מעקב ynet: לפני כמה חודשים סיפרנו כאן על רצועת אדמה קטנה, שמעוררת מחלוקת בין יהודים לערבים בשכונת רמת אשכול בעיר לוד (מקאם לדאגה, 7 ביולי 2021). השטח הקטנטן הזה מהווה חיץ בין בית הספר היסודי הערבי אלראזי לבין מתחם המכינה הקדם-צבאית ומעונות היום, שמפעיל הגרעין התורני בשכונת רמת אשכול בלוד. בתווך, ממש במרכז הקלחת, ניצב קבר עתיק של שיח' חשוב, שהאחריות והסמכות בעניינו נתונות בידי הוואקף. הקבר, מקאם בערבית, ממוקם ממש באותה רצועת אדמה צרה, ועצם היותו שם תורם לפוטנציאל הנפיצות של השטח.
חצי שנה מאז המהומות שטלטלו את לוד בחודש מאי, הרוחות בעיר מסרבות לשכוך, החשדנות בין המגזרים מתגברת ואירועים של אלימות מינורית משמרים את הפחד ואת העוינות ההדדית.
כך, למשל, קרה בחודש יוני, זמן קצר אחרי המהומות. אבנים שהושלכו מתוך שטח בית הספר היסודי הערבי אלראזי אל שטח מעונות היום של הגרעין התורני נתפסו כאלימות מכוונת, ממניע לאומני, אף שייתכן שהיו רק תוצאה של התפרעות נקודתית, בידי ילד אחד או חבורת ילדים. בעקבות המקרה פרצו אנשים לא מזוהים לבית ספר אלראזי בלילה, עקרו מרבד דשא סינתטי, שנפרש שם בידי ועד ההורים של בית הספר, ותלו כרזה מאולתרת גדולה, עליה נכתב בעברית: "די לאלימות! שטח ציבורי, כאן לא זורקים אבנים!".
האירוע ההוא העלה את הרגישות סביב רצועת האדמה הקטנה הזו עוד יותר. בירור עם מנכ"ל החברה הכלכלית של העירייה על הסטטוס הרשמי של השטח העלה כי על פי תמ"ל 2019, תוכנית המתאר החדשה של האזור, רצועת האדמה הזו היא אכן שטח ציבורי, שעתיד לשמש מעבר חופשי רחב מאזור הבלוקים הצפוניים בשכונת רמת אשכול, אל עבר הגן הארכיאולוגי, שמוקם מדרום לבית הספר ולמכינה. אותו "גן ארכיאולוגי" הולך ונכבש באספלט ושבילי אופניים. על חלקו יוקמו בעתיד בית מלון, מרכז כנסים ומוזיאון למורשת התנאים. התכנון הזה מעלה כמה סימני שאלה בדבר הגישה למקום מצפון.
'מבצע גדר' ביום שישי
בסוף השבוע האחרון בחרה עיריית לוד להציב בחצר בית הספר אלראזי גדר חדשה, המפקיעה ומבודדת את חלקת החצר הסמוכה לפעוטונים של הגרעין התורני. בין התושבים קיימת מחלוקת בדבר המועד של ביצוע העבודות - תושבי השכונה הערבים מספרים שהן נעשו במוצאי השבת האחרונה, באישון לילה, כמו מבצע צבאי חשאי. חברים בגרעין התורני טוענים שהעבודות נעשו ביום שישי, לאור היום.
מסיבותיה, בחרה העירייה שלא לעדכן מראש במהלך הרגיש הזה את התושבים, את חברי המועצה הערביים, את מחזיק תיק החינוך הערבי, וגם לא את הנהלת בית הספר ונציגי ועד ההורים. הביקורת במגזר הערבי הפכה לזעם עצום, במיוחד לאור סדרת מהלכים של העירייה, המעלים חשש ליחס מפלה כלפי התושבים הערבים. באירוע אחד נודע כי סבסוד הצהרונים מטעם משרד התמ"ת, המועבר לתושבים דרך העירייה, מגיע רק לידי ההורים בפעוטונים היהודיים בשכונה. במקרה אחר נעשה שיפוץ של מבנה במכינה הקדם-צבאית, שבעבר שימש אולם הספורט של בית הספר אלראזי והופקע ממנו בשנת 2013. מאז נשאר בית הספר ללא מגרש ספורט מקורה. גם אז, מתעקשים התושבים הערבים בשכונה, המהלך נעשה כמחטף, בשיתוף פעולה של גורמים בעירייה עם הגרעין התורני.
לטענת דובר העירייה, מעולם לא היה בבית הספר אולם ספורט. לדברי מנכ"ל החברה הכלכלית של לוד, עו"ד בן מיוסט, "האולם לא היה בשימוש בית הספר אלראזי, ולאור היותו ישן וללא אישורי בטיחות הנדרשים, שנבעו מתקנות חדשות של מדינת ישראל, הופסקה פעילות הספורט בו והוא הוסב לבית מדרש". העניין הוא שהעובדה כי האולם המקורה משמש כאולם ספורט של המכינה ידועה ומוכרת. כך או כך, גם הקמת הגדר החדשה לא עולה בקנה אחד עם תוכנית המתאר לשביל, כי הוקמה רק בשטח הסמוך לפעוטונים, כלומר נועדה ליצור חיץ בין אוכלוסיות הילדים, ולא בחלק שמצפון למקאם מוחמד ג'סר.
עיריית לוד: בהתאם לסיכום
גם הפעם בחרה עיריית לוד שלא להשיב לשאלות שהופנו אליה בעניין הקמת הגדר החדשה וחוסר השקיפות כלפי התושבים סביב ביצוע העבודות. דובר העירייה מסר בתגובה רק כי "העבודה נעשתה ביום, בתיאום כל הגורמים, ובהתאם לסיכום קודם".
על הכותב:
יותם יעקבסון חוקר תרבות, מרצה, מורה דרך בישראל ומדריך באסיה, כותב ומצלם. יזם של פרויקט תיירות חברתית בלוד ומפעיל סיורים בעיר.