סוף השבוע מביא איתו תחזית נעימה במיוחד, ועם הפסקת האש בצפון, זה בדיוק הזמן המושלם לצאת ולטייל. אספנו עבורכם שמונה מסלולים מיוחדים שתוכננו במחשבה על כולם - בין אם אתם מתניידים בכיסא גלגלים, נעזרים בקביים או בהליכון, מטיילים עם עגלת תינוק או סתם צריכים מסלול נוח ונגיש.
"האתגר האמיתי הוא לשלב בין חוויית טבע אותנטית לבין נגישות מלאה", מסבירה מירב דוידיאן, ממונת נגישות בקק"ל. "כשאנחנו מתכננים שביל בטבע, המטרה היא לאפשר לכולם לחוות את המרחבים הפתוחים, את הנוף ואת החופש - אבל בצורה בטוחה ונוחה".
15 צפייה בגלריה
נחל השופט
נחל השופט
אווירה של פיקניק ענק בטבע. נחל השופט
(צילום: אלכס קולומויסקי, מערך ההסברה של קק"ל)
מצפון הארץ ועד דרומה, כל המסלולים הללו מציעים חוויית טיול מושלמת עם שבילים סלולים, חניות מותאמות, שירותים נגישים ומקומות מנוחה - בדיוק מה שצריך בשביל טיול משפחתי מוצלח.

שביל נחל ציפורי

מי שעוד לא ביקר בנחל ציפורי, הגיע הזמן להכיר את אחד המקומות היפים בגליל התחתון. המסלול מתחיל בהרי נצרת, מתפתל כמו נחש בין יישובי הסביבה עד עמק זבולון, ומציע חוויית טיול שקשה לעמוד בפניה. וכן, גם אם אתם מתניידים בכיסא גלגלים או דוחפים עגלת תינוק - לא תצטרכו להתפשר על הנוף המרהיב.
נקודת ההתחלה תקבל אתכם עם שתי רחבות חניה מונגשות (כי מי צריך להתחיל טיול עם חיפוש חניה?), ומשם ממשיכים בשביל סלול ונוח לגשרון תצפית שהוא פשוט תענוג. אם תגיעו בחורף, תזכו לראות את המים זורמים בעוצמה מתחת לרגליים - מחזה שאפילו המתבגרים יעזבו את הטלפון בשבילו.
לאורך כל המסלול פיזרו ספסלי מנוחה (תודה למי שחשב על זה!), והם ממוקמים בדיוק במקומות הנכונים - בצל עצי הברוש הגבוהים. זה המקום המושלם לעצור, לשתות מים, ולהתפעל מהנוף שנפרש מולכם.
15 צפייה בגלריה
שלט המבואה לשביל נחל ציפורי
שלט המבואה לשביל נחל ציפורי
בלי להתפשר על הנוף. הכניסה לנחל ציפורי
(צילום: יעקב שקולניק, קק"ל)
  • מיקום: במרחק 20 דקות נסיעה מנצרת, סמוך ליישוב שמשית.
  • נגישות: חניות נכים (כן, יש יותר מאחת!), שביל שמתאים לכיסאות גלגלים (עם קצת עזרה פה ושם), ספסלי מנוחה לאורך כל הדרך, ושילוט ברור שאפילו אבא שלי, שמסרב להשתמש ב-Waze, יצליח להבין.

נחל השופט

אם מתחשק לכם לראות איך נראה גן עדן, סעו לאזור רמות מנשה הירוק והפסטורלי. נחל השופט מתחיל את דרכו המפותלת בין היישובים רמת השופט ועין העמק, ממשיך דרך קיבוץ הזורע, ומסתיים בהישפכו אל נחל קישון. יש כאן מסלול מעגלי של קילומטר וחצי (בדיוק המרחק הנכון - לא קצר מדי ולא ארוך מדי), שפשוט אי אפשר לטעות בו.
15 צפייה בגלריה
נחל השופט
נחל השופט
מפל בנחל השופט שבחורף הופך לדרמטי במיוחד
(צילום: אלכס קולומויסקי, קק"ל)
לאורך השביל תמצאו הכול: צמחייה פראית ומרהיבה, מפל מים קטן וחמוד (שבחורף הופך לדרמטי במיוחד), ואפילו טחנת קמח עתיקה שתזכיר לכם איך נראו החיים פעם, ממש מזמן. אם תגיעו בחורף, תזכו למרבד של כלניות ורקפות שיגרום לכם להרגיש כאילו נכנסתם לתוך גלויה, ובקיץ - העצים מספקים צל כל כך נעים שתרצו להישאר שם לנצח.
הכי כיף להגיע בסופי שבוע, כשהמקום מלא בחיים ובמשפחות, ונוצרת אווירה של פיקניק ענק בטבע.
  • מיקום: 10 דקות נסיעה מיקנעם, בין קיבוץ הזורע לרמות מנשה.
  • נגישות: שביל מושלם לכיסאות גלגלים ועגלות (סלול וחלק, בדיוק כמו שצריך), שלטים בשלוש שפות ובפישוט לשוני, מערכת הכוונה ללקויי ראייה, ספסלים נוחים לאורך כל הדרך, ופסים מיוחדים בשביל שעוזרים להתמצא.

גן בוטני אילנות

בלב השרון מסתתר גן בוטני שמזכיר את מוזיאון לואי ויטון בפריז, רק שבמקום תמונות - יש פה 350 סוגי עצים מכל העולם. תארו לכם מקום שבו אתם יכולים "לטוס" מיבשת ליבשת בהליכה של כמה מטרים בלבד. חלק מהעצים נראים כל כך מוזרים ומיוחדים, שתרגישו שהלכתם לאיבוד בתוך ספר פנטזיה.
15 צפייה בגלריה
גן בוטני אילנות. קצת כמו לצעוד בתוך ספר פנטזיה
גן בוטני אילנות. קצת כמו לצעוד בתוך ספר פנטזיה
גן בוטני אילנות. קצת כמו לצעוד בתוך ספר פנטזיה
(צילום: יעקב שקולניק)
האתר הזה הוא כמו דיסנילנד של הטבע: יש פה מבוך מיוחד שנראה כמו גזע עץ ענק (ולא, אתם לא יכולים להיתקע בו - הוא מונגש לחלוטין), ומרכז מבקרים שנראה כאילו הגיע מהעתיד. יש שם סרט מרתק על היער (עם כתוביות, כמובן), חידון טריוויה מפתיע, ואפילו חוויית רכיבת אופניים בתוך מציאות רבודה! וכן, גם אם אתם בכיסא גלגלים, תוכלו ליהנות מזה.
לאורך 2.5 הקילומטרים של השבילים תמצאו פינות חמד, מקומות מנוחה, ושלטים שמספרים את הסיפור של כל עץ. זה כמו לטייל עם מדריך פרטי, רק שאף אחד לא מספר לכם בדיחות גרועות.
15 צפייה בגלריה
פארק אילנות
פארק אילנות
דיסנילנד של הטבע
(צילום: חני קהלני, קק"ל)
  • מיקום: על כביש 4, בין נתניה לחדרה, סמוך למושב חרות.
  • נגישות: שבילים חלקים כמו פרקט בסלון, מערכת הסבר קולית, מרכז מבקרים עם כל הפינוקים, חניה צמודה, שירותים נגישים, שולחנות פיקניק מותאמים, וברזיות שכולם יכולים להגיע אליהן.

חורבת תנשמת, יער שוהם

קחו יער יפהפה של 2,000 דונם, הוסיפו קצת היסטוריה מרתקת - וקיבלתם את "חורבת תנשמת". המקום הזה הוא כמו מכונת זמן - יש פה כנסייה ביזנטית מהמאה הרביעית, קברים עתיקים חצובים בסלע, ואפילו מדליון שיש נדיר עם דמות של אלת המזל טיכה. ספויילר: כנראה שהיא באמת הביאה מזל, כי המקום הזה פשוט מושלם.
ומה הסיפור המיוחד שלו? ב-1986 החלו כאן חפירות ארכיאולוגיות שחשפו אוצרות של ממש. זו לא רק הכנסייה העתיקה - יש פה גם בריכת מים חצובה עם מדרגות (אפילו בתקופה הביזנטית חשבו על נגישות!). וכשאתם מביטים בגת העתיקה, נסו לדמיין איך פעם ייצרו פה יין - עם רגליים יחפות שדורכות על הענבים, ריח התירוש באוויר, והמולת הבוצרים מסביב.
בחורף ובאביב המקום הופך לגלריית אמנות טבעית - כלניות ורקפות בכל מקום. השביל הקצר והנגיש מוביל לכיתת לימוד בטבע, וזה המקום המושלם לפיקניק משפחתי או סתם מנוחה בצל.
15 צפייה בגלריה
חורבת תנשמת
חורבת תנשמת
"חורבת תנשמת". כשארכאולוגיה וטבע נפגשים
(צילום: כאמל עליאן, קק"ל)
  • מיקום: חמש דקות נסיעה ממרכז שוהם, בדרך לכיוון מודיעין.
  • נגישות: שבילים נגישים לחלוטין לכיסאות גלגלים, מערכת הסבר קולית חכמה עם פישוט לשוני, מערכת step hear ללקויי ראייה, חניה מונגשת קרובה, כיתת לימוד נגישה, ושלטים מותאמים לכולם.

פארק העיוורים, יער בן שמן

במרכז יער בן שמן מסתתר פארק שהוא שיעור מאלף בתכנון חכם. השביל המעגלי באורך 500 מטר מוביל אתכם בין אתרים עתיקים מרתקים - בור מים, גת עתיקה לדריכת ענבים, וחורבה שמספרת סיפורים מרתקים על העבר.
מסביב לשביל משתרע בוסתן קסום עם עצי פרי מסורתיים - תאנים, רימונים, שקדים, זיתים וחרובים. אבל מה שבאמת מיוחד פה, זה איך חשבו על כל פרט: אבני השפה האלכסוניות משמשות גם כקו מנחה לעיוורים וגם כהגנה לכיסאות גלגלים, והספסלים תוכננו עם מרווח מיוחד לכיסאות גלגלים. אפילו ערוגת התבלינים הונמכה במיוחד, כדי שכולם יוכלו לגעת ולהריח.
אחד הדברים המרגשים ביותר כאן הוא לראות את קבוצות רוכבי אופניי ה"טנדם" - זוגות של רואים ועיוורים שרוכבים ביחד.
15 צפייה בגלריה
פארק העיוורים
פארק העיוורים
פארק העיוורים. שיעור מאלף בתכנון חכם
(צילום: ברונו שרביט, ארכיון הצילומים של קק"ל)
מיקום: במרכז יער בן שמן, 10 דקות מלוד.
נגישות: שביל עם שיפועים מתונים, ספסלים מותאמים, שילוט ברייל, אפליקציית הדרכה קולית, חניוני פיקניק נגישים, ואבני שפה מיוחדות שעוזרות לכולם להתמצא.

אנדרטת "חץ שחור", יער נחל חנון

האנדרטה היא אתר מורשת מרגש המנציח את סיפורם של הצנחנים משנות ה-50, בימים שבהם פעולות התגמול היו עדיין בגדר סוד כמוס - החל מפעולת כיסופים באוגוסט 1954, דרך מבצע "חץ שחור" בפברואר 1955, וכלה במלחמת סיני.
לאורך השביל המרכזי, ניצבים עמודי אבן המספרים את סיפורי הגבורה והמורשת. התרשימים והמפות החקוקים באבן מתארים את המבצעים ההיסטוריים בצורה מרתקת, ומנציחים את זכרם של הלוחמים שמסרו את נפשם על הגנת המדינה.
15 צפייה בגלריה
אנדרטת חץ שחור
אנדרטת חץ שחור
אנדרטת "חץ שחור". מקום שבו נכתבה ההיסטוריה
(צילום: יעקב שקולניק, קק"ל)
הדובדבן שבקצפת הוא בית "שביתת הנשק" - מבנה היסטורי עם גג רעפים אדום, שהיה עד למפגשים דרמטיים בין משלחות ישראליות למצריות. תחשבו על זה - אתם יושבים במקום שבו נכתבה ההיסטוריה.
האתר כולו עבר לאחרונה שדרוג מקיף שהפך אותו לנגיש במלואו, כולל חניון פיקניק מוצל ונעים, המציע מקום מושלם לעצור, לנוח ולהתחבר לסיפורי המורשת. בימי שישי ושבת, המקום מתמלא במשפחות שבאות ללמוד ולהתחבר לערכי המסירות והגבורה.
  • מיקום: סמוך לקיבוץ מפלסים, 15 דקות נסיעה מאשקלון.
  • נגישות: הכול נגיש! חניות רחבות, שירותים מותאמים, ברזיות בגובה הנכון, ספסלים ושולחנות פיקניק מונגשים. השבילים סלולים וחלקים, והגישה לכל נקודות העניין - כולל בית "שביתת הנשק" והאנדרטה עצמה - מותאמת לכולם.

חניון רעים

מאז מתקפת הטרור הרצחנית של ארגון חמאס ב-7 באוקטובר, חניון רעים מספר סיפור אחר לגמרי. פעם הוא היה ידוע בזכות פריחת הכלניות המטורפת שלו - אדום מסחרר שצובע את כל הגבעות בחורף. אבל מאז אותה שבת ארורה, המקום קיבל משמעות חדשה ועמוקה.
15 צפייה בגלריה
חניון רעים
חניון רעים
חניון רעים. מקום שמזכיר את החשיבות של זיכרון וצמיחה מחדש
(צילום: באדיבות קק"ל)
כאן, במקום שבו נערכה מסיבה תוססת ומלאת חיים, נרצחו מאות צעירים וצעירות בטבח אכזרי, חלקם אף נחטפו ומוחזקים בשבי חמאס בעזה למעלה משנה.
היום, המקום משלב בין יופיו הטבעי להנצחה מרגשת. לצד השבילים המוצלים תמצאו פסלי כלניות אדומות, עמודי זיכרון ותמונות שמספרות את סיפורם של הצעירים והצעירות שחייהם נגדעו באכזריות. פינות התייחדות שקטות משתלבות בנוף, מזמינות את המבקרים לעצור, להיזכר ולחשוב.
תכנית הפיתוח העתידית של המקום כוללת חניוני פיקניק נוספים ומרכז מבקרים, אבל כבר היום המקום מציע חוויית ביקור מרגשת ומכבדת. בחודשי החורף, כשהכלניות פורחות, המקום מתמלא בצבע אדום - צבע שקיבל כאן משמעות חדשה ועמוקה.
15 צפייה בגלריה
כלניות בחניון רעים
כלניות בחניון רעים
כלניות בחניון רעים
(צילום: קרין זגר)
זהו מקום שמזכיר לנו את האור והשמחה שהיו כאן, את החיים הצעירים שנקטעו באכזריות, ואת החשיבות של זיכרון וצמיחה מחדש. נקודת מפגש בין הטבע היפהפה של הנגב המערבי - לבין הזיכרון הכואב של אירועי אותו בוקר נורא.
  • מיקום: צמוד לקיבוץ רעים, 15 דקות מאופקים.
  • נגישות: שבילים חלקים להפליא, חניות נכים בשפע, רחבות מנוחה עם ספסלים, ברזיות נגישות, ושילוט ברור ומכבד. כל פינות ההנצחה והתצפית נגישות לחלוטין.

אתר בית אשל, פארק נחל באר שבע

הנגב של פעם - בגרסה נגישה להיום. בית אשל מספר סיפור הרפתקאות אמיתי: ב-1943, קבוצה של חלוצים מאוסטריה וגרמניה החליטה להקים יישוב באמצע המדבר. אחרי חמישה קידוחים יבשים, סוף סוף מצאו מים (אמנם מליחים, אבל היי - במדבר לא מתווכחים!), והקימו כאן יישוב פורח.
החיים לא היו קלים - המקום עמד בהפגזות כבדות במלחמת העצמאות, ואחרי חמישה חודשים של לחימה, היישוב פונה. אבל היום, אחרי שיפוץ מקיף, המקום חזר לחיים כאתר מורשת לאומי. אפשר לראות כאן את בתי האבן המשוחזרים, מגדל מים שנראה כמו ממערבון, ובונקרים שמספרים סיפורי גבורה.
והכי טוב? כל השטח מישורי, אז באמת כולם יכולים לטייל פה. זו הזדמנות מושלמת לחוות את סיפור ההתיישבות בנגב - בלי מדרגות ובלי מכשולים.
15 צפייה בגלריה
בית אשל ממעוף הציפור
בית אשל ממעוף הציפור
בית אשל ממעוף הציפור
(צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל)
מיקום: בפאתי באר שבע, סמוך לפארק נחל באר שבע.
נגישות: שטח מישורי מושלם לכיסאות גלגלים, חניה מונגשת, שירותים נגישים, שולחנות פיקניק וספסלי מנוחה מותאמים וברזיות נגישות.