מהדורה מיוחדת של גלויות דואר באווירה נוסטלגית ועם מסר מעודד לימי המלחמה הושקה השבוע בידי השירות הבולאי בדואר ישראל. גלויות אלה יועברו ללוחמים בכל החזיתות, לאפשר להם לשלוח מסר אישי כתוב.
היוזמה נולדה בעקבות פנייה של מפקד המשרת באזור החרמון אל שלומית ברזאני, ראש מטה חטיבת הדואר בדואר ישראל, האחראית גם על השירות הבולאי. הקצין שאל אם ניתן עדיין להשיג גלויות דואר "כמו פעם". ברזאני, בעצמה אמא של רס"ן ודודה של עשרה לוחמים מגויסים, החליטה לרתום את הנהלת הדואר ולהרים את הכפפה. על הפרק: הפקה של גלויות דואר במהדורה מיוחדת, שתוקדש לנסיבות המלחמה. "היה ברור לנו שהמסר העיצובי צריך להיות מחזק, ויתמקד בשתי המילים שכבר לסמל המלחמה – ביחד ננצח", מספרת ברזאני.
העיצוב הופקד בידי נורית ברוך מסטודיו קוקיה. בתוך ימים בודדים עוצבו והודפסו 20 אלף גלויות ראשונות, מבוילות ומוכנות למשלוח, שיסופקו ליחידות הצבאיות ולחיילים שיהיו מעוניינים בכך. "ההפצה ליחידות מתבצעת בסיוע האגודה למען החייל, או בתיאום ישיר מול השירות הבולאי. קיבלנו כבר מאות פניות, ובימים הקרובים נפיק עוד עשרות אלפי גלויות בעיצובים נוספים".
הגלויות מודפסות עם בול, ומוכנות למשלוח לכל כתובת בישראל - ללא עלות. "המטרה המרכזית שעמדה לנגד עינינו, הייתה לחבר בין החיילים לבין משפחות בצורה הכי אישית. הממד הנוסטלגי של משלוח גלויה עם דרישת שלום בכתב יד, כמו פעם רק מוסיף להתרגשות".
ברזאני מספרת שבימים הקרובים תוצב תיבת גלויות שחיילים יוכלו לקחת באופן חופשי. יחידות, חיילות וחיילים שמעוניינים לקבל את הגלויות ליחידתם, מוזמנים ליצור קשר עם השירות הבולאי במייל.
גלויות דואר, שנשלחו מהחיילים בחזית ונשאו חותמות של הצנזורה והדואר הצבאי, היו מהסממנים הדומיננטיים של מלחמות ישראל לאורך עשרות שנים. כך גם הגלויות המושקעות, שצוירו בידי ילדים ותלמידי בתי הספר אל הלוחמים ואל אנשי המילואים, וגלויות התמיכה והגעגועים שנשלחו מהמשפחות בבית. הגלויה נחשבה דבר דואר פופולרי ונפוץ בשנות השישים והשבעים בדיוק כשם שהודעת טקסט או וואטסאפ נחשבות היום לרכיב התקשורת הבסיסי ביותר. בעשורים האחרונים אמנם יש עדיין גלויות, אבל השימוש בהן הוא כמעט אפסי, והן נחשבות מעין פריט לאספנים.
פוסט-טראק - חפ"ק דואר בים המלח
חברת דואר ישראל מוגדרת בידי המדינה 'מפעל חיוני', שמספק שירותים באופן מלא גם בתקופות של חירום. מתחילת המלחמה הדואר לוקח חלק פעיל בהתגייסות למען המפונים והחיילים, בהובלה של תרומות וחבילות לבסיסים ולמרכזים שאליהם פונו תושבי העוטף, ואפילו בהצבה של סניף נייד, Post Truck, באזור המלונות בים המלח, לטובת הטיפול במשלוחי הדואר שיועדו במקור ליישובי העוטף - וניתובם אל התושבים המפונים במרכזים הזמניים.