מחלקת השיקום בבית החולים שיבא זכתה השבוע לביקור מיוחד. חברי להקת "ניצן-בנד", המורכבת מאנשים עם לקויות למידה מורכבות, אוטיזם ותסמונות גנטיות, העניקו לחיילים המאושפזים מופע מרגש שחיבר בין צלילים לכוח רצון.
הלהקה, שהוקמה במסגרת מכון "ניצן-אונים" לפני שבעה חודשים בלבד על רקע המלחמה, כבר הספיקה לכבוש לבבות בכנס משרד הרווחה. שבעת חבריה, כולם בעלי כישורים מוזיקליים, מצאו בה לא רק במה לביטוי אמנותי אלא גם דרך לתרום לקהילה.
מורשת משפחתית של מוזיקה
"המוזיקה תמיד הייתה חלק מהחיים שלי", משתף אסף רוה (24), אחד משני הסולנים בלהקה. "הסבים שלי, אילקה ואביבה רוה ז"ל, היו מוזיקאים שהופיעו בארץ בשנותיה הראשונות. אני ממשיך את דרכם".
אסף, שעבר תהליך שיקומי במסגרת "ניצן אונים", עובד כיום בסופר-פארם ונמצא בזוגיות עם חברת להקה. "כשאני מופיע, אומרים שאני מזכיר את אריק איינשטיין בתנועות הגוף שלי", הוא מספר בחיוך.
סער כהן (32), הסולן השני, מביא איתו ניסיון של תשע שנות לימודי תיפוף. "מוזיקה היא הדבר הכי שמח ומשוגע שיש, גם אם לפעמים קשה", הוא אומר. "כשאני מופיע, אני מרגיש שאני חי את הבמה. אני סוחף את הקהל וזה משהו שלא ידעתי שהוא אפשרי לפני שהצטרפתי ללהקה".
הרפרטואר של הלהקה מגוון ומרגש, וכולל עיבודים מיוחדים כמו שילוב בין "Let It Be" של הביטלס ל"לו יהי" של נעמי שמר, לצד קלאסיקות ישראליות כמו "עוף גוזל" ו"רסיסים".
"זכות עצומה"
ההופעה במחלקת השיקום תוכננה בקפידה, עם דגש על שירים המתאימים לרוח התקופה ולמצבם של החיילים הפצועים. "להופיע בפני חיילים שעברו שנה קשה כל כך זו זכות עצומה", אומר סער. "זו גם הדרך שלנו להודות להם על מה שעשו עבור כולנו".
הפסיכולוגית רחל רגב, מנהלת מכון "ניצן אונים", מסבירה כי הלהקה היא חלק מתפיסה רחבה יותר: "היכולת לתרום לחיילים שנפצעו בהגנה על כולנו, נותנת תחושת סיפוק אדירה. כפסיכולוגית שיקומית, אני מאמינה ביכולת ובחשיבות של אנשים שמקבלים עזרה - גם לתת תמיכה ועזרה לאחרים".
"ניצן אונים", היא מסגרת ייחודית המשלבת דיור בקהילה עם הכשרה בכישורים תעסוקתיים וכישורי חיים, ומספקת תמיכה, שיקום וליווי לבוגרים עם לקויות למידה, קשיי קשב, הסתגלות ותפקוד, וכן לאנשים על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה.
"עושה רושם שהחיילים נהנו מההופעה", מסכם אסף, "ואני מקווה מאוד שיזמינו אותנו לעוד אירועים בעתיד".