458 ימים אחרי טבח 7 באוקטובר, ובעיצומו של משא ומתן מורכב להשבת החטופים, משיקות היום (6 בינואר) "קרן קמים" ועמותת נט"ל את "קו קמים" - קו טלפון ייעודי לתמיכה בחטופים ששבו, באלה שישובו ובבני משפחותיהם.
הקו יעניק תמיכה למשפחות האזרחים והחיילים החטופים, למשפחות החללים שהוגדרו חטופים אחרי 7 באוקטובר, ולמשפחות החטופים שכבר חזרו מהשבי.
משפחות בהמתנה
מאות משפחות חיות כבר למעלה מ-450 יום בחוסר ודאות מוחלט. בין אם יקיריהן שבו, בין אם הם עדיין בשבי, ובין אם נפלו - כולן מתמודדות עם מציאות בלתי אפשרית. הקושי מחלחל לכל פינה בחיי המשפחה, משפיע על כל בן ובת משפחה, ומייצר שאלות שאין להן תשובות.
"אני לא יודעת איך עומר יהיה כשיחזור מהשבי", אומרת ניבה ונקרט, אמו של עומר בן ה-22, שנחטף ממסיבת הנובה. עומר, חולה קוליטיס, זקוק לטיפול תרופתי קבוע. על פי חוות דעת רפואית של פרופ' חיים שירין, מנהל מכון גסטרואנטרולוגי ומחלות כבד, היעדר הטיפול מעמיד אותו בסכנת חיים חמורה.
"אני לא יודעת איך לסייע לבת שלי, שהיא רק בת 14 וכבר צריכה להתמודד עם מציאות כל כך מעוותת בבית שלה", ממשיכה ונקרט. "העובדה שיש אנשים שאני יכולה להיעזר בהם כמו 'קרן קמים' ונט"ל, היא לא פחות מהצלת נפש".
"האתגרים שאיתם נתמודד אחרי שאלון יוחזר אלינו ואיתו החטופים כולם, הם רבים", אומרת עידית אהל, אמו של אלון אהל, מוזיקאי ופסנתרן בן 22 שנחטף אף הוא מהמסיבה ברעים. "ההתגייסות של החברים ב'קרן קמים' ועמותת נט"ל היא משמעותית. האוזן הקשבת של מי שבוודאות יהיו שם לצידנו גם ביום שלאחר שובם של כל החטופים, שרק יגיע במהרה".
"לא רק החטוף": המעגלים המתרחבים
דודי זלמנוביץ', ממקימי "קרן קמים", מסביר את החשיבות הקריטית של הקו החדש: "אנחנו רואים חשיבות גדולה מאוד בהקמת 'קמים 'על חזונה ומטרותיה ביחס לחטופים ומשפחותיהם, ובפרט ב'קו קמים' בשיתוף עמותת נט"ל. הדבר דרמטי גם בימים קריטיים ומורטי עצבים אלה, וגם בשגרה המלווה בהתמודדויות ואתגרים יומיומיים".
דודי זלמנוביץ': "צריך להבין שההתמודדות היא הרבה מעבר ל'רק' הבן או ההורה החטוף. מדובר בהתמודדות משפחתית רחבה הנוגעת למעגלים שניים ושלישיים: עם הסב שבור הלב, עם האחים שמתקשים לישון בלילה ולתפקד במהלך היום, עם בני הדודים שהתגייסו למאבק בשנה החולפת וזנחו את חייהם"
לדבריו, האתגרים שעומדים בפני המשפחות מורכבים ומרובים: "זה מתחיל בהתמודדות של כל בני המשפחה עם החוזרים מעזה, שאלות שעולות על מצבם כשיחזרו, על מה אפשר לדבר ואיפה הרגישות, ועד השאלה איך לתקשר לילדים הצעירים במשפחה את הנושא המורכב".
"צריך להבין", הוא מדגיש, "שההתמודדות היא הרבה מעבר ל'רק' הבן או ההורה החטוף. מדובר בהתמודדות משפחתית רחבה הנוגעת למעגלים שניים ושלישיים: עם הסב שבור הלב, עם האחים שמתקשים לישון בלילה ולתפקד במהלך היום, עם בני הדודים שהתגייסו למאבק בשנה החולפת וזנחו את חייהם. בתוך כל זה הם זקוקים לדבר עם מי שמבין אותם באמת ויכול לתת תשובות, כלים להתמודדות ועזרה נפשית מקצועית".
ברקע: 34 שמות ברשימה ההומניטרית
בימים אלה, כשברקע מתנהל משא ומתן על עסקה הומניטרית שתכלול את שחרורם של 34 חטופים, ההכרה בצורך בתמיכה מקצועית ארוכת טווח הופכת קריטית יותר מתמיד.
על פי דיווח ה-BBC מהבוקר, הרשימה כוללת 10 נשים, 11 מבוגרים בני 85-50, וחטופים המוגדרים "חולים". בין השמות ברשימה נמצאים גם אריאל וכפיר ביבס, שני ילדים צעירים שחמאס טען בעבר, ללא הוכחות, כי נהרגו.
רשת "א-שרק" הסעודית פרסמה את הרשימה המלאה, שכוללת ארבע קטגוריות: שבע נשים וילדים, חמש תצפיתניות ממוצב נחל עוז; 11 גברים בני 85-50; ו-11 חטופים נוספים, בהם הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו.
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי הרשימה הועברה במקור מישראל למתווכות כבר ביולי 2024, וכי עד כה לא התקבלה התייחסות מצד חמאס למצבם של החטופים המופיעים בה.
שיקום ארוך טווח
"קרן קמים", שהוקמה לפני מספר חודשים על ידי חלק ממייסדי מטה משפחות החטופים ומתנדבים מהמגזר העסקי והפילנתרופי, אימצה את המודל של הקרן האמריקנית VCF שהוקמה לשיקום נפגעי אסון התאומים. מטרתה להעניק תמיכה ושיקום ארוכי טווח - נפשי, תעסוקתי וכלכלי - לחטופים ולבני משפחותיהם, כולל בני משפחה ממעגל קרבה שני ושלישי.
"'קו קמים' הוא שיתוף פעולה אסטרטגי עם עמותת נט"ל, שלה ניסיון של למעלה מ-27 שנים בהפעלת קווי סיוע לתמיכה נפשית", מסביר עו"ד שי שוהם, מנכ"ל "קרן קמים". "הקו, שימומן בין השאר על ידי ארגון 'בני ברית', יספק מענה ישיר, ייעודי ואישי".
אפרת שפרוט, מנכ"לית נט"ל, מדגישה: "מפרוץ המלחמה עמותת נט"ל הייתה שם עבור אלפי מתמודדים עם טראומה – מתושבי העוטף, אנשי כוחות הביטחון, שורדי המסיבות, הורים ובני משפחה ועד לקהילות שלמות שנפגעו. הטיפול בחטופים ובני משפחותיהם הוא ממד נוסף ומשמעותי בעבודתנו. אנחנו מחויבים להעניק לכל אחד ואחת מהם תמיכה רגשית מקצועית, יציבה ומותאמת אישית לאורך זמן".
קו התמיכה נחנך היום במעמד חטופים ששבו, משפחות חטופים, נשיא הכבוד של "קמים" מר ראובן ריבלין, הנשיא ה-10 של ישראל, שגריר פנמה בישראל, מר עזרא כהן, מנהל המרכז העולמי של "בני ברית-ירושלים" (ע"ר) עו"ד אלן שניידר, מייסדי הקרן והנהלתה.
קו קמים יעניק מענה טלפוני טיפולי ותמיכתי ייחודי לשבים, לבני משפחותיהם ולמשפחות החטופים, על פי מודל ייעודי שפותח במיוחד עבורם. השירות יינתן על ידי אנשי טיפול מוסמכים שהוכשרו למשימה. המתקשרים יוכלו לקבל מענה רגשי קצר מועד או ליווי ארוך טווח, וכן מידע על מענים נוספים ותיווך לגורמי חוץ במידת הצורך.
- מספר הטלפון של קו "קמים": 073-2363316
- שעות פעילות: ימים א-ה, 17:00-9:00