"בחמש וחצי בבוקר נפגשנו על שפת הים האדום. במהלך הזריחה תירגלנו נשימות, וכשהשמש עלתה נכנסנו לצלול. הדולפינות מהריף הקיפו אותנו בהתלהבות שטרם ראיתי. יצאנו חזרה לחוף מחובקים, בשתיקה וחיוך. המשכנו לשיחה כנה, עם תובנות חכמות. זו הייתה קבוצה מיוחדת, שמבינה היטב את קדושת החיים".
כך מתאר יואב יזהר את היום האחרון לסדנת "שפת הים", שאותה הוביל עם מדריך הצלילה אדם הייל. במשך שלושה ימים בין הרי אילת, 16 אחים ואחיות שכולים למדו טכניקות נשימה, התנסו בצלילה חופשית וטבלו באמבטיות קרח. בין לבין, הם מצאו את המרחב הבטוח שלהם לשתף ולהשתחרר.
"מתחת למים הצלחתי להתנתק לגמרי"
"הגעתי כי הבנתי שיש לי צורך לפגוש עוד אחים שכולים, להיות עם אנשים כמוני", מספר אליעזר שאיבד את אחיו, סמ"ר מעוז מורל ז"ל. מעוז, לוחם בסיירת צנחנים, נפצע באורח אנוש בחאן-יונס בפברואר. "הבנו שזה רק עניין של זמן. המשפחה המורחבת וחברים מכל המעגלים מילאו כל יום את החדר שלו בטיפול נמרץ, וגם הצוות שלו הספיק להגיע להיפרד ממנו".
מעוז מת מפצעיו אחרי ארבעה ימים, כשהוריו וחמשת אחיו מלווים אותו ברגעיו האחרונים. "שרנו והתפללנו. כשהבנו שזה הסוף, עצמנו עיניים, בכינו יחד ואמרנו 'שמע ישראל'. זה היה רגע מאוד קשה ועוצמתי", משחזר האח. "מעוז חסר לנו מאוד. הוא היה מלא בתושייה וחדוות עשייה, שסחף אחריו את כולם. את הרגלי הלמידה שרכש בישיבה הוא לקח איתו גם לצבא, כשגם בסיום אימון מעייף היה שולף ספר".
במשך חמשת החודשים בהם תמרן בעזה, מעוז יצא הביתה פעם אחת בלבד. "הוא הגיע בדיוק להולדת בתי השלישית, שקד", מספר אליעזר, "ראה את האחיינית החדשה שלו בפעם הראשונה והאחרונה".
אף על פי שאליעזר לא צלל מעולם, הוא לא היסס להגיע לסדנה ולהתמסר לתהליך. "בלילה הראשון, כשהיינו כולנו סביב המדורה וסיר הפויקה - הצלחתי להיפתח מול האנשים שיכולים להבין הכי טוב מה אני עובר. מבחינתי הם קבוצת השווים שלי", הוא משחזר.
"תירגלנו נשימות שעוזרות להירגע, להכיל את הכאב של הקרח באמבטיה ואת הקושי בצלילה חופשית. מתחת למים הצלחתי להתנתק לגמרי ולהשתחרר. זו חוויה מדהימה".
"הפכנו למשפחה בעל כורחנו"
גל ונוי, אחיו של רס"ם (במיל') רן יעבץ ז"ל, הגיעו בעקבות המלצתו של אחיהם בן, שהשתתף בעבר בסדנה שיועדה ללוחמי מילואים.
רן, ששירת כלוחם בחטיבת ביסל"ח, נהרג בתקרית בטיחותית בעוטף עזה במאי, כשאשתו תמר בחודש התשיעי להריונה. האחים מספרים שהיה "איש משפחה למופת, אבא מסור ובעל אוהב, אדם אופטימי שתמיד ראה את הטוב". הוא הותיר אחריו ארבעה יתומים – איתי, נגה, אור והבת הקטנה שאותה לא הספיק להכיר, רנה.
"הגענו קבוצה הטרוגנית של אחים שכולים 'טריים' ו'ותיקים', מגיל 19 ועד 54, נשים וגברים, דתיים וחילונים", מספרת נוי על הסדנה. "ולמרות כל ההבדלים - גילינו שכולנו אותו דבר".
"נהיינו משפחה בעל כורחנו, משפחה שאף אחד מאיתנו לא בחר להצטרף אליה. בפעילויות נוצרו בינינו קשרים עמוקים סביב ההבנה שכולנו בבוץ הזה יחד. התחושה הייתה שהאחים שאיבדנו היו איתנו לאורך כל הסדנה, נכחו שם ברוחם", אומר גל. "ברגע שאתה צולל אתה עובר מין טיהור. המים מנקים את הראש, אתה לא חושב על כלום ושוכח את כל הרע בעולם". נוי מסכימה: "הצלחתי לשחרר את הדריכות והמחשבות".
אחרי הצלילה המשיכו לטבילה באמבטיית קרח. "בהתחלה זה שוק. השניות הראשונות הן סבל צרוף", אומר גל, "אבל כשאתה מצליח לשחרר אתה מגיע לתחושה של אופוריה, כאילו מטעינים לך את הגוף בכוחות אדירים".
"זכות לפעול למען האחים השכולים"
סדנת "שפת הים", שייסדו יואב יזהר ובתו עמית במהלך המלחמה, נועדה במקור ללוחמים ולוחמות במילואים. בתור מפקד לשעבר בסיירת מטכ"ל, יואב מבין את חשיבות העיבוד הרגשי וחיזוק החוסן הנפשי. "איבדתי שני חיילים תחת פיקודי, רב"ט ערן עופר ורב"ט ירון בר-דור זכרם לברכה. באותה שנה אירע אסון צאלים ב' שאחריו איבדנו את נמרוד לודמר ז"ל.
"כלוחמים וכמפקדים היינו בודדים וחסרי אונים בהתמודדות עם הקשיים. הבנתי שאני חייב לפתח כלים שייתנו לחבריי ולי כוחות להמשיך הלאה", מספר יואב, שלימים היה ממקימי צוות דנ"י (דיני נפשות יחידה) הפועל תחת עמותת "מסדר דורשי טוב" של בוגרי סיירת מטכ"ל, למען אלו המתמודדים עם קשיים בעקבות השירות.
הסדנה, שהוקדשה הפעם לאחים ואחיות שכולים, נולדה מתוך החיבור בין יואב לבין אליסף פרץ, מייסד עמותת "האחים שלנו", ששכל את שני אחיו, סגן אוריאל פרץ ורס"ן אלירז פרץ זכרם לברכה.
"מרים פרץ הייתה מורתי האהובה", מספר יואב. "כשאליסף הגיע לנחם אותי השנה, בשבעה של אבי, חשבנו על הרעיון. במפגש עם המשפחות השכולות לאורך השנים הרגשתי שמלבד ההתמודדות עם אובדן האח, הם במידה רבה מאבדים את הבית כפי שהכירו. זו זכות עבורי לפעול למענם".
תמר עמיחי דוד, מנהלת הפעילות בעמותה, סיכמה: "העמותה תומכת ומלווה אחים ואחיות מכל התקופות ומכל המערכות באמצעות קהילות, מיזמים, דרכי הנצחה, קבוצות עיבוד ותמיכה וסדנאות עשייה ויצירה. אנחנו מזמינים אחים ואחיות שכולים להצטרף אלינו ולקבל כלים לחוסן והעצמה בימים כואבים אלה".
פורסם לראשונה: 00:00, 08.12.24