בשיתוף האיחוד האירופי הבחירות לפרלמנט האירופי, שהתקיימו ביוני 2024, הביאו את האיחוד האירופי לתקופה חדשה של מנהיגות: לרוב עמדות המפתח באיחוד האירופי נבחרו נשים. מנהיגת הרשות הנבחרת - הפרלמנט, מנהיגת הרשות המבצעת - הנציבות האירופית, וגם “שרת החוץ” - הנציבה העליונה לענייני חוץ וביטחון. שורת נשים שמובילות את מדיניות האיחוד האירופי בתקופה כה רגישה, כשממערב דונלד טראמפ נבחר בארצות הברית וממזרח שולט פוטין ברוסיה.
האיחוד האירופי הוא המקום בו מתקבלות החלטות קריטיות עבור אוכלוסיית העולם כולו, וגם עבורנו, הישראלים. האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של מדינת ישראל, וקשריו עם המדינה משפיעים באופן משמעותי על תחומים רבים, מחיי היום יום של הישראלים ועד נושאים אסטרטגיים מהותיים. בעקבות מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, כל מנהיגי ומנהיגות האיחוד האירופי, בלי יוצא מן הכלל, הביעו סולידריות עם ישראל וגינו בחריפות את פעולות ארגון הטרור חמאס. בתקופה כה מורכבת, ישנה חשיבות רבה לזהות האנשים שנבחרים להנהגת האיחוד ולעמדותיהם בנושאים המרכזיים שעל סדר היום הבינלאומי. זה הזמן להכיר את הנהגת האיחוד, ובראשה הנשים –שייתנו מענה למשברים הגאופוליטיים באירופה ובמזרח התיכון, משבר האקלים העולמי, מהפכת הבינה המלאכותית והכלכלה הגלובלית הסוערת.

הנשיאה שנלחמת באנטישמיות: רוברטה מצולה (Roberta Metsola)

ילידת 1979 ממלטה, רוברטה מצולה היא נשיאת הפרלמנט האירופי מאז 2022. היא הפוליטיקאית הראשונה ממדינתה בתפקיד זה והאישה הצעירה ביותר שנבחרה להנהיג את המוסד. מצולה היא חברה במפלגת העם האירופי (EPP) ותומכת נלהבת בזכויות אדם, שלטון החוק ודמוקרטיה. לאחר ה-7 באוקטובר, הביעה תמיכה חד-משמעית בזכותה של ישראל להגן על עצמה, ואף הגיעה לביקור סולידריות בישראל.
ביולי 2024 נבחרה מצולה לכהונה שניה ברוב של 562 קולות, מספר הקולות הגבוה אי פעם שקיבל מתמודד כלשהו לתפקיד נשיאות הפרלמנט האירופי.
מיד לאחר אירועי ה-7 באוקטובר, התבטאה נשיאת הפרלמנט האירופי ב-X (לשעבר טוויטר), נגד המתקפה. "אני מזועזעת מההתקפות על ישראל. אנו מגנים את הטרור והאלימות נגד חפים מפשע", כתבה. "המחשבות שלי עם כל אלו שתחת אש, צוותי החירום ואלו המתגוננים מפני ההתקפות האכזריות הללו. הטרור לעולם לא ינצח".
לאחר המתקפה הגיעה רוברטה מצולה, יחד עם אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית - לביקור סולידריות. הן סיירו יחד בקיבוץ כפר עזה בליווי יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה, ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף רסאן עליאן, לאחר מכן הגיעו השתיים לגוש דן, שם הוכנסו למרחב מוגן בזמן אזעקות. לסיום הניחו זר באנדרטת חללי הטרור בתל אביב.
6 צפייה בגלריה
ביקור הסולידירות המשותף של מטסולה ופון דר ליאן בכפר עזה באוקטובר 23
ביקור הסולידירות המשותף של מטסולה ופון דר ליאן בכפר עזה באוקטובר 23
ביקור הסולידירות המשותף של מצולה ו-פון דר ליין בישראל אחרי ה-7 באוקטובר
(תומר אפלבאום, האיחוד האירופי)
הנשיאה הובילה גם דקת דומיה בפרלמנט לזכר הנרצחים בשבת השחורה, במחווה יוצאת דופן במלאת שנה לטבח. בנוסף, כיבדה את משפחות החטופים שהגיעו לפרלמנט במחיאות כפיים ארוכות. "אין דבר שיכול להצדיק את הרצח ההמוני, האונס, החטיפות והעינויים שהתרחשו לפני שנה", אמרה באותו מעמד. "אנשים נרצחו בקיבוצים, צעירים בפסטיבל מוזיקה עברו התעללות ונרצחו ונחטפו בזמן שרקדו, חטופים כולל ילדים וניצולי שואה נתלשו מביתם. שנה אחרי, רק מעטים מהחטופים חזרו לאהובים שלהם".
עוד לפני אירועי ה-7 באוקטובר הביעה מצולה תמיכה בישראל. ב-2022 קיבלה אות כבוד מטעם איגוד הארגונים של יהודי אירופה (EJA), בשל "פעילות יוצאת דופן" למען הקהילות היהודיות ביבשת. נשיאת הפרלמנט האירופי, שדיברה במהלך הטקס, הודתה כי "אנחנו לא עושים מספיק כדי להילחם באנטישמיות". היא קראה לשמר את אורחות החיים של היהודים באירופה - כמו למשל שחיטה כשרה – והוסיפה, כי היא "מזועזעת לראות כיצד בתי כנסת באירופה מאובטחים כמו מבצר".
בנוסף, ביקרה מצולה גם במחנה ההשמדה אושוויץ. "זו חובתי ואחריותי להגן על יהודי אירופה מפני אנטישמיות", אמרה שם. "עלינו להילחם בתעמולה האנטישמית שמשתוללת במדינות אירופה. על מנת לנצח במשימה, אנו זקוקים ליותר מרק אסטרטגיה – אלא לנקיטת יוזמה ופעולה. לא נשכח ולא ניתן לזה לקרות שוב".

6 צפייה בגלריה
רוברטה מצולה- נשיאת הפרלמנט האירופי מאז 2022
רוברטה מצולה- נשיאת הפרלמנט האירופי מאז 2022
רוברטה מצולה, נשיאת הפרלמנט האירופי מאז 2022
(לאויס מילאן)

האישה החזקה בעולם: אורסולה פון דר ליין (Ursula von der Leyen)

אורסולה פון דר ליין נולדה ב-1958 בבריסל ומכהנת כנשיאת הנציבות האירופית מאז 2019. היא רופאה במקצועה ובעברה כיהנה בשורת תפקידים בכירים בממשלות גרמניה תחת הקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל. בדצמבר 2013 מונתה לתפקיד שרת ההגנה של גרמניה – והיתה לאישה הראשונה שכיהנה בתפקיד זה.
פון דר ליין עומדת בראש מפלגת העם האירופית המרכז-ימנית, ה-EEP. ב-18 ביולי 2024 נבחרה מחדש לתפקיד נשיאת הנציבות האירופית על ידי הפרלמנט האירופי ברוב מוחלט של 401 חברי הפרלמנט האירופי מתוך 720. היא האישה הראשונה בתפקיד זה, ותכהן כעת חמש שנים נוספות. עם רקע ברפואה ופוליטיקה, היא הובילה יוזמות מרכזיות כמו "הגרין דיל האירופי" ותוכנית ההתאוששות ממשבר הקורונה. ב-2022 ו-2023 נבחרה אורסולה פון דר ליין נבחרה לאישה החזקה בעולם על ידי מגזין "פורבס".
6 צפייה בגלריה
מטסולה ופון דר ליאן ביחד בטקס אשור הנציבים החדשים
מטסולה ופון דר ליאן ביחד בטקס אשור הנציבים החדשים
מצולה ופון דר ליין בטקס אשור הנציבים החדשים
(אלאין רולנד, האיחוד האירופי)
"במהלך חמשת השנים הבאות, מה שיהיה בעל חשיבות קריטית מוחלטת הוא אחדות", אמרה פון דר ליין לאחרונה בטקס ההשבעה לכהונתה השניה. "יש מלחמה שמתחוללת בגבולותינו, וקצב השינוי מהיר מאי פעם. דבר אחד ברור: השגשוג והביטחון של אירופה הם בראש ובראשונה אחריות שלנו".
לאחר מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, הביעה תמיכה מלאה בזכותה של ישראל להגן על אזרחיה וגינתה בחריפות את פעולות הטרור של חמאס. בנוסף, קראה להפסקת אש בעזה וגינתה שוב את פעולות ארגון הטרור חמאס. בדבריה כתבה: "העולם התעורר לתמונות המזעזעות של ברבריות בלתי ניתנת לתיאור, סצנות שיישארו עמנו לנצח. אין הצדקה לפעולות הטרור של חמאס. אני מגנה שוב, ובצורה הקשה ביותר, את המתקפה הברברית הזו. הם הובילו לסבל עצום לא רק לאזרחי ישראל, אלא גם על פלסטינים חפים מפשע. ביום השנה הטראגי הזה, אני רוצה לכבד את זכר הקורבנות. האיחוד האירופי עומד לצד כל האנשים התמימים שחייהם נופצו לחלוטין מאז אותו יום גורלי".

6 צפייה בגלריה
 אורסולה פון דר ליין - נשיאת הנציבות האירופית מאז 2019 והאישה הראשונה בתפקיד זה
 אורסולה פון דר ליין - נשיאת הנציבות האירופית מאז 2019 והאישה הראשונה בתפקיד זה
אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית מאז 2019 והאישה הראשונה בתפקיד זה
(ג'ניפר ג'אקומרט, האיחוד האירופי)


מתנגדת אמיצה לרוסיה: קאיה קאלאס (Kaja Kallas)

קאיה קאלאס, ילידת 1977, כיהנה כראש ממשלת אסטוניה מ-2021 ועד 2024. כיום היא משמשת כנציגה העליונה של האיחוד האירופי לענייני חוץ ומדיניות ביטחון, מעין "שרת חוץ" של האיחוד האירופי. קאלאס ידועה בעמדותיה הנחרצות נגד המדיניות של רוסיה ובתמיכתה בזכויות אדם. בהיותה בת 41 בלבד, ניצחה עם "מפלגת הרפורמה" הליברלית בהנהגתה את מפלגת המרכז-שמאל שהחזיקה בשלטון באסטוניה.
קאלאס היא האישה הראשונה שנבחרה לראשות הממשלה באסטוניה, וגם האישה הראשונה ממזרח אירופה והאסטונית הראשונה באחד מתפקידי הצמרת באיחוד.
אביה היה ראש הממשלה בטאלין ונציב באיחוד האירופי. בסוף שנות השמונים הוא הביא את קאלאס, אז בת 11, לחומת ברלין, ואמר לילדה הצעירה: "תנשמי עמוק, זה אוויר החירות שמגיע מהצד המערבי".
הבחירה דווקא בראש ממשלת אסטוניה לשעבר ל"שרת החוץ" של האיחוד האירופי היא בחירה ראויה לציון. אסטוניה היא מדינה בלטית, מזרח אירופית, הגובלת ברוסיה. קאלאס ידועה בעמדותיה הנחרצות מול רוסיה ובתמיכתה חסרת הפשרות באוקראינה. ביומה הראשון בתפקיד, ב-1 בדצמבר 2024, ביקרה "שרת החוץ" של האיחוד האירופי בקייב והביעה קו נחרץ נגד מדיניות רוסיה ומלחמתה באוקראינה.
לאחר ה-7 באוקטובר, בתפקידה כראש ממשלת אסטוניה, קאלאס הדגישה את הצורך במניעת הסלמה ותמכה בזכותה של ישראל להגן על אזרחיה. לצד זאת, דיברה בעבר רבות על הנושא ההומניטרי בעזה. היא תומכת בפתרון שתי המדינות, שחרורם המיידי של כל החטופים בשבי החמאס והפסקת אש בין הצדדים.

6 צפייה בגלריה
קאיה קאלאס  - הנציגה העליונה של האיחוד האירופי לענייני חוץ ומדיניות ביטחון
קאיה קאלאס  - הנציגה העליונה של האיחוד האירופי לענייני חוץ ומדיניות ביטחון
קאיה קאלאס, הנציגה העליונה של האיחוד האירופי לענייני חוץ ומדיניות ביטחון
(ג'ניפר ג'אקומרט, האיחוד האירופי)

מנהיגת האיחוד אצלנו בשכונה: דוברבקה שואיצ'ה (Dubravka Šuica)

דוברבקה שואיצ'ה, ילידת 1957 בקרואטיה, כיהנה כראש עיריית דוברובניק בין השנים 2001-2009 וכחברת פרלמנט קרואטית. במהלך העשור האחרון כיהנה בשורה של תפקידים בפרלמנט האירופי, כמו גם כנציבה האירופית לדמוקרטיה ודמוגרפיה. כיום היא משמשת כנציבה לאגן הים התיכון, האחראית לפיתוח מדיניות כוללת וקשרים עם מדינות אגן הים התיכון והשכנות הדרומיות של אירופה.
במסגרת התפקיד האזורי שלה, דוברבקה שואיצ'ה תפעל לגיבוש שותפויות עם מדינות הים התיכון בתחומי השקעות, ביטחון, אנרגיה, תחבורה והגירה, ותשתף פעולה במאבק בפשיעה מאורגנת ובטרור. בנוסף, היא תקדם יוזמות לשיפור שיתוף הפעולה הטכנולוגי והמסחרי באזור.
ב-12 באוקטובר 2023, ימים ספורים לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר, התייצבה שואיצ'ה במחנה הריכוז יאסנובאץ שבקרואטיה, בו נרצחו לפי ההערכות כ-25 אלף יהודים במהלך השואה. במהלך ביקורה במחנה, היא חלקה כבוד לנרצחים היהודים, הן בשואה והן במתקפת החמאס, וקראה למאבק באנטישמיות.
6 צפייה בגלריה
דוברבקה שואיצ'ה - סגנית נשיאת הנציבות האירופית
דוברבקה שואיצ'ה - סגנית נשיאת הנציבות האירופית
דוברבקה שואיצ'ה, הנציבה לאגן הים התיכון
(ולטינה זלר, האיחוד האירופי)
פורסם לראשונה: 16:14, 01.01.25