מצפה תת-ימי בעלות של 30 מיליון דולר אוסטרלי צפוי להיחנך בשנה הבאה, דצמבר 2022, בעיירה בסלטון (Busselton) שבמערב אוסטרליה. המבנה הלא שגרתי, שתוכנן כדי לחקות את צורתו של לוויתן כחול שמציץ מעל לפני המים, יהיה המצפה התת-ימי הגדול בעולם, אליו צפויים להגיע למעלה מ-900 אלף מבקרים בשנת 2023.
המבקרים במצפה התת-ימי יוכלו להיכנס לתוך "בטן הלוויתן", שנמצאת שבעה מטרים מתחת לפני המים, ולחזות בקרקעית האוקיינוס ההודי שבמפרץ גאוגרף (Geographe Bay), הקרוי על שם ספינת ה"גאוגרף" של החוקר הצרפתי ניקולא בודין שעגנה באזור ב-1801. המצפה החדש יוקם במרחק שני קילומטרים מקו החוף לתוך האוקיינוס, בקצה המזח המפורסם של בסלטון – מזח עץ היסטורי מאמצע המאה ה-19 שאורכו 1.8 קילומטר.
במקום כבר קיים מצפה תת-ימי משגשג, אך אינו יכול עוד להכיל את כמות המבקרים הגדולה המגיעה אליו בכל שנה. "כשפנו אלינו מפעילי המצפה, הם ביקשו ליצור מרכז תרבותי חדש שיוכל להתמודד עם כמות מבקרים גדולה יותר", סיפר למגזין האדריכלות Dezeen ריצ'ארד קוטס, העומד בראש משרד האדריכלים הלונדוני "באקה" (Baca Architects) שאמון על הפרויקט. "בנוסף, נתבקשנו ליצור חלונות צפייה תת-ימיים גדולים יותר ולרדת עמוק יותר אל האוקיינוס".
המצפה התת-ימי - שישמש גם כמבנה תרבות ובו גלריות, חללי אירועים ומסעדה - עשוי ברובו מבטון. זאת, בשל היכולת של החומר לעמוד בתנאים קשים ובסביבה ימית בפרט. בחלקו הקדמי של מבנה הלוויתן, יהיה הבטון בעל טקסטורה נקבובית, שתעודד צמיחת אצות והגעה של סרטנים. המבנה צפוי להיות בחלקו מעל המים ובחלקו מתחת להם, וישולבו בו מספר חלונות שיספקו למבקרים שתי נקודות תצפית עיקריות. חלון בצורת עין הלוויתן ישתרע לכל גובהו של הבניין ויציג תמונה אנכית של האוקיינוס, ובקומה התחתונה ימוקמו מספר חלונות אל הנוף התת-ימי.
מעניין לציין כי מבנה הלוויתן הוא אחת מתוך שלוש אפשרויות שהציע משרד האדריכלים הבריטי לתכנון המצפה התת-ימי. ההצעה הראשונה הייתה מבנה בצורת סלעים, השואב השראה מתצפית ה-Catle Rock שבפארק הלאומי של אוסטרליה. ההצעה השנייה שלא נבחרה הייתה ליצור מבנה בצורת ספינה שעוגנת במזח.
הבית הצף הראשון בבריטניה
למרות האדריכלות התת-ימית שבמבנה המצפה התת-ימי האוסטרלי, סטודיו באקה הלונדוני ידוע דווקא בזכות המבנים הצפים על המים בתכנונו. המשרד, שהוקם בשנת 2003, תכנן מספר מבנים שתכליתם להיות חסינים בפני שיטפונות ולהתמודד עם עליית מפלס פני הים בעקבות משבר האקלים העולמי.
אחד מהפרויקטים המוכרים ביותר של הסטודיו הוא "הבית הימבשתי" (Amphibious House). זהו בית פרטי באזור באקינגהמשייר בבריטניה, שממוקם על גדות נהר התמזה המועד להצפות. כדי להתמודד עם תנאי השטח המאתגרים, תוכנן הבית הימבשתי כך שיוכל להתקיים הן ביבשה והן במים.
תחתית הבית בנויה כך שעם עליית מפלס המים, הוא צף, ומאפשר לדיירים לחיות ללא חשש מהצפות בביתם. כשמפלס המים יורד שוב, חוזר הבית למפלס המקורי שלו. מדובר בבית הראשון מסוג זה בממלכה הבריטית, שכבר קיבל הזדמנות להוכיח את יעילותו בין נובמבר 2019 לפברואר 2020, תקופה בה הצפות קשות הכו מספר אזורים בבריטניה ונהר התמזה עלה על גדותיו.