"זה הצחיק אותי", משתף אדם מניס בן הארבע, כשהוא מביט בתמונת הליצן המיניאטורי על המחט שממנה חשש לפני כמה ימים בטיפולי הכימותרפיה שלו. התמונה, שצולמה במסגרת פרויקט מיוחד של הצלם אודי מוצני עם עמותת "חיים" למען ילדים חולי סרטן - המספקת תמיכה רגשית ופיזית לילדים ולהוריהם במחלקות האונקולוגיות ברחבי הארץ, וכן מסייעת להעניק לילדים טיפול מיטבי על ידי רכישת ציוד רפואי מתקדם - מציגה מיניאטורות לצד מכשירים מצילי חיים ואביזרים רפואיים, שעלולים להיראות מאיימים עבור הילדים המטופלים במחלקה האונקולוגית בבית חולים שניידר.
לכל תמונה הסיפור שלה, שעוזר לילד החולה להתמודד עם הרגעים הקשים לפני החיבור למכונה המבעיתה או למכשיר שמשמיע רעשים חזקים להקל על הכאב, למזער את החשש ולהצליח להפיג את הפחד עם צחוק.
כבר שמונה חודשים שאדם הקטן מטופל במחלקה האונקולוגית בשניידר. לצד ההתמודדות עם המחלה, אדם גם התמודד עם געגועים לאבא אלכס, שגויס למילואים באיו"ש עם פרוץ המלחמה. לטיפולים הכימותרפיה מלווים אותו אמו הילה, אחותו הגדולה עלמא (6.5) ואחיו הקטן, שנולד שבועיים לפני שהתקבלה האבחנה.
"הבחנו שאדם מחוויר, הבנו שמשהו לא תקין ושצריך לעשות לו בדיקות", מספרת האם. "עם כל הטירוף של המלחמה, הגיוס של בעלי והלידה - גילינו שלאדם יש סרטן הדם. זו סיטואציה מאוד מאתגרת בתור אם המשפחה. נשארתי עם שלושת הילדים, אחד שרק נולד ואחד שמקבל טיפולי כימותרפיה".
היא ממשיכה ומספרת על חשיבותה של תערוכת הצילומים בתהליך שעובר בנה. "אדם קטן מדי, הוא לא מבין את המשמעות של הטיפולים החשובים שהוא מקבל, שעוזרים לו לנצח את הסרטן. כשראה את התמונה של המחט לצד הליצן הקטן שנלחם בה, זה שימח אותו. מבחינתו הליצן לצידו ועוזר לו להביס את המחט שתכף תדקור אותו.
"גם לי התמונות עזרו באיזשהו מקום, לעבד את החוויה הלא-פשוטה בתור אמא לילד חולה", היא מוסיפה, "ראיתי את התמונות של הזונדה והמזרקים - והם הזכירו לי את הימים הראשונים של המחלה. עכשיו אנחנו לקראת סוף הטיפולים, אדם נכנס לשלב התחזוקה של הלוקמיה. לילדים שגדלים עם מלחמה במחלה ומלחמה שפורצת במדינה ההתמודדות היא לא פשוטה בכלל. אבל אדם עובר את התקופה הזו כמו גיבור
בין הבסיסים לבית החולים
לצילומים הייחודיים נחשף גם יותם יאיר לוי בן התשע, חולה בלוקמיה מסוג tall המטופל בבית החולים שניידר כבר ארבעה חודשים. אמו משרתת בבסיס חיל האוויר בתפקיד מסווג ואביו אזרח עובד צה"ל המשרת בשיזפון. זוג ההורים נאלץ לתמרן בין חדר הטיפולים לבסיסים, במלחמה בחזית על מדים ובקרב על חיי בנם בבית החולים.
יותם מספר שהדברים שעוזרים לו להתמודד עם הטיפולים המאתגרים הם השהות לצד שני אחיו הקטנים ובני המשפחה שמגיעים לבקר מהדרום הרחוק, משחק בפלייסטיישן או בלגו וצפייה בתמונות המיניאטורות.
"אני תמיד שמח כשבאים לבקר אותי ומשחקים איתי. התמונות המיוחדות שראיתי גרמו לי לחייך, שימחו אותי. עכשיו בכל פעם שידקרו אותי עם מחט כדי לקחת מנת דם - אני אזכר בהן ופחות ארגיש את הכאב", הוא אומר.
בצילום אחד מתוך המיזם, מוצג שחיין מיניאטורי המתכונן לקפוץ לבריכה, אולם היא עשויה מחנקן נוזלי, המדמה את הסיטואציה המורכבת של שמירת מח עצם לפני השתלה בתוך מקרר חנקן נוזלי.
בצילום נוסף, לצד מכשיר בשם FACS, המשמש לזיהוי של סימנים על פני תאי דם, מח עצם ותאי גידול על מנת להבדיל בין תאים תקינים לתאי מחלה, נראים רובוטריקים המייצגים את המאבק הנצחי בין הטוב לרע, בדיוק כפי שתאים חולים ותאים בריאים נאבקים בגופו של הילד.
עוד אחת מהיצירות של מוצני היא צילום מיקרוסקופ המאבחן סרטן בתוך שעות במקום ימים, כשלצידו שלוש מיניאטורות, כל אחת מייצגת דת אחרת - משה רבנו, סנטה קלאוס ודמות מוסלמית, והיא מסמלת את הטיפול המוענק לכלל הילדים ללא הבדלי דת גזע ומין.
"זה השאיר אותי שפוי"
אודי מוצני, מדריך הצילום וצלם המיניאטורות שנרתם למיזם הייחודי, ניצח בעצמו את המחלה הקשה שהתפרצה אצלו לפני כשנתיים וחצי.
"חליתי בשני סוגי סרטן במקביל - סרטן האשכים ובלוטת התריס", הוא מספר. "עברתי סדרת טיפולי כימו וכיום, למזלי, הכול טוב ואני נמצא במעקב. בתקופת שבה הייתי חולה המערכת החיסונית שלי הייתה חלשה מאוד ונאלצתי להתבודד, לא פגשתי חברים או משפחה. לאורך התקופה הזו, צילום המיניאטורות השאיר אותי שפוי. הן היו העוגן שלי כשאני הייתי חולה בעצמי".
בתור אבא לשתי בנות קטנות שהחלים בעצמו מהמחלה, אודי משתף שהמפגשים עם הילדים החולים הציפו אותו בתחושות מעורבות. "בהתחלה חששתי מהביקור במחלקה, אבל ההיכרות עם הילדים נתנה לי המון כוח וחיזקה עבורי את הערך שיש לחיים", הוא אומר.
מבין התמונות, שאין בהן עבודת מחשב, פוטושופ או AI, הוא זוכר היטב את תהליך צילום התמונה עם האינפוזיה. "ביקשתי מהילדה המטופלת שתלחץ על המכשיר כדי שישפריץ מים וייווצר מעין אפקט של כוכבים. היא התלהבה ממש מהצילום, שמחה לקחת חלק ונגנבה מהתמונה".
עמותת "חיים" פועלת מזה ארבעה עשורים למען ילדים חולי סרטן במאבק על החיים. העמותה, שנתמכת על ידי תרומות מהציבור, מסייעת בהענקת סיכויים שווים להחלמה עבור כל הילדים החולים, באמצעות רכישת ציוד מתקדם ותמיכה פיזית ונפשית להם ולבני משפחותיהם.
פורסם לראשונה: 00:00, 20.08.24