"אני מרגיש לבד", אמר בקול חנוק ובדמעות רס"ן (במיל') אריה דרגל בדיון בוועדת העלייה והקליטה שנערך אתמול (שלישי) בכנסת. דרגל, מתנדב בעמותת "אח גדול" ולוחם בודד שנפצע במלחמה, שיתף בקשיים עמם מתמודדים המילואימניקים הבודדים.
"לא הצלחתי לחזור לעבודה ואני מתמודד עם קשיים מטורפים. הידיעה שיש לי למי לפנות עוזרת לי מאוד", סיפר. "אני כבר לא אמשיך במסלול הקריירה שבניתי לעצמי. הפסקתי לימודים לתואר שני, ואני כבר לא יודע איך אוכל להמשיך מפה. עליתי לישראל מתוך ציונות, וכרגע אני צריך את הסיוע של המדינה הן בטיפולים נפשיים והן בהיבט הכלכלי. יש רבים כמוני שצריכים לפנות לטיפול, והם לא עושים את זה כי אין להם את היכולת הכלכלית".
עם סיום דבריו, זכה דרגל לחיזוקים מצד חברי הוועדה: "בזכות אנשים כמוך אנחנו כאן" ו-"אתה גיבור ישראל, מגיע לך הכול".
אלפי לוחמים ללא מענה
לפי נתוני צה"ל שהוצגו בדיון, ישנם 2,401 חיילי מילואים שהוגדרו כבודדים בשירותם הסדיר, ועוד 8,300 חיילי מילואים רווקים ללא עורף משפחתי. אלה האחרונים היו זכאים להגדרת "משרת מילואים בודד" - לו הייתה קיימת הגדרה כזו. מאז תחילת המלחמה ועד אוקטובר השנה, נפלו 39 חיילים בודדים בסדיר ומילואים, מתוכם עשרה מילואימניקים.
מבדיקת ועדת העלייה והקליטה עולה כי אין מעקב או מידע במשרד הביטחון או במשרד העלייה והקליטה, על אודות חיילים בודדים בשירות מילואים.
המחיר של היעדר המעקב התברר במלוא חומרתו כשנחשף סיפורו הטראגי של סנטיאגו עובדיה ז"ל, לוחם סיירת הנח"ל שעלה מוונצואלה. עובדיה, שהתגייס למילואים ב-7 באוקטובר מתוך ציונות, נמצא ללא רוח חיים בדירתו לאחר חודשי לחימה ממושכים.
לדברי רס"ן נועה אוחיון, רמ"ד פרט (במיל'), "אנחנו לוקחים היום את ההגדרה של חייל בודד במילואים בהתאם לאופן שבו הוגדר בשירות הסדיר. במסגרת העזרה שאנחנו מעניקים לחיילים הבודדים במילואים, צה"ל מחלק להם תווי קנייה, ואנחנו מכווינים את היחידות השונות כיצד לסייע להם במהלך השירות עצמו".
רע"ן ת"ש סא"ל סי פיבקו הוסיף כי "לפי החוק, חייל בודד במילואים זכאי להטבות במשך עשר שנים מרגע שחרורו משירות סדיר. אנחנו מעניקים החזרים לסיוע בשכר דירה באמצעות האגף והקרן לחיילים משוחררים, ומרחיבים את המענה שלנו למילואימניקים בודדים נוספים במגוון דרכים. מתחילת המלחמה חילקנו תווים בשווי של חמישה מיליון שקלים לחיילי מילואים בודדים, ונמשיך בכך".
את הדיון בוועדה סיכם יו"ר הוועדה ח"כ עודד פורר, שהבהיר כי "צריכה להיות פה הגדרה ברורה למשרת המילואים הבודד, וזה צריך לקרות בטווח הזמן המיידי. ההטבות צריכות להינתן למשרתי המילואים הבודדים בדחיפה ולא בבקשה. בנוסף, אני מבקש מרשות האוכלוסין וההגירה לבחון את הארכת אשרת השהות בישראל עבור משרתי המילואים שהגיעו מחו"ל".