מתקפה הטרור הברוטאלית בדרום והמלחמה שנפתחה בעקבותיה הולידו גל של אלפי יוזמות אזרחיות עצמאיות שתכליתן סיוע לתושבי העוטף שפונו למרכז וללוחמי צה"ל בקווי הלחימה. דומה שאין בארץ אדם שלא מקדיש מזמנו ומרצו בימים אלה למשימות התנדבות וערבות הדדית, ואין שכונה שלא מפעילה חמ"ל כלשהו - למשלוחי מזון, לאיסוף ציוד, לשינוע פריטים בסיסיים לאזרחים שנותרו חסרי בית.
הנה כמה אזרחים שלקחו יוזמה אישית כדי להקל ולו במעט על מצוקת תושבי העוטף ולשמח את החיילים.
יותם כהן ואושרי מזרחי הבעלים המשותפים של החומוסיה "חומוס בן עטר" בנתניה, החליטו להפעיל את המסעדה אך ורק לשם הכנת מנות חמות לחיילים בקווי הלחימה. ברחבה שמחוץ לחומוסיה הם פתחו מוקד לאיסוף תרומות ופריטים, והתושבים באזור נרתמים ומניחים בארגזים כמויות גדולות של מזון, בגדים, צעצועים, ציוד לחיילים, וכמובן, ברכות ואיחולים אישיים.
ארז דגן הוא בלוגר ומדריך טיולים, שביקש להתגייס למילואים ולחזור ליחידה המובחרת בה שירת בצבא כבר כשפרצה המלחמה, אך זה לא התאפשר. הוא החליט להתגייס בדרכים אחרות. הוא התחיל לגייס תרומות לרכישת ציוד לחימה מציל חיים ללוחמים, ואת כל יתר זמנו הוא משקיע בפעולות הסברה בשם מדינת ישראל, באינסטגרם וברשתות החברתיות. "אני פעיל 16-18 שעות ביום, אוסף כספים, נוסע לקנות ציוד צבאי בחנויות אזרחיות ונוסע מדי יום לחלק את הציוד ללוחמים בשטח".
עמית דגן, אשתו של ארז, פעלה לקלוט 60 משפחות ממפוני עוטף עזה בבניין חדש ביישוב צור יצחק. היא ושותפיה לפרויקט מצאו בניין חדש שטרם אוכלס, ודאגו למשפחות המפונים למזרונים, מכשירי חשמל, ביגוד ופריטים נוספים רבים שנדרשים למשפחה.
מאור קור, מנהל מכללת just music החליט לפתוח לציבור את הקורסים המקוונים המלאים בתוכנות המובילות ליצירה והפקה מוזיקלית במכללה - ללא עלות. המטרה - לאפשר לאזרחים הסחת דעת מהאקטואליה הקשה של הימים האלה. עלותו של כל קורס כזה עד כה עמדה על 3,800 שקל, והוא כולל לימודי כתיבה, הלחנה, נגינה, הקלטה, עריכה והפקת שירים.
אפרת קטש, גל גינזבורג-אלאלוף ונגה קפלושניק, אשת תקשורת, עורכת דין ואשת חינוך בהתאמה, הקימו חמ"ל נשים לריכוז תרומות מקהילות יהודיות בחו"ל למען היחידות הלוחמות. הן מאמתות נתונים ומוודאות שהכספים מהתפוצות יגיעו רק לעמותות של יחידות שזקוקות למימון מיידי. החמ"ל מתמקד בגיוס כספים לציוד מציל חיים על סוגיו השונים, בליווי עו"ד ורו"ח ישראלי.
דורון קופר הוא פעיל חברתי ותורם ותיק. כבר בימים הראשונים ללחימה הבין שאנו עומדים בפני תקופה קשה, וביחד עם כל בני משפחתו השקיע מכספו והחל לגייס כספים מתורמים לטובת חבילות מזון, בין היתר לצוות העובדים שלו שגויסו כולם בצו 8.
שירן, עורכת דין מנתניה, ריכזה את ילדי הבניין גם כדי להעסיק אותם בפעילות מחוץ לבית, וגם כדי לשתף אותם באריזת שקיות הפתעה לחיילים. הילדים הוסיפו גם ציורים וברכות אישיות.