כשהסירנות הדהדו ברחבי ישראל בבוקר ה-7 באוקטובר, אלפי חיילים וחיילות בודדים התייצבו בחזית המערכה. רחוקים מהוריהם באמריקה, אירופה או אסיה, הם נלחמו בגבורה לצד חבריהם הישראלים. חלקם אף נפלו בקרב, הרחק ממשפחותיהם הביולוגיות.
אולם מאחורי סיפורי הגבורה מסתתר אתגר יומיומי של בדידות ותחושת תלות, שמלווה את החיילים הבודדים הרבה לפני המלחמה - וממשיכה ללוות אותם גם אחריה.
5 צפייה בגלריה
סטרס
סטרס
"הרגעים הקשים הם כשאתה באמת מתמודד לבד"
(איור: Shutterstock)
"הרגעים הקשים הם כשאתה באמת מתמודד לבד, כשכבר אין מסגרת או חברים שיעטפו אותך", מספר מרדכי (27), בוגר יחידה מיוחדת בחיל המודיעין שגדל בטורונטו ובניו זילנד. "בגלל שהרבה זמן לא הייתה לי כתובת קבועה, הייתי מתארח אצל משפחות וחברים, אבל תמיד הייתי מרגיש לא נעים להתארח. הדבר שהכי חיפשתי זו עצמאות ומסוגלות, ובמקום זה הרגשתי תלות. הייתי מתנדב לסגור שבתות רק כדי לא לצאת".

מבית זמני לבית קבע

בימים אלה יוצא לדרך פרויקט חדשני של מדרשת חנתון, תנועת הצופים וגרעין "צבר", שמבקש לשנות את המציאות הזו מן היסוד. במקום הבחירה המסורתית בין קיבוץ דתי לחילוני - יוכלו החיילים הבודדים לחיות בקמפוס משותף עם ישראלים בני גילם - חניכי מכינת חנתון.
5 צפייה בגלריה
מכינת חנתון
מכינת חנתון
חניכי מכינת חנתון. "רואים בהם את דור ההמשך של המנהיגות הישראלית"
(צילום: באדיבות מכינת חנתון)
הקמפוס, הממוקם בלב הגליל ומוקף בנוף פסטורלי, נועד להעניק לחיילים הבודדים סביבה פלורליסטית ושוויונית, המותאמת לכל קשת הזהות היהודית. התוכנית כוללת הכנה לשירות הצבאי, ליווי במהלכו, ותמיכה לאחריו כחלק מתנועת הבוגרים של המדרשה.
"אנחנו מציעים מעטפת מלאה של תמיכה", מסביר הרב יואב אנדי, ראש המדרשה למנהיגות בחנתון. "אנחנו רואים בהם את דור ההמשך של המנהיגות הישראלית. החיילים והחיילות ישתתפו בתוכנית מנהיגות ייעודית, יחיו בקמפוס משותף עם ישראלים בני גילם, ויאומצו על ידי משפחות מהקהילה".
קיילה, עלתה מפלורידה כדי להתגייס: "כשאתה גם חייל וגם עולה חדש, אתה מחפש את הזהות שלך פעמיים. דווקא החברים החדשים שהכרתי בצבא, עזרו לי להרגיש חלק מהחברה הישראלית"
כ-30 חיילים בודדים יוכלו להשתלב בתוכנית החדשה בחנתון, שפועלת באופן עצמאי וללא קשר למשרד הביטחון. "החיילים יכולים לגור כאן לאורך כל השירות הצבאי", מסביר הרב אנדי. "הם יתגוררו בחדרים זוגיים משותפים, עם חדר אוכל שפתוח לאורך כל היום. למי שמעוניין, יש גם אפשרות לבשל באופן עצמאי".
הפניה לתוכנית נעשית דרך גרעין "צבר", והמענה הוא מקיף: "בסופי שבוע, החיילים יכולים לבחור בין אירוח אצל משפחות מהאזור לבין שהייה בקמפוס עם חניכי מכינת חנתון", מוסיף אנדי. "המטרה היא לאפשר להם גמישות מרבית ותחושת בית אמיתית".
המעטפת המשפחתית מסתיימת עם השחרור? "ממש לא. אומנם כחלק טבעי מהרצון שלהם לחוות את החיים בארץ, רוב החיילים המשתחררים עוברים לדירות עצמאיות, בעיקר באזור תל אביב, אבל הם נשארים חלק בלתי נפרד מתנועת הבוגרים של חנתון, שמציעה אירועים, פעילויות, מפגשים ותמיכה מתמשכת".
5 צפייה בגלריה
תהליך בניית המבנה החדש
תהליך בניית המבנה החדש
תהליך בניית הקמפוס החדש במכינה עבור חיילים וחיילות בודדים
(צילום: באדיבות מדרשת חנתון)
התוכנית, שמתבססת על תקציבי המדרשה ועל תרומות של אנשים טובים, צפויה להתרחב משמעותית בשנים הקרובות. "אנחנו מתכננים בניין נוסף שישלש את מספר החיילים שנוכל לקלוט", מגלה הרב אנדי. "כל תרומה נוספת תאפשר לנו להרחיב את המעטפת ולהגיע ליותר חיילים בודדים".

"זה בדיוק מה שהייתי צריכה"

נטלי, בת 25 שעלתה מיפן לבדה ושירתה כלוחמת ומפקדת בפיקוד העורף, מכירה היטב את האתגרים איתם מתמודדים החיילים הבודדים: "הקושי כחיילת בודדה היה בעיקר בסופי שבוע ובחגים, כשחוזרים 'הביתה'. אחרי שבועות קשים בבסיס, לחזור לדירה ולעשות את כל המשימות בבית זה לא קל. ההתמודדות מרגישה לפעמים לבד, כי החברים מסביב לא בהכרח מבינים את הקושי".
5 צפייה בגלריה
נטלי
נטלי
נטלי. "לאנשים קשה להבין את הקושי שחיילים בודדים מתמודדים איתו"
(צילום: באדיבות מדרשת חנתון)
כבוגרת מכינת חנתון, נטלי משוכנעת שהמקום יכול לשמש פתרון אידיאלי: "זה מקום יפה עם נופים של טבע, שקט ורוגע שמאפשרים מנוחה לחיילים. הקהילתיות יכולה להעניק תחושת שייכות ובית עבור כולם. לו הייתה קיימת תוכנית כזו בזמן השירות שלי, זה היה בדיוק מה שהייתי צריכה".
קיילה, בוגרת נוספת של המכינה שעלתה מפלורידה בגיל 14 כשאביה נשאר מאחור, רואה בשילוב בין אוכלוסיות שונות את המפתח להצלחה: "המפגשים עם כל האחרים והשונים במכינה אתגרו אותי בהתחלה, אבל בסוף הבנתי שמה שמחבר אותנו כישראלים חזק הרבה יותר ממה שמפריד בינינו. פגשתי אנשים שהערכים והחלומות שלהם הפכו לחלק ממי שאני".
5 צפייה בגלריה
קיילה בזמן שירותה הצבאי
קיילה בזמן שירותה הצבאי
קיילה בזמן שירותה הצבאי. "חיילים בודדים מחפשים אחר הזהות שלהם פעמיים"
החוויה הצבאית, היא מסבירה, מאתגרת במיוחד עבור מי שעלה לארץ לבד: "כשאתה גם חייל וגם עולה חדש, אתה מחפש את הזהות שלך פעמיים. דווקא החברים החדשים שהכרתי בצבא עזרו לי להרגיש חלק מהחברה הישראלית.
"התוכנית החדשה בחנתון", היא מוסיפה, "תאפשר לחיילים בודדים להכיר את כל הגוונים של החברה הישראלית. זה בדיוק מה שצריך בתקופה כל כך משמעותית בחיים".

רוצים לקחת חלק?

בימים אלו יצאה מדרשת חנתון בקמפיין גיוס המונים שיאפשר את הקמת הפרויקט. התוכנית, שכבר גייסה כ-700 אלף שקלים, צפויה להתחיל לפעול בתוך שלושה חודשים, מיד עם סיום הקמפיין.
הכספים יוקדשו לתמיכה בחיילות ובחיילים הבודדים לפני השירות, במהלכו ולאחריו, ובהמשך מתוכנן גם בניין נוסף שישלש את מספר החיילים שייקלטו בתוכנית. פרטים מלאים ואפשרויות תרומה ניתן למצוא באתר הפרויקט.