הן כבר מזמן עברו את גיל השירות הצבאי וחלקן אפילו סבתות לנכדים בחזית, אבל מיד עם פרוץ המלחמה התגייסו למיזם "סבתא ממלאת מקום" שהוקם במצפה הושעיה שבעמק יזרעאל, במטרה לסייע לנשות המילואימניקים.
יהודית מנדלבום (61), פסיכותרפיסטית ובעצמה סבתא ל-12 נכדים, מספרת ש"זמן קצר לאחר פרוץ המלחמה התמודדנו במצפה הושעיה עם יותר ממאה מילואימניקים שנקראו לחזית, בעזה ובלבנון. המשמעות היא שנותרו מאחור יותר מ-400 ילדים, והכי חשוב נשים שנאלצו לג'נגל במקום העבודה שלהן ובמקביל לנהל שגרת בית מלאה. כך נוצרה התארגנות ספונטנית של נשות היישוב.
"התחלנו לפרסם את ההתארגנות, ותוך זמן קצר קיבלנו פניות מנשות מילואימניקים", היא מוסיפה, "מאז פעמיים-שלוש בשבוע אני מתנדבת אצל אחת מהמשפחות ועושה כביסה וקיפול, מטפלת בילדים ובעיקר מבשלת עבורם. המשפחות מבקשות בעיקר שניצלים, אורז, פסטות ונקניקיות. אין כמו תחושת התרומה לקהילה ולנשים הגיבורות האלה שמתמודדות עם כל המשימות לבד".
יעל ספינר (35) היא אם לחמישה ילדים, בהם תאומים, בן ובת בני שבעה חודשים, שנולדו בזמן שאביהם, רס"ן דוד, נמצא כבר כמעט 300 יום במילואים בעזה. "יש לנו תאומים בני תשע, בן חמש ותאומים תינוקות", היא מספרת, "אני במקור מאפרת ומשפחתי חיה בגוש עציון. בעלי גויס ב-7 באוקטובר בבוקר, ואני בגוש עציון עם שלושה ילדים ובהיריון כפול. חזרתי לבית, בלי מסגרות לילדים, ואני מעצבת פנים שצריכה להיות הרבה בחוץ.
"יש כאן קהילה מדהימה, ותוך זמן קצר קיבלתי שיחות טלפון מאותן נשים שהציעו את עזרתן: להכין ארוחת צהריים, כביסה, עזרה עם הילדים בשעות המקלחות, ארוחות ערב ואפילו עזרה עם הכלב", מספרת יעל. "יהודית היא ממש הסבתא המאמצת שלי. עבורי היא ממש דמות מלאך. בהתחלה, היא התקשרה אליי וניסתה לעזור בכל דרך אפשרית.
"בכל פעם מישהי אחרת התנדבה אצלי, הן עוזרות לי בערך פעמיים בשבוע. לא נתקלתי בכזו מסגרת תומכת", היא מוסיפה. "הילדים מאוד שמחים ומתרגשים שהן מגיעות אלינו ועוזרות להשכיב אותם לישון, מקריאות סיפור לפני השינה, מכינות אוכל ועוזרות בשיעורי הבית".
ענת שטיינר (63), סבתא לשבעה נכדים ופעילה במיזם, הוסיפה ש"זו תחושה מאוד טובה להרגיש שעזרתי לשכנותיי ששלחו את בעליהן לשמור עליי ועל משפחתי. אני נהנית מכל רגע שאני איתם ומבשלת להם. התבלין הכי חשוב באוכל שאני מכינה הוא אהבה".
שלומית שיחור רייכמן, ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל: "יוזמת נשות הושעיה למען נשות המילואימניקים ביישוב מבטאת את רוח העמק, ערבות הדדית וסולידריות קהילתית. זה הרבה מעבר לסיוע המעשי - זה חיבוק של הקהילה".
פורסם לראשונה: 00:00, 14.11.24