בשיתוף מפעל הפיס ואתר "שווים"
(בימוי: יעל לינזן. צילום: חגי דקל)
יודע כל מחפש עבודה עם ניסיון סביר, שלקורות החיים חשיבות מכרעת בסיכויים להתקדם ולמצוא עבודה. קורות החיים הם השער לתשומת ליבם של המגייסים בדרך לזימון לריאיון עבודה ומשם, עם הרבה מזל והצלחה, למקום עבודה מסודר. עבור אנשים עם מוגבלויות, שכחצי מהם אינם מצליחים להשתלב בשוק התעסוקה, הסיפור מסובך יותר.
שון יורמן (26) היא בעלת תואר ראשון בתקשורת באוניברסיטת רייכמן וחלומה הוא למצוא עבודה בעולמות התקשורת והמוזיקה. פגשנו אותה לפני כחודש כדי לבדוק מה הקשיים בהם היא נתקלת בחיפושי עבודה נוכח העובדה שהיא מתמודדת עם שיתוק מוחין מלידה ולכן מתניידת בכיסא גלגלים.
יורמן היא בוגרת קורס הכשרה בעיתונות ויח"צ של פרויקט "שווים בתעסוקה" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet, מפעל הפיס ואתר "שווים". הפרויקט, שיצא לדרך לפני שנה, שם לו למטרה להגדיל את שיעור המועסקים בקרב אנשים עם מוגבלויות ולתת להם הזדמנות שווה בעזרת קורסי הכשרה בחינם בתחומים שונים ובמקביל לקרוא למעסיקים בישראל להציע משרות נוספות ולשלב אנשים עם מוגבלויות בעבודה.

מה כותבים בקורות החיים?

אחת השאלות שהעלתה יורמן בשיחה היא לגבי קורות החיים שלה, ספציפית האם לציין בהם את המגבלה שלה או לחכות לשיחת הטלפון הראשונה לזימון ואולי אפילו לחכות לריאיון העבודה כדי להציגה.
"ראשית, קורות החיים אמורים לשרת אתכם עוד לפני שראו את החיוך או את המוטיבציה שלכם ולכן, שימו לב שהם מדברים בשפה מקצועית וכתובים בצורות ממוקדת", אומרת ליאת בן תורה שושן, מנהלת המחלקה לניהול קריירה ב-AllJobs, העוסקת בתחום מעל ל-15 שנים ומנהלת צוות של כ-30 יועצים ויועצות, שמלווים מבקשי העבודה - כל מבקש עבודה על פי צרכיו ויכולותיו. "זו עבודה עם שליחות גדולה, שמשתנה מדי יום", היא אומרת.
2 צפייה בגלריה
אנשים עם מוגבלות בעבודה
אנשים עם מוגבלות בעבודה
מה להבליט בקורות החיים כדי להגדיל את הסיכויים לקבל את העבודה?
(צילום: shutterstock)

מקצוענות לפני הכל

בין אם קיימת מוגבלות או לא, הנה כמה עצות ראשונות לכתיבת קורות חיים: "קודם כל, זכרו שכל תפקיד מדבר בשפה משלו – שרות לקוחות או מכירות, מערכות מידע או פיתוח - שימו לב שקורות החיים שלכם משתמשים במילות מפתח שמתאימות לתחום. איך מוצאים את מילות המפתח? כנסו למודעת הדרושים המקורית וחפשו ניסוחים ושמות של טכנולוגיות והכניסו אותם לקורות החיים", היא אומרת.
מה הסדר הנכון לכתיבת קורות החיים? ליאת תשבור כאן קצת את המוסכמות: "אם הניסיון המקצועי שלכם חשוב יותר מההשכלה, שימו אותו קודם", היא אומרת, "אם סיימתם קורס משמעותי, שימו אותו ראשון ולא את הניסיון התעסוקתי. אם יש לכם שפה ברמת שפת אם, זה ייתן לכם יתרון אז שימו אותה בתחילת קורות החיים. זה שיווק נכון של עצמכם כי החלק החזק שלכם יופיע בחלק העליון של קורות החיים וזה חשוב כי מגייסת ממוצעת תקדיש 10-15 שניות לסקירת קורות החיים שלכם".
ליאת בן תורה שושןליאת בן תורה שושן, מנהלת המחלקה לניהול קריירה ב-AllJobsצילום: אלבום פרטי

להדגיש את המגבלה או לא?

"מגיעים אלינו מגוון מחפשי עבודה, חלקם עם מוגבלויות", היא אומרת. "אנחנו מתייחסים אליהם כמו לכל מחפש עבודה אחר. לכל מחפשי העבודה יש אתגרים שונים - גיל, מקום מגורים, ניידות וגם מוגבלויות. לכולם מתייחסים אותו הדבר. אנחנו בוחנים מה המוגבלות ומה השפעתה ולפי זה אנחנו חושבים איך לייצר קורות חיים עבור כל מבקשת או מבקש עבודה, עם חוזקותיהם ואיך אורזים את העניין מבלי להתנצל ולשים את המוגבלות על השולחן".
למעשה, לכל משרת עבודה אליה שולחים את קורות החיים יש להתאים את קורות החיים. "אם יש לכם מוגבלויות – פיזיות, נפשיות, בריאותיות – התייחסו לכך במקום המתאים. מוגבלות שמיעה, למשל, כדאי לציין את זה בקורות החיים אם יש סיכוי שהמשרה כוללת מענה לטלפון. אם אין קשר בין התפקיד למוגבלות קיימת, ייתכן שכדאי לציין את המוגבלות אולי רק בריאיון הפרונטלי", היא מפתיעה ואומרת.
2 צפייה בגלריה
אנשים עם מוגבלות בעבודה
אנשים עם מוגבלות בעבודה
מתי כדאי להזכיר את המגבלה?
(צילום: shutterstock)

טיפ למעסיקים

ליאת חושבת ששוק התעסוקה תצריך להיות פתוח לבעלי המוגבלויות. היא מציעה למנהלים לנצל תמריצים שנותנת המדינה לשם כך ולעשות את זה עם אנשי מקצוע שייתנו תמיכה בתהליכים והכשרות. "זה יכול להיות ניצחון לשוק התעסוקה", היא אומרת ומציעה למעסיקים לפנות לעמותות שעוסקות בהשמה כזו, שיבינו מה הגדרת התפקיד ויביאו אליהם מועמדים מצוינים. "עובדת או עובד עם מוגבלות, שתכשירו ותתאימו לעבודה, יהיה עובד נאמן, שילך אתכם לטווח ארוך ויביא תוצר עסקי, שיהפוך אותו לנכס לאורך זמן. זה רווח כפול – למעסיק ולעובד גם יחד", היא אומרת מניסיונה.

להכשיר מעסיקים ומועסקים להצלחה

גם מרגלית פילר, מנכ"לית עמותת אלווין ישראל - העוסקת, בין היתר, בשירותי התאמה של בעלי מוגבלויות שונות לעבודה - מאמינה, שכדי ליצור שינוי בשוק העבודה ובחברה בכלל צריכה להיות מודעות למעסיקים, שקהל העובדים היום מגוון ובשוק המשווע לעובדים, בעיקר אחרי תום משבר הקורונה, צריך שגם מעסיקים יפתחו את הראש ויבינו שיש מי שיכול לתת להם עובדים מצוינים.
מרגלית פילר, מנכ"לית עמותת אלווין ישראל  מרגלית פילר, מנכ"לית עמותת אלווין ישראל צילום: באדיבות אלווין ישראל
הדעה שלה לגבי ציון מגבלה בקורות חיים ברורה: "יש מי שמוגבלותם ניכרת לעין והם זקוקים להתאמה בעבודה. הם צריכים לציין את המוגבלות בקורות החיים, אבל יש כאלה שלא ירצו כלל לציין אותה בקורות חיים. זה עניין אישי ומותאם לכל מועמד לפי השלב בחיים בו הוא או היא נמצאים", היא אומרת ומציינת כי בעמותה קיימים צוותים שמתאימים את יכולותיו של כל אחד למקום העבודה.
העמותה מכינה דורשי עבודה משלב קורות החיים, הריאיון ועד הקליטה וההשתלבות עם סדנאות כתיבת קורות חיים, הכנות לראיונות עבודה וליווי העובדים בחודשים הראשונים. כך הם גם עושים מול המעסיק, כולל התאמת מקום העבודה פיזית לבעלת או בעל המוגבלות.
"מעסיקים, יכולים לפנות ואנחנו נדע לעשות את החיבור עם העובדים המתאימים ואף נגיע אליכם פיזית עם העובדים ונסייע בכל שלב ונסגל אותם לעבודה כך, שהעובד יחוש שזה מקום העבודה שלו ואתם תדעו, שזה העובד שמתאים לכם. יהיו לכם עובדים שרוצים לעבוד ולהשתכר ולקחת חלק בשוק העבודה התחרותי".
בשיתוף מפעל הפיס ואתר "שווים"