בשיתוף מפעל הפיס
חיזו בטטה היא גיבורה חדשה ברמלה. חיזו אינה דמות אמיתית אלא גיבורת סיפורו של סמי ברדוגו, שעובד ועולה עכשיו כהצגה בתיאטרון הקהילתי והמקצועי החדש שנחנך בעיר, בניהולה של עמותת תיאטרון רמלה, שהוקמה כדי לקדם את תחום התיאטרון בעיר, בתקציב של העירייה ובתמיכת מפעל הפיס. על הניהול האמנותי של התיאטרון הופקד יוסי ג'וז כהן, במאי שגדל והתחנך בעיר והוא גם מביים את ההצגה.
ברמלה, שדוגלת ברב תרבותיות וגיוון, מתקיימת פעילות תיאטרון ענפה של הנוער המקומי וגם בהצגה החדשה מופיעים שחקנים בני המקום.
חיים בפריפריה, חולמים על העיר הגדולה
חיזו היא אם חד הורית לשני ילדים, שגרים יחד בדירה קטנה בפריפריה. היא עובדת עשרות שנים בניקיון במרפאת קופת חולים מקומית ומרוויחה מעט מדי. עבור בניה, אדוארד ושמעון, היא יוצרת במעט שיש לה, בית חם ואוהב. הם, כמובן, מביטים אל מחוץ לשכונה ומאחלים לעצמם חיי רווחה טובים יותר.
כשחיזו מפוטרת מעבודתה, כל מה שבנתה מתפורר והיא נקלעת למשבר נפשי. האחים, שחולמים לצאת מהפריפריה, מוצאים את עצמם נקרעים בין הבית שזקוק להם, לבין החיים שקיוו לעצמם בחוץ. הם לא מוותרים ומנסים להגשים את עצמם למרות הכל. למעשה, "חיזו בטטה" הוא סיפורן של משפחות שעלו לארץ, נדחקו לשוליים ושל בני הדור השני, שמאחלים לעצמם חיים אחרים מאלה של הוריהם.
"אני צריך להתבייש שאימא שלי מנקה?"
"נולדתי ברמלה , גדלתי פה, התחנכתי פה, יצרתי פה בתור נער. נסעתי לת"א, למדתי, וחזרתי הביתה כדי לעשות תיאטרון משובח, בשפה הרמלאית", אומר ג'וז כהן, הבמאי והמנהל האמנותי של התיאטרון החדש.
"הסיפור 'חיזו בטטה' של סמי ברדוגו מלווה אותי מכיתה י"א. התחברתי אליו מאוד גם בגלל שאני בן של מנקה", אומר ג'וז כהן. "אף פעם לא התביישתי בזה. מבחינתי זו הייתה חגיגה ואני מנסה לחגוג את הניקיון הזה גם פה בהצגה. אחרי שקראתי את הסיפור, פתאום חשבתי: 'אני צריך להתבייש בזה שאימא שלי מנקה?' זה כל הזמן העסיק אותי. יש גם משהו בסיפור, בפריפריאליות שהוא מייצג, שמציף את השאלה - 'אם נולדתי בפריפריה, האם נידונתי להיות במעגל הזה כל חיי או שיש לי את ההזדמנות לצאת? אני צריך לחכות שמישהו יושיט לי יד כדי לצאת או שזה תלוי בי?'".
מסתבר שלא רק הוא חש חיבור אישי לסיפור. "אני אמא לילדה ואני מכירה גם מחלות נפש, דיכאון", אומרת שרונה אלימלך, שחקנית ותיקה, שמגלמת את האם חיזו בטטה בהצגה. "גם אני מתמודדת לבד ומנסה להכניס לבית שלי המון שמחה והמון אהבה, אבל החיים שבירים, ובשנייה הכל יכול להתהפך, כמו שקורה כאן בהצגה", היא אומרת ומספרת שלאורך כל ההצגה היא בוכה באמת, בהזדהות ומעומק הלב.
אלימלך לא רק מתחברת אישית אל האם המגוננת על בניה אלא גם לבנים, שמעוניינים לפרוץ החוצה: "אני מגיעה מנהריה וחלמתי להיות זמרת ולהגיע לתל אביב. הגעתי לבד לעיר הגדולה והצלחתי כי היה לי רצון עז. גם בהצגה אנחנו רואים את שני הבנים, אחד נלחם להצליח ואחד נלחם לשמור על האמא. חשוב לחזק את הילדים כי כל אחד יכול להגשים את החלום שלו", היא אומרת.
גם מאיר תמם, שמשחק את בוסקילה בהצגה, חש שהוא חוזר הביתה. תמם, בן העיר ואחיו של עמוס תמם, (שפרץ כמעט כל מחסום אפשרי כשחקן, ל.ז.), מתרגש מאד מההצגה. "אני זוכר את עצמי פה בתור נער ועכשיו, אני חוזר בתור שחקן בוגר להקמה של התיאטרון, להיסטוריה שמתרחשת ממש עכשיו. זה מרגש, זה משמח וזה כיף. אתה פתאום מגשים את עצמך בעיר שלך ואני מה שאני בזכות העיר הזאת. את כל הילדות שלי' והבגרות שלי עשיתי פה. אני מכיר כל כך הרבה סיפורים כמו 'חיזו בטטה' וקל לי להזדהות, להתחבר ולהתרגש", הוא אומר בהתרגשות.
ניצול תקציבים על ידי הרשויות
"בתחילת שנת 2019 מפעל הפיס עבר מהפך בתחומי הסיוע שלו לרשויות המקומיות", אומרת עירית בן מנחם, מנהלת מחלקת מבני פיס, אגף הקצאות ובקרת מבנים במפעל הפיס. "הוחלט להרחיב את יעדי הסיוע ולאפשר לרשויות המקומיות לנצל את התקציבים העומדים לרשותם בפיס, גם למימון פעילויות הפונות למגוון קהלים בקרב התושבים, והכל לרווחת התושבים ושיפור באיכות חייהם.
"מיזם התיאטרון היוצר ברמלה בא מתוך רצון של התושבים, וזכה לליווי מקצועי בתחום, עד להפקה המרגשת. פעילות זו מסייעת לחיזוק התרבות המקומית בעיר ולהעלאת שביעות הרצון של התושבים מהעיר בה הם גרים. אנחנו שמחים להיות שותפים לכל המהלך, מקווים שהצופים ייהנו מהתוצרים ומאחלים הצלחה לכולם",
השקת תיאטרון רמלה והבכורה העולמית של "חיזו בטטה" תתקיים ב-29.12.21 בהיכל התרבות רמלה.
בשיתוף מפעל הפיס