יותר משנה שהחקלאים בישראל עובדים בצל אזעקות, לפעמים תחת אש, כשהם מתמודדים עם מחסור בעובדים ועם המבקרים שחדלו מלרכוש את התוצרת המקומית. אבל לצד הקשיים וחוסר הוודאות מתגלה גם התקווה לצמיחה מחדש.
מנגולד מ"משק אורגניקא" ביתד, תפוחי אדמה מבארי, למון גראס מ"משק חביביאן" וכרובית מ"משק רגב" - כולם התאגדו על גג "מרכז אסיף" בתל-אביב, כדי לספר את סיפור החקלאים.
3 צפייה בגלריה
משק רגב
משק רגב
משפחת רגב. "נדרשתי למצוא פתרונות יצירתיים"
(צילום: מיכל ג'אנח)
"מיד עם פרוץ המלחמה, ארז גויס ונשארתי לבד עם המשק, המסעדה וחמשת הילדים שלנו", סיפרה יעל רגב, אשתו של אל"ם (במיל') ארז רגב ומנהלת "משק רגב" במעלה גמלא שברמת הגולן. "מרבית העובדים שלנו גויסו גם הם למילואים ובמקביל תיירים הפסיקו לבקר, דבר שהשפיע מאוד על המסעדה ועל חנות המשק שלנו. נדרשתי למצוא פתרונות יצירתיים, כמו נקודות מכירה ומשלוחים של התוצרת שלנו בכל רחבי הארץ", הוסיפה.
בסמוך לפרוץ המלחמה, התמודדה מיכל חביביאן עם סכנת נטישת העובדים התאילנדים. "הם הלב הפועם והשכל של המשק. אי-אפשר בלעדיהם", אמרה מנהלת המשק במושב הודיה שליד אשקלון. העובדים הזרים השתכנעו לבסוף ונשארו בארץ.
3 צפייה בגלריה
משק חביביאן
משק חביביאן
מיכל חביביאן. "הכול הרגיש משוגע"
(צילום: שני בריל)
"עדיין, רבים מהם פונו מבתיהם ועובדים זרים חדשים לא הצליחו להגיע בגלל ביטולי טיסות", מוסיפה לאורך הימים שיקמנו את מערכות התקשורת, החשמל וההשקיה שניזוקו. בהתחלה הכול הרגיש משוגע, למזלנו מתנדבים מדהימים נרתמו לסייע לנו", הוסיפה.

מספרים את סיפור החקלאים הישראלים

גיא רילוב מנהל יחד עם בנו סתיו את "חוות מקורה" בכרמל, שהתחדשה במיגונית לאור האיום הביטחוני באזור. בתפקידו בתור יו"ר עמותת "ישראל אורגנית", מלווה 20 מטעים בעוטף - ממושב יתד ועד כרמיה.
יחד עם האגרונום שסייר בשטח ופגש את חקלאי המטעים שניזוקו - הקימו קרן תרומות בינלאומית שתמכה בהם. "סיפקנו להם מענה מיידי לתיקון התשתיות שנפגעו, לצד מימון גידולי כיסוי שיגנו על הקרקע ויתרמו לפוריותה", סיפר גיא.
3 צפייה בגלריה
משק רגב
משק רגב
החווה הוורטיקלית על גג "מרכז אסיף"
(צילום: חיים יוסף)
הגידולים של השלושה ושל חקלאים נוספים בצפון ובדרום, נשתלו בחווה הוורטיקלית על גג "אסיף", המרכז לתרבות אוכל בישראל. המבקרים, ובהם עובדים במסעדות, תלמידי בי"ס לבישול וקבוצות קולינריה, נחשפים לסיפורים מאחורי הירקות, הפירות והתבלינים.
"על הגג יש תפוחי אדמה מבארי, שמנהל המשק ירדן צמח איבד את אחיו שחר ז"ל ב-7 באוקטובר", שיתף גיא. "החווה נותנת ביטוי למשמעות להיות חקלאים בארץ, ודרכה אנחנו מספרים על האתגרים והקשיים לצד האופטימיות והתקווה לצמיחה והתחדשות", סיפרה נועה ברגר, מנהלת תוכניות לציבור ב"אסיף" שמובילה את המיזם.
פורסם לראשונה: 00:00, 12.11.24