בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים
לטקס הסיום של תחרות "המורה של המדינה" לשנת 2021 הזוכה נווית יהושע, מחנכת כיתת אתגר באולפנת נחלה דרכא באלעד, לא הגיעה. במקומה הגיעו הוריה וקיבלו את הפרס בהתרגשות בשמה. יהושע הייתה באותו זמן בבית החולים לאחר שתרמה כליה באופן אלטרואיסטי לאישה שלא הכירה. התלמידות שלה אולי לא זכו לחגוג איתה מיד את הזכייה ‑ אבל למדו שיעור ענקי לחיים.
"הטריגר שגרם לי לחשוב על תרומת כליה הוא דודי ישראל פיקרש, שהיה דמות מאוד משמעותית בחיים שלי", היא מספרת. "ב־1951 הוא נפל בשבי הסורי ושהה שם חצי שנה. ב־73' איבד את בנו הבכור ולמרות הכל היה איש של עשייה למען הכלל. לפני 13 שנים הוא החל בטיפולי דיאליזה בעקבות סיבוכים של מחלת הסוכרת וזה ממש שבר אותו. התחננו שיילחם אך הוא אמר: "אני עובר גיהינום, אני לא רוצה לחיות יותר". עם השנים הוא הלך ודעך ובשנת 2008 נפטר. באותה תקופה לא ידעתי שאפשר לתרום כליה. עם השנים נחשפתי בסביבתי לאנשים שתרמו והבנתי שזו אופציה".
לא הכל עבר חלק. "לפני פחות משנה, אחרי שש שנים שזה התבשל אצלי, כינסתי את הכיתה שלי וספרתי להם על התהליך, שצריך לרומם את המבט ולראות מה אפשר לעשות למען מישהו אחר". היא יצרה קשר עם עמותת "תורמים חיים" ויצאה לדרך. בעייה רפואית כמעט ועצרה את התרומה, אך לבסוף יהושע קיבלה אור ירוק. "מהרגע הזה רק חיכיתי לרגע שבו אכנס לחדר הניתוח".
גם בצד המושתלת, איריס ויקל (53) מחולון, הדברים לא הלכו חלק. "לפני כשנתיים החלה להרגיש רע במהלך חופשה באילת, "ואז גילו שהכליות לא עובדות כתוצאה מלחץ דם גבוה. אחרי חצי שנה של דיאליזה הבנתי שזה לוקח ממני כוחות והתחלתי לפנות לעמותות. נמצא לי תורם והתחלתי איתו תהליך, אך רגע לפני התרומה הוא חזר בו. זו תחושת אכזבה שקשה לתאר", היא מספרת. אבל אז הטלפון צלצל ועל הקו היה גבי רביבו, יו"ר עמותת "תורמים חיים", שאמר לוויקל כי נמצא לה תורם.
לפני כשבועיים זה קרה. השתיים נפגשו רגע לפני הניתוח בבית החולים בילינסון וההתרגשות הייתה בשיאה: "היא באה אליי לחדר והיה חיבוק חזק. הייתה תחושה עילאית שהולך להיות פה משהו מאוד מיוחד", אומרת יהושע. ויקל: "אני לא ראיתי אישה אלא מלאך. אין מילים שיכולות לתאר את המעשה העילאי הזה".
ביוזמת "ידיעות אחרונות" נפגשו השתיים בביתה של יהושע ביישוב ברוכים בשומרון לאחר ההשתלה: "הידיעה שכליה שלי מתפקדת אצל איריס נותנת משמעות לכאבים שעברתי לאורך התהליך. וגם המון כוח שהיא תחזור להיות אישה מתפקדת ולהיות אמא מדהימה וזה גם מה שאמרתי לתלמידות שלי, לעשות משהו טוב עבור אדם אחר".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף מפעל הפיס והסתדרות המורים