בשנים האחרונות הולך וגדל מספרם של האמנים יוצאי אתיופיה הפועלים בישראל, בדגש על דור חדש של יוצרים המשמיעים את קולם הייחודי בחברה ותופסים מקום מרכזי בתרבות הישראלית העכשווית. השנה יציין בית הקונפדרציה בירושלים 12 שנה להיווסדו של פסטיבל הולגאב ליצירה ישראלית-אתיופית. במהלך השנים הללו פקדו את במותיו אמנים מוכשרים רבים שהפכו לחלק בלתי נפרד מסצנת התרבות העכשווית בישראל.
הפסטיבל, שיתקיים בתאריכים 29-22 בדצמבר 2021 בבית הקונפדרציה ובאולמות שונים ברחבי העיר, יעלה עשר הפקות של מוזיקה, מחול ותיאטרון שנוצרו במיוחד לפסטיבל ומציגות את מיטב היוצרים מהקהילה הישראלית האתיופית.
"השנה ייתן הפסטיבל דגש מיוחד לנשים יוצרות ופורצות דרך. מופע הפתיחה יוקדש לזכרה של מיכל סלה ז"ל, ויאחד על הבמה שלוש יוצרות אהובות – אסתר רדא, הוואן מששה ואבבה דסה", מסביר מנהל בית הקונפדרציה ומנהלו האמנותי של הפסטיבל, אפי בניה.
"נארח מופעים עם הראפרית עדן דרסו, הזמרות חני מסלה, רודי ביינסין, איילה אינגדשט ואושי מסלה, והכוריאוגרפיות והרקדניות סמרט היילו ודגה פדר עם להקת המחול ביתא", מוסיף בניה. "בנוסף ניתן השנה במה במועדון הצוללת הצהובה לאמני המועדונים המצליחים - ראפרים צעירים ויוצרי היפ-הופ, ביניהם גילי יאלו, עדן דרסו, טדי נגוסה, גנטו ואיילו".
הזמרת-יוצרת אושי מסלה שתשיק בפסטיבל את אלבומה השני, "לפנות בוקר" משתפת: "כשאתה עושה מוזיקה חדשה סביר להניח שהיא צריכה עוד זמן עד שתתיישב בנוח באוזניים. אני הולכת למקום האמיתי שלי - מבלי להתפשר על ז'אנרים שהם לא אני", ומוסיפה: "אני זה ישראל והמוזיקה שלי בעברית".
צפו בזמרת-יוצרת אושי מסלה, ממשתתפות הפסטיבל:
על הבמה:
במופע הפתיחה "סטנת" (נשיות באמהרית) – שלוש זמרות-יוצרות ילידות הארץ ממוצא אתיופי, אסתר רדא, אבבה דסה, והוואן מששה, יחשפו את המסע המוזיקלי שעברו, ששורשיו באתיופיה אך מכיל בתוכו השפעות מגוונות. המופע כאמור מוקדש לזכרה של מיכל סלה ז"ל, שעבדה בבית הקונפדרציה (רביעי, 22.12, 21:00, תיאטרון ירושלים).
מששה תופיע גם עם להקתה "גראונד הייטס" והאורחת, הזמרת-יוצרת איילה אינגדשט, במופע נוסף המדגיש נשיות חזקה ומעוררת השראה הצומחת מתוך שברי תקופת הקורונה ומוכיחה את כוחה של המוזיקה לרפא (שני, 27.12, 20:30, בית הקונפדרציה).
הפסטיבל ייחתם במופע מחווה לאבטה בריהון, בכיר המוזיקאים הישראלים-אתיופים, יוצר, מעבד ומלחין. בריהון מגשר בין המוזיקה האתיופית הפופולרית, האתיו-ג'אז והאפרו-ביט ובין מוזיקת נשמה יהודית, והיה מיוזמי פסטיבל הולגאב ומנהלו האמנותי הראשון. בריהון יארח את הזמר, היוצר ונגן כלי ההקשה שלמה בר, הזמר-יוצר אהוד בנאי והזמרת הישראלית-אתיופית הצעירה והמבטיחה רודי ביינסין. המופע מתקיים לרגל השקת הדיסק החדש של ההרכב, "אדיס קן" ("יום חדש" באמהרית), שמוביל בריהון (רביעי, 29.12, 21:00, תיאטרון ירושלים).
בריהון יופיע בפסטיבל גם עם אנסמבל טספה (תקווה באמהרית) במחווה ל"תור הזהב" של המוזיקה האתיופית הפופולרית, עידן שהבליט כוכבי-על מקומיים כמחמוד אחמד, אלמיהו אשטה ואסתר אווקה ושרשרת של להיטים אלמותיים (שלישי, 28.12, 20:30, בית הקונפדרציה).
כבכל שנה, יציג הפסטיבל את האמנים הבולטים בסצנת ההיפ-הופ המקומית. גילי יאלו, עדן דרסו וטדי נגוסה יעלו את המופע ורסטילים - מסע מוזיקלי מחשמל מהרי גונדר שבצפון אתיופיה אל הרחובות האורבניים והמורכבים של ישראל, לתוכו יתיכו אתיו-ג'אז, גרוב, אפרו-ביט והיפ-הופ. (חמישי, 23.12, פתיחת דלתות 21:00, תחילת מופע 22:00, צוללת צהובה).
DJ גנטו יוסף, איילו, AG וחני מסלה יציגו במופע לילה שחור ערב של מוזיקה שחורה - היפ-הופ, דאנסהול ואפרו-ביט (מוצ"ש, 25.12, פתיחת דלתות 20:00 תחילת מופע 21:00, צוללת צהובה).
הזמרת-יוצרת אושי מסלה תשיק (כאמור) בפסטיבל את אלבומה השני, "לפנות בוקר", המתמצת את האווירה המיוחדת של שעות אלה, יחד עם נגן הבס והמפיק יוסי פיין (שלישי, 28.12, פתיחת דלתות 20:30, תחילת מופע 21:30, צוללת צהובה).
מופעי המחול בפסטיבל כוללים את "התפילה שלי" של סמרט היילו ואביתר סעיד, החוקרים את השונה והדומה שבמחול התימני ובמחול האמהרי ונוגעים בשאלות של טקסיות, מסורת, היחס למרחק וקרבה, מגדר ועוד (ראשון, 26.12, 20:30, מחול שלם, הפרסה 3 ירושלים).
הכוריאוגרפית-רקדנית דגה פדר ולהקת "ביתא" יעלו שתי יצירות: Repeat &Rewind, ויצירת הסולו "משכמה ומעלה" המבוצעת על ידה (שני, 27.12, 20:30, מחול שלם, הפרסה 3 ירושלים).
קבוצת תיאטרון הולגאב, בניהולו האמנותי של משה מלכא, מעלה את הצגתה החדשה "תותים", שעלילתה מתרחשת ב-2030, ומדינת ישראל נמצאת תחת משטר דיקטטורי. יועצת ארגונית בכירה נאלצת לשתף פעולה עם השלטון ושלוש דמויות מוצאות את עצמן חוות מציאות טרגית, כשמתוך הכאב צומח סיפור אהבה עדין (שלישי, 28.12, 20:30, בית הקונפדרציה).
בפסטיבל תיאטרון הולגאב תועלה גם הצגת היחיד הקומית בביצוע תהילה ישעיהו - אדגה "לא נחמדה לקשר רציני" – אישה שמנסה לפתוח פרק ב' בחייה, ובדרך יורדת על עצמה, על הקהילה ועל המדינה. ההצגה מדלגת בין סגנון סטנד אפ לבין עלילה מתפתחת. השחקנית מדברת בכנות ובהומור על סטיגמות ודעות קדומות שקיימות בחברה הישראלית, לצד כמיהתה האישית לבן זוג. ההצגה מבוצעת בסגנון תיאטרון פיזי עם קטעי תנועה ליצניים ללא מילים (ראשון, 26.12.21, 21:00, בית הקונפדרציה).
הפסטיבל מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט - מינהל התרבות; עיריית ירושלים- האגף לתרבות; קרן ברכה, קרן ביידר וצ'ק פוינט.