האקדמיה ללשון העברית השלימה מהלך פורץ דרך: יצירת 20 סימנים חדשים בשפת הסימנים הישראלית בתחומי ההיסטוריה והארכיאולוגיה. המהלך יאפשר למגדל דוד בירושלים, להיות המוזיאון הראשון בישראל המציע סיורים מונגשים מלאים לקהילת החירשים וכבדי השמיעה באמצעות יישומון ייעודי.
"זהו צעד היסטורי בהנגשת המורשת התרבותית שלנו", אומרת אילת ליבר, מנכ"לית ואוצרת ראשית של מגדל דוד. "המוזיאון שלנו הוא הראשון בישראל שמציע סיורים בשפת הסימנים הישראלית והבינלאומית. האתגר היה כפול - מצד אחד להנגיש מבנה היסטורי עתיק כמו המצודה, ומצד שני לשמור על האיזון העדין בין שימור המורשת להתחדשות".
במסגרת המיזם פותחו סימנים חדשים למגוון מושגים היסטוריים: החל מתקופות משמעותיות כמו הַתְּקוּפָה הַצַּלְבָנִית, הַמַּמְלוּכִית וְהַבִּיזַנְטִית, דרך מושגי יסוד כמו מוֹנוֹתֵאִיזְם, הֶלֶנִיזְם וּבְרוֹנְזָה, ועד למונחים גיאוגרפיים והיסטוריים כמו מֵידְבָא, חֲצִי הָאִי הָאִיבֵּרִי וּכְנַעַן. כמו כן נוספו סימנים חדשים למונחים הקשורים לדתות ותרבויות שונות, ובהם: צַלְיָן, הַכְּנֵסִיָּה הָאַנְגְּלִיקָנִית, אִמַאם, פְרַנְצִיסְקָנִי, חַשְׁמוֹנָאִים וְעוֹתְמָאנִים.
פער משמעותי
המיזם החל בעקבות פנייה של אנשי המוזיאון וח"כ לשעבר שירלי פינטו, שזיהו פער משמעותי בשפת הסימנים בכל הנוגע להיסטוריה של ירושלים.
הוועדה שהוקמה, בראשות מאור בן-זאב, פעלה על פי חמישה עקרונות מנחים: התחשבות ברגישויות דתיות ותרבותיות, יצירת סימנים ייחודיים לישראל, הימנעות מתלות בסימנים בינלאומיים קיימים, התאמה למאפיינים חזותיים של שפת הסימנים, וקלות הבנה וזכירה. "אתגר מיוחד היה ליצור סימנים שישתלבו בקלות במבני משפט שונים", מסביר בן-זאב, "כי בסופו של דבר, אלה צריכים להיות כלים שימושיים לתקשורת יומיומית".
יהונתן שיוביץ, ראש מדור שפת סימנים באקדמיה וחבר הוועדה, מספר על תהליך היצירה: "אחת הדרכים ליצירת סימנים חדשים היא שאילת סימנים משפות סימנים אחרות. למשל, בשפת הסימנים הישראלית היה סימן לאִמַאם שלא תמיד התפרש נכון, ולכן חיפשנו ומצאנו סימן מתאים יותר בשפות סימנים אחרות".
הסימנים החדשים עברו בחינה מדוקדקת מזווית ארכיאולוגית והיסטורית על ידי נציגי המוזיאון, ונשלחו להערכה חיצונית של קבוצת מורים לשפת הסימנים.
דורית לרר, מנכ"לית האקדמיה ללשון העברית, מדגישה כי "זוהי רק הסנונית הראשונה בפעילות המינוח של המדור הצעיר לשפת הסימנים הישראלית באקדמיה".
השקת המיזם תתקיים בכנס בינלאומי במוזיאון מגדל דוד ב-3 בדצמבר 2024 (היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות). הכנס יעסוק בנגישות באתרי מורשת וערים היסטוריות, ויהווה במה למומחים ולפעילים חברתיים מרחבי העולם לדון בפתרונות ושיתופי פעולה בנושא נגישות סביבתית ומורשתית.