עם שעון מעורר ב-5:00 בבוקר, יצאו קמה ליכטמן, בת 17, ויוגב גמליאל, בן 16, מגיתית שבבקעת הירדן לעבר אבני איתן שבדרום הגולן. יחד עם כ-30 חברים הם הגיעו למטע של חקלאי שפנה לעמותת "חיבורים בחקלאות" בבקשה לסיוע בקטיף ודלייה של פטל.
גמליאל, שלומד בישיבה חקלאית, כבר מורגל בהשכמה מוקדמת. "כל בוקר, מיד אחרי תפילת השחרית, אנחנו יוצאים לעבודה חקלאית באזור גוש שילה, כוכב השחר ופסגות, ובעקבות המלחמה הגענו השנה גם למקומות נוספים בארץ שהיו זקוקים לעזרה", הוא מספר.
2 צפייה בגלריה
יובל וקמה בקטיף פטל. "כיף גדול למרות הקושי והחום"
יובל וקמה בקטיף פטל. "כיף גדול למרות הקושי והחום"
יובל וקמה בקטיף פטל. "כיף גדול למרות הקושי והחום"
(צילום: אביהו שפירא)
את הזיקה לעבודת האדמה הוא קיבל בירושה ממשפחתו. "סבתא שלי, בת 71, היא חקלאית ומגדלת תמרים ותאנים. גם אבא שלי ואח שלו הם חקלאים, והשאיפה שלי היא להמשיך את השושלת המשפחתית ולעבוד בחקלאות כשאהיה גדול. החלום שלי הוא להמשיך ליישב את הארץ ולהפריח אזורים שוממים.
"אני מעודד את הצעירים להצטרף, לצאת לטבע ולנשום אוויר. ההתנדבות עוזרת לחקלאות הישראלית. למרות הקושי והחום - זה מדהים וכיף, והתרומה למדינה היא עצומה", הוא מוסיף.

"להפוך את החופש הגדול למשמעותי"

בדומה לגמליאל, גם עבור ליכטמן זו לא הפעם הראשונה שהיא מתנדבת לסייע לחקלאים. לדבריה, ההתנדבות בחקלאות הפכה למסורת עבור הנוער מגיתית.
קמה: "המטרה היא להפוך את החופש הגדול למשהו טוב ומשמעותי יותר עבורנו ועבור הסביבה. המלחמה מוכיחה שהעם שלנו מחובר לאדמה, וככל שנעבוד אותה יותר - כך גם נהיה מחויבים לה יותר"
"זו ממש לא הפעם הראשונה שלי, התנדבתי כבר במגוון פעילויות חקלאיות - בקטיף של זעתר, אננס, אבוקדו, קישוא, כרוב וחסה. הכי כיף היה בקטיף תותים, שם גם אפשר לנשנש בין לבין", היא אומרת.
"המטרה היא להפוך את החופש הגדול למשהו טוב ומשמעותי יותר עבורנו ועבור הסביבה", היא מוסיפה. "כשפרצה המלחמה, התחלנו לעזור לחקלאים במושב ואחרי חודש עברנו לסייע גם לחקלאים בדרום ובצפון. המלחמה מוכיחה שהעם שלנו מחובר לאדמה, וככל שנעבוד אותה יותר - כך גם נהיה יותר מחויבים לה".

לגלות את הקסם שבטבע

עמותת "חיבורים בחקלאות", בה מתנדבים השניים, מנוהלת על ידי יונתן בוצר, חקלאי שמגדל כרם ענבים ומטע הדסים ועגבניות במושב מחולה שבבקעה. על אף שגויס למילואים ב-7 באוקטובר, בוצר המשיך בניהול העמותה במסגרתה הוא מחבר בין קבוצות מתנדבים לחקלאים מכל הארץ הזקוקים לעזרה.
העמותה, שמזה עשור מפעילה מערך של אלפי מתנדבים במשקים ברחבי הארץ, הקימה ב-7 באוקטובר חמ"ל המספק עזרה מיידית לחקלאים הנמצאים במצוקה בשל היעדר ידיים עובדות. עד כה, לדברי בוצר, מאות חקלאים פנו לעמותה לסיוע ומנגד, עשרות אלפי מתנדבים כבר יצאו לשטח.
2 צפייה בגלריה
"התנדבות בחקלאות מחברת אותנו לאדמה"
"התנדבות בחקלאות מחברת אותנו לאדמה"
"התנדבות בחקלאות מחברת אותנו לאדמה"
(צילום: אביהו שפירא)
"העזרה הזו משמעותית כל כך עבור החקלאים", הוא אומר, "ולצד זה היא גם מועילה מאוד למתנדבים עצמם, בעיקר בתקופה הנוכחית שבה פעולת ההתנדבות מאפשרת להרגיש חלק מהסיפור הישראלי ולהתחבר למדינה דרך העשייה".
"אנו קוראים לבני ובנות הנוער להצטרף אלינו לקיץ ערכי ומספק בחיבור לאדמה ולתוצרת החקלאית", מוסיף גם אורי שושן, מנכ"ל "חיבורים בחקלאות". "התנדבות בחקלאות מאפשרת לגלות את הקסם שבטבע, ולהיות חלק מקהילה שעושה שינוי אמיתי בשטח".
מעוניינים גם לקטוף תותים ופטל, לשתול חסה ולזרוע אבטיחים? היכנסו ללינק
פורסם לראשונה: 00:00, 05.07.24