בשיתוף עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון
יש מי שצמד המילים "משבר אקולוגי" הוא עבורם סינית מדוברת, אבל ישנם כאלו שהמשבר הזה מוביל אותם לפעולה. הם מבינים שמדובר בצו השעה וערים לנזקים שכבר ישנם - ולדאבון לב, יש המון.
נועם בן ארי בסך הכל בן 24, אך כבר הספיק לייסד פרויקט העונה לשם "מי שאוסף לא זורק". הפרויקט מעורר מודעות וחשיבות לשמירה על כדור הארץ עכשיו, ואולי בעיקר עבור הדורות הבאים.
נועם מספר שכל חייו חונך על מודעות לשמירה על איכות הסביבה ואהבה גדולה לטבע ולבעלי החיים. "כשהייתי ילד קטן וזרקתי שקית של חטיף מהחלון של הרכב, אבא שלי עצר את הרכב ודרש ממני להרים אותה. הוא לא רק אמר לי שאסור לזרוק, אלא גם הסביר לי מהן ההשלכות, שהשקית יכולה להגיע לבע"ח ולפגוע בהם, שלוקח לפסולת מאות שנים להתכלות. זו הייתה הפעם הראשונה והאחרונה שזרקתי פסולת".
הפרויקט "מי שאוסף לא זורק" נולד בזמן המגפה. נועם הסתובב במקום מגוריו כשלפתע נגלה בפניו מחזה איום. "הוואדי שעובר ביישוב שלנו היה מלוכלך ומזוהם בפסולת, עד כדי כך שהברווזים שהיו מגיעים אליו בעבר, לא חזרו לשם". האירוע הזה הוביל אותו לגבש אסטרטגיית פעולה, וכך, יחד עם ילדים מהיישוב, הם ניקו את האזור. ״אני גאה לומר שהוואדי נשאר ירוק ונקי, וזה מוכיח שמי שאוסף לא זורק", הוא אומר.
הפעולות הללו גרמו לו להבין את הפסיכולוגיה שמאחורי השלכת הפסולת, והמסקנה הייתה שהמפגש עם הפסולת שישנה בשטח, הוא הדרך הטובה ביותר למנוע את השלכתו מלכתחילה.
הפרויקט הגיע אל פתחו של ראש העיר יהוד, והעירייה החליטה להציב שלטים במקומות מרכזיים כדי להזמין עוד אנשים לקחת חלק, ויחד עם עשרות משפחות נרתמו לאסוף את כל הזבל שבעיר ואת זה שמחוץ לעיר. ההצלחה ביהוד גרמה לנועם להרחיב את הפרויקט למקומות נוספים ברחבי הארץ. "לקחתי כפרויקט לנקות לחלוטין את כל שטחו של יער בן שמן שהיה מטונף בהרי פסולת אינסופיים, כשהסוף לא היה נראה לעין", הוא מספר.
אל נועם הצטרפו מאות משפחות מאזורים שונים ויחד - הורים וילדים - בעבודה פיזית, מלאים באופטימיות ומצב רוח טוב ניקו שבת אחר שבת את כל יער בן שמן. מטיילים שהגיעו למקום השתאו לראות קבוצת אנשים גדולה שכל עיסוקה בהרמת פסולת, וכך, בספונטניות רבה, הצטרפו חלקם לעבודה.
בהתאם לעיקרון שמפגש עם פסולת יגרום שלא לזרוק אותה, רבים הצהירו שבזכות הפעילות הם לא ישאירו אחריהם פסולת ביער.
"במו ידינו אספנו מעל שלושה טונות של פסולת בכל שטחו של יער בן שמן וכך הצלנו את הסביבה, את בעלי חיים והכי חשוב, הטמענו מודעות שתישאר גם לדורות הבאים", מספר נועם.
"עמותת רוח טובה סייעה לנו בדרכנו, ועד היום ממשיכים להגיע מתנדבים דרכה, וכתוצאה מכך, כל ילד וילדה שהשתתפו בפרויקט לא יזרוק אחריו פסולת, ובתקווה גם יעביר את המסר הזה הלאה."
נועם החליט להקדיש את כל זמנו לטובת הפרויקט ולעזוב לתקופה הקרובה את עבודתו על מנת להתפנות באופן מלא להרחבת הפעילות בשטח ממש.
כשהשלים את המשימה ביער בן שמן, החליט להפיק יחד עם האמן הבינלאומי איתי זלאיט מיצג אומנותי ענק של כדור הארץ כשחומר הגלם הוא מהפסולת הרבה שנאספה ובעיקר פקקי בקבוק רבים, לאות תודה למאות הילדים שהשתתפו בפרויקט.
"המיצג ימחיש את הפעילות הגדולה והמשמעותית שעשינו ויהווה דוגמה והשראה לאזרחי המדינה, להשאיר בכל מקום שיגיעו אליו סביבה נקייה ובריאה. בין השאר, הוא גם יהפוך למוקד עלייה לרגל לבתי ספר, מכינות, עמותות ותנועות נוער כחלק מפרויקטים שיתבצעו עם כולם״.
נועם מאמין שהמיצג הזה יעלה את המודעות לנושא ולשלל נגזרותיו: פגיעה בבריאות, פליטת רעלים לאדמה ולאוויר שאנו נושמים, התחממות כדור הארץ ועוד ועוד: "החזון שלי הוא להגיע לכמה שיותר בתי ספר בארץ ולהטמיע דרך החינוך את המודעות".
מימון המיצג מתבצע באמצעות גיוס המונים וכל תרומה תזכה את בעליה בסיוע של שמירת כדור הארץ והטמעת המורשת של שמירה על עולם נקי ובריא.
למעוניינים לקחת חלק ולתרום למיצג שכולו עשוי מפסולת שנאספה על ידי משפחות ביער בן שמן לטובת העברת המסר החשוב של שמירה על כדור הארץ, אתם מוזמנים להיכנס ללינק הבא ולקחת חלק.
שינויים גדולים מתחילים מרעיונות טובים ואנשים שמאמינים שהם יכולים לשנות. המיזם המקומי שנחל הצלחה וסחף אחריו עשרות משפחות ומאות משתתפים משנה תודעה בשטח, ועכשיו גם ברשתות החברתיות. החלום של נועם הוא להגיע לכמה שיותר אנשים יפעלו יחד איתו או באופן עצמאי כדי לשמור על הסביבה שלנו. בינתיים נדמה שהוא מצליח, ואם כדור הארץ יכול היה לחבק אותו, זה כנראה מה שהוא היה עושה.
יום מעשים טובים חוזר ב-29 במרס, עם כל הדרכים לעשות טוב וגם השנה יתקיים בסימן FAMING# ממשיכים להאיר את הטוב, כשהמטרה היא לשמש "קונטרה" לתופעת השיימינג שהפכה שכיחה ברשתות החברתיות. היכנסו לאתר יום מעשים טובים, הצטרפו לאתגר ה-FAMING# תנו במה לסיפורים טובים ויחד נמשיך לשנות את השיח. הפרויקט מנוהל ע"י עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון המציעה התנדבות בהתאמה אישית כל השנה
בשיתוף עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון