נשים עם מוגבלות חשופות במיוחד לאירועי חיים טראומטיים ופגיעות מאוד ליחסי ניצול. ככל אדם אחר, גם הן כמהות לקשר זוגי, לאינטימיות ולאהבה. אולם בניגוד לנשים אחרות, יש להן פחות הזדמנויות ליזום ולבסס קשרים כאלו, וגם הכלים העומדים לרשותן בתהליכי ההיכרות מוגבלים.
המשמעות היא שיש להן רצון עז להיות בזוגיות, לצד יכולת פחותה לזהות סימני אזהרה ומצבי סיכון. רקע של קשיים חברתיים מתמשכים, ולפעמים אף חשיפה לבריונות, דחייה וטראומות, מגבירים גם הם את הסיכון להתפתחות יחסים לא בריאים.
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה נשים מוכות
אילוסטרציה נשים מוכות
במקרים רבים הן לא מזהות שמדובר בקשר פתולוגי
(צילום: אלכס קולומויסקי)
לצערנו, המציאות הזו מובילה לעיתים קרובות לכניסה לקשרים מנצלים, בהם נשים עם מוגבלות חשופות לאלימות רגשית, מילולית ופיזית. לעיתים אין להן בכלל יכולת לזהות שמדובר בקשר פתולוגי, בשל התלות הגבוהה בבן הזוג והיעדר מערכות תמיכה מספקות. גם המשאבים העומדים לרשותן כשהן יוצאות מקשר אלים מצומצמים, אם בשל מאפייני המוגבלות ואם בשל הבידוד והקושי החברתי.
במערך הטיפול של עמותת שק"ל אנו עדים לכך מדי יום: נשים שנפלו קורבן להבטחות שווא לעתיד משותף מדמויות סמכות שניצלו את תמימותן, מצאו עצמן בקשרים של שליטה, איומים ופחד, והתקשו לבקש עזרה בשל תלות ובידוד. לעיתים קרובות, הן אפילו לא מזהות שהן נמצאות בקשר פוגעני.

ניצול התמימות

לאחרונה, טיפלנו באישה צעירה עם מוגבלות שכלית שנוצלה על ידי גבר מבוגר שהכירה ברשת. הוא הבטיח נישואים, יצר קשר חשאי, בודד אותה מסביבתה וכשהיא נעשתה תלויה בו, שכנע אותה לבוא לגור עמו - כשבפועל, היה נועל אותה בדירה שעות ארוכות ועוזב מבלי שתוכל ליצור קשר עם אף אדם. כשנחשף שהוא נשוי, היא עדיין התקשתה להבין את עומק הניצול.
במקרה אחר, אישה עם אוטיזם שעברה חיים מורכבים ורוויים בבריונות ובדחייה, מצאה את עצמה בנישואים אלימים. לבני הזוג נולדו שלושה ילדים משותפים, לפני שמסכת האלימות שאותה אישה עברה בביתה נחשפה. בעזרת הרווחה היא הצליחה לברוח למקלט עם ילדיה. לאחר תקופת השיקום במקלט הופנתה אלינו לטיפול, כשהיא מתחילה לבסס את צעדיה הראשונים בחיים החדשים שלאחר הגירושין.
בטיפול היא החלה לעבד בהדרגה את הטראומה שעברה בנישואיה, למדה להבין את הגורמים שהובילו אותה לקשר הזה מלכתחילה ושהקשו עליה לצאת ממנו. בתהליך הטיפולי היא פיתחה כלים טובים יותר לזיהוי מצבי סיכון, שיפרה הן את הביטחון שלה בעצמה, והן את היכולת לבקש עזרה כשצריך.
טיפלנו באישה צעירה עם מוגבלות שכלית שנוצלה על ידי גבר מבוגר שהכירה ברשת. הוא הבטיח נישואים, יצר קשר חשאי, בודד אותה מסביבתה וכשהיא נעשתה תלויה בו, שכנע אותה לבוא לגור עמו - כשבפועל, היה נועל אותה בדירה שעות ארוכות ועוזב מבלי שתוכל ליצור קשר עם אף אדם. כשנחשף שהוא נשוי, היא עדיין התקשתה להבין את עומק הניצול
לא פשוט עבור אישה שחלמה על זוגיות, שלעיתים נראתה כחלום רחוק, לעבור תהליך של פרידה. לפעמים הפחד להיות לבד הוא כה גדול, שהוא משתק את היכולת לעשות תהליך של שינוי גם בתוך מציאות של סבל וכאב. המשמעות היא שנשים אלו נמצאות בסיכון גבוה, וזקוקות לתמיכה מערכתית רחבה כדי לזכות בהזדמנות לממש את זכותן לקשר מיטיב.
תהליכי ליווי והדרכה בשלבי החיפוש והכניסה לקשר, עבודה על מיומנויות חברתיות הנמצאות בבסיס לזוגיות, וחיזוק האוטונומיה והערך העצמי, יכולים לסייע לכוון את תהליכי הבחירה וההתפתחות של קשרים זוגיים. במצב של פרידה, הטיפול המותאם בנשים עם מוגבלות שורדות אלימות, בשיתוף עם מערכות הרווחה, מאפשר לנשים אלו לשקם את חייהן ולצמצם את הסיכון לקשרים אלימים בעתיד.

המלחמה מחמירה את המצב

בימי המלחמה המצב מחמיר. המתחים הזוגיים אף מחריפים ומקצינים, והנשים נאלצות להתמודד עם מציאות מורכבת של חרדות, שהות ממושכת במלונות מפונים ושינויי שגרה. תחושת הסכנה מבית ומחוץ יוצרת מצוקה וחוסר אונים, והסכנה לבריאותן הגופנית והנפשית גוברת.
ענבל מילוא דוד, פסיכולוגית קלינית ומנהלת מרכזי טיפול שק"לענבל מילוא דוד, פסיכולוגית קלינית ומנהלת מרכזי טיפול שק"ל
היחידה לטראומה במערך הטיפול והייעוץ של שק"ל, מעניקה טיפול נפשי מונגש לגברים ונשים עם מוגבלויות שמתמודדים עם השלכותיהם של אירועי חיים קשים, ובכללם בנשים שורדות אלימות במשפחה. הטיפול ניתן על ידי אנשי מקצוע מומחים בתחום הטראומה, בעלי ניסיון רב והכשרה בעבודה עם אוכלוסיות מיוחדות.
בימים אלו, מערך הטיפול מפעיל מוקד חירום טלפוני לכל מי שזקוקה למענה נפשי בשל המלחמה, לצד התערבויות טיפוליות למתמודדים עם טראומה או חרדה, כולל למשפחות מפונות.
כתובות מרכזי הטיפול והייעוץ של עמותת שק"ל:
  • קמפוס חרוב, רחוב שוקן 1, הר הצופים, ירושלים
  • יד חרוצים 9, ירושלים
  • העצמאות 40, באר שבע
  • שלוחות נוספות בפתח תקווה, בית שמש ואשקלון, לפרטים בטלפון: 052-5073094
כותבת הטור היא פסיכולוגית קלינית מומחית, מנהלת מערך הטיפול והייעוץ של עמותת שק"ל.