסוקה
קורס נפגעי המלחמה - שווים בתעסוקה
קורס נפגעי המלחמה - שווים בתעסוקה
(קובי קואנקס)
שגרה טובה
דנה ספקטור, עיתונאית ובעלת טור ב-7 ימים, הגיעה כמרצה אורחת לטקס הסיום, הגיבה בהתרגשות לסיפורים האישיים של המשתתפים, שגם נכתבו על ידם במסגרת פרויקט הסיום של הקורס. "אני חושבת שזו גם זכות בשבילנו כישראלים לקבל עדות מהאנשים האלה, וכשהם כותבים טוב, כמו החבר'ה שם, זה עוד יותר זכות", היא אמרה. "הסיפורים היו כל כך טובים שאני רוצה לקחת אותם, לראיין את האנשים שראיינו אותם, מרוב שהם עשו עבודה טובה".
המרכז הרפואי איכילוב הקים במהלך השנה האחרונה מרכז שיקום ייעודי לנפגעי המלחמה, שליווה את הפצועים גם בשיקום הפיזי וגם הנפשי שלהם. "אני חושב שהבנו כמה חשוב מהרגע הראשון להתחיל את השיקום, אבל לחשוב על הרבה מעבר לשיקום", מסביר ד"ר אלקסיס מיטלפונקט, מנהל מרכז בשביל"ם באיכילוב. "זאת אומרת השיקום לא מסתיים בגבולות בית החולים, לא מסתיים באשפוז יום, ואנחנו צריכים להתחיל בשלבים מוקדמים כבר לחשוב על ההשתלבות מחדש בחברה".
עידן מוטולה, מייסד ומנכ"ל אתר "שווים", סיפר על החשיבות בשילוב ההכשרה בתהליך השיקום. "מעבר למעטפת של הפיזיותרפיה והשיקום הפיזי, זאת אפשרות פתאום להרגיש שהמוח קצת עובד, שאפשר ללמוד דברים שאולי חשבת שאתה כבר לא כל כך יכול ללמוד, שיש פתאום אתגר של ממש להשתלב בתוך משהו בזמן שאני בשיקום".
"אנחנו הרבה יותר קוהרנטים, הרבה יותר בהירים ממה שעברנו", אמר דניאל אלקובי, אחד ממשתפי הקורס, ומי שהתמודד עם פוסט טראומה בעקבות שירותו הצבאי. "אפשר לומר שאת השלב הראשון בטיפול פסיכולוגי עברנו ממילא, בעצם זה שהיינו בקורס. זו תקופה היסטורית, ואנחנו בזה, אנחנו במומנט, בדיוק כמו עיתונאי שטח, אנחנו חרוצים, יודעים להיות במקום הנכון, בזמן הנכון ולתווך את זה הלאה".
סהר בן סלע, שנפצע במסיבת הנובה עבר את השיקום שלו במרכז הרפואי איכילוב, ומסביר כיצד הקורס סיפק השלמה לתהליך. "אני רוב היום נמצא בבית, וגם כאילו די החיים עצמם מכריחים אותך להישאר בבית בשיקום", הוא משתף. "אז ככה איזו מסגרת קטנה כזאת באמצע השבוע, משהו שנותן לי באמת סיבה לקום ולצאת מהבית ועוד משהו שאני גם נהניתי ממנו כל כך, אז בכלל נתן לי הרבה. נתן לי בעיקר שגרה טובה".
יואב חירותי, שנמצא גם הוא בתהליך שיקום בגלל פציעה שקרתה במהלך שירותו הצבאי סיכם - "אני חושב שזה מאוד עזר לי להבין בעצם איך אפשר לקחת רעיון, ולקדם אותו לכדי סיפור של ממש".

נפגעתם במלחמה? אנחנו כאן עבורכם

במסגרת פרויקט "שווים בתעסוקה", אנחנו מזמינים אתכם להירשם לקורסי ההייטק החדשים של NESS ו-InfinityLabs R&D שמוצעים עכשיו ללא תשלום, במיוחד עבור נפגעי המלחמה בגוף ובנפש. במסגרת הקורסים, המשתתפים יקבלו ליווי מקצועי וסיוע - עד להשמה.
בין הקורסים המוצעים: פיתוח תוכנה, דאופס, פיתוח אוטומציה ובדיקות ידניות ותמיכה טכנית. ההרשמה בעיצומה (מספר המשתתפים מוגבל):
חברות נוספות שרוצות לפתוח הכשרות ייעודיות במסגרת המיזם מוזמנות לפנות במייל מטה לאבישג אלבז הרוש: Avishage@tlvmc.gov.il

בשיתוף מפעל הפיס
פורסם לראשונה: 14:18, 07.11.24