היום (יום ד') נחקק פרק חדש בתולדות גבעת התחמושת: באתר המורשת הלאומי נחנך קיר מיוחד המנציח את שמותיהם של שבעת המייסדים - נתן שנור, מירה פרנקל, עודד מיודובסקי, אברהם כהנא, נוריאל בנימיני, יצחק ושושנה פניגר ומשה מגריל.
בטקס המרגש השתתפו נוריאל בנימיני, אחרון המייסדים, לצד בני משפחותיהם של המייסדים שאינם עוד בחיים, ומשפחות שכולות נוספות.
מלחמה אחרי המלחמה
מעטים יודעים שעל הגבעה החשופה בצפון ירושלים, בה התחולל קרב עקוב מדם שנמשך שעתיים וחצי ובו נפלו 36 לוחמים, תוכננה לקום שכונת מגורים חדשה - בדומה לזו שנבנתה בגבעת המבתר הסמוכה.
הטרקטורים כבר עמדו מוכנים, והתוכניות האדריכליות אושרו. אולם אז הגיע יצחק פניגר, שאיבד את בנו עופר - החלל האחרון בקרב - והתייצב מול הכלים הכבדים. "רק על גופתי תבנו כאן", הכריז בנחישות.
"היה זה בתקופת שברון נפשי בשכול שלי", סיפר פניגר בנאום היסטורי ב-1978. "כשנודע לי על התוכנית, ארגנתי כמה הורים שכולים. נכנסתי לשיחה בארבע עיניים עם ראש הממשלה דאז, לוי אשכול, והודעתי לו חד-משמעית - רק על גופותינו יעברו הבולדוזרים. לא ניתן להרוס את הגבעה הזאת".
המאבק הנחוש הוביל לניצחון חסר תקדים: "בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל", הדגיש פניגר, "לא המדינה, לא משרד הביטחון, לא העירייה ולא צה"ל - אלא ההורים השכולים יזמו ופעלו להקמת היכל ומשכן לציון שחרור ירושלים".
וכך, במקום שכונת מגורים, הוקם ב-1968 אתר הנצחה שהפך לאחד המונומנטים החשובים בתולדות ישראל. מאז ביקרו בו מיליוני אנשים, שנחשפו לסיפורי הגבורה של הלוחמים שהביאו לניצחון ולאיחוד ירושלים.
שיעור בהיסטוריה לדורות הבאים
"למרות כל הקשיים והמאבק", משתף היום נוריאל בנימיני, שאיבד את אחיו יצחק בקרב, "הוקם כאן אתר לתפארת. העובדה שגבעת התחמושת הפכה לחלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית מספקת לי נחמה כלשהי - נחמה שיקירינו, עליהם אנו כואבים עד היום, מונצחים ושמורשתם ממשיכה להדהד".
"פועל מעשיהם של המייסדים", מסכם כתרי מעוז, מנכ"ל האתר, "הביא להכרה במורשת מלחמת ששת הימים כנדבך מרכזי בתקומת המדינה. זהו מקום שלאורו ימשיכו להתחנך הדורות הבאים".