בשיתוף GO של תנובה
במשך 26 שנה שירת ניר הכהן כטייס קרב בקבע בחיל האוויר. אחרי שפרש הגיע לעולם החינוכי-חברתי ולפני שלוש שנים מונה למנכ"ל עמותת אתגרים, הפועלת למען אנשים עם מוגבלות דרך ספורט אתגרי בטבע. השנה, בצל המלחמה, החליטה "אתגרים" להקים, בשיתוף GO של תנובה, קבוצות מיוחדות לנפגעי המלחמה בגוף ובנפש בשם: "האתגריסטים". "רבים מהפצועים חייהם השתנו, ודברים שהיו רגילים אליהם קודם לכן, כמו ספורט, נעלמו", מסביר הכהן בריאיון לירדן ג'רבי, המדליסטית האולימפית. "אנחנו אומרים להם: 'אכן השתנו הדברים, אבל מה שהשתנה זו התפאורה, הפלטפורמה, שום דבר לא השתנה במוטיבציה, באופטימיות בלאן שאתם רוצים להגיע. אנחנו כאן כדי לצאת איתכם למסע שלכם".
לסיפורים המרגשים של שיקום פצועי מלחמה בעזרת ספורט ב"אתגריסטים">>>
הקשר לפצועי המלחמה נמצא עמוק ב-DNA של "אתגרים". העמותה הוקמה לפני 30 שנה ע"י נכי צה"ל שחיפשו דרך לעשות סקי שלג. "הם היו עם נכויות גפיים ואמרו להם שהעולם שלהם הוא בריכות השחיה בבית הלוחם", מתאר מנכ"ל "אתגרים" הנוכחי, "הם אמרו: 'אין דבר כזה'. יש ענפי ספורט, יש חלום, יש אתגר, אנחנו נעשה כל דבר שאנחנו רוצים. מהחלום והחזון הזה - קמה אתגרים".
החלום והחזון לא השתנו עם השנים אבל התרחבו מאוד. "אם אז היו פצועי צה"ל עם נכויות פיזיות, היום אתגרים פוגשת את כל החברה הישראלית, עם כל סוגי המוגבלויות שיש: פיזית ונפשית, רגשי ופוסט טראומה וקוגניטיבי - הכול".
את הבחירה דווקא בטבע ובספורט שהוא אתגרי מסביר מנכ"ל העמותה בשתי רמות: "ברמה הפרטית הוא מאפשר לך להתמודד ולהצליח. ברמה נוספת הוא מאפשר לך לחזור להיות חלק מהקהילה. כשאנחנו רוכבים בפארק הירקון, בקבוצה עם חולצות כתומות הכי בולטות שיש, ואנשים רואים אותנו בטנדמים ואופני יד, הם אומרים - 'וואו, אנחנו חלק מהקהילה'. אנחנו לא מתביישים ולא מתנצלים ולכן אנחנו עושים את זה בחוץ, בטבע ולא בשום חצר אחורית".
הכהן מזמין את פצועי "חרבות ברזל" להיות חלק מהקהילה הזאת בתוכנית "האתגריסטים". "יצרנו שערי כניסה הכי פשוטים שיש. אנחנו אומרים לנפגעים: 'חבר'ה קודם כל בואו, רק בואו'. המסר הכי חשוב הוא שכל אחד יכול והדבר היחיד שצריך זה לעשות את הצעד הראשון - וכל השאר עלינו".
מנכ"ל אתגרים מציג תהליך בו לכל אחד נעשית התאמה אישית, הן של הדרך והן של המכשור. מי שמגיע ל"אתגריסטים" יכול לבחור את המקום שנוח לו בארץ וגם את ענף הספורט המועדף. "ההמלצה שלי היא לנסות", הוא אומר. "זה עולה קצת זמן, ושום דבר חוץ מזה. מניסיוננו, נדבקים בחיידק אחרי פעם אחת".
בחודש פברואר האחרון החליטו ב"אתגריסטים", כדי להנגיש עוד את שערי הכניסה לנפגעי "חרבות ברזל" - להגיע ממש עד לשיקום בתל השומר. התוצאה היתה יום שקשה לדמיין. "אישרו לנו שם דברים פסיכים", משתף בהתלהבות הכהן. אישרו לנו למשל לבנות אומגה של חבל מהגג של אגף השיקום, שכולם יראו מהחלונות. ואז חבר'ה קטועי גפיים מצאו את עצמם עושים אומגה על חבל מהגג בביה"ח. הבאנו גם ציוד צלילה מלא לבריכת הידרותרפיה לאחד הפצועים. כמה חודשים אחרי הוא השלים אצלנו קורס צלילה כוכב ראשון באילת. סיפורים מעוררי השראה".
מנכ"ל העמותה מבקש להדגיש כי לולא החיבור עם תנובה היה קשה לחלומות האלה להתגשם: "זה חיבור חשוב. אחד הדברים שמאתגרים אותנו ולא תמיד מצליחים - זה לייצר תפיסת עולם של איכות חיים כוללת: לא רק לבוא לעשות ספורט, אלא גם לשלב תזונה נכונה. בהיבט הזה תנובה מביאים ערך מוסף נפלא ושותפות נפלאה. זכינו לצעוד איתם את המסע הזה".
פורסם לראשונה: 08:00, 15.12.24